Đurić: Proslava u Prištini – ružan i ciničan „bal vampira”


Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocenio je proslavu u Prištini povodom 20 godina od dolaska međunarodnih mirovnih snaga na Kosovu kao ružan i ciničan „bal vampira”.

Đurić je danas na početku tribine „20 godina egzodusa Srba sa Kosova i Metohije” kazao da je ta tribina predstavljala dostojanstven razgovor o sećanjima na zavičaj kao „pravi kontrast onome što danas u Prištini” priređuju komadant NATO snaga u Evropi u vreme NATO intervencije u Srbiji, Vesli Klark, bivši američki predsednik Bil Klinton, bivša državna sekretarka SAD-a Medlin Olbrajt, kao i „ostali zločinci” koji su izvršili agresiju bez odobrenja Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

On je kazao da se navršava 20 godina, kako navodi, terora, zločina, proterivanja i „satiranja celog jednog naroda”.

„Dok neki u Prištini slave valjda to što su proterali 56 odsto nealbanaca sa Kosova i pošto su prethodno očistili preko 300 naselja”, rekao je Đurić.

On je kazao da u ovom trenutku želi da zajedno pošalju poruku „svima koji imaju dovoljno srca i duše i žele da čuju da je srpski narod bio stradalni narod”.

„Država žrtva agresije, država kojoj se otima deo teritorije protivno međunarodnom pravu i da 20 godina nakon agresije nisu kažnjeni najodgovorniji za ratne zločine nad Srbima i nesrbima, koji nisu hteli da slušaju teror zločinaca iz takozvane Oslobodilačke vojske Kosova”, rekao je Đurić.

On je naveo da 20 godina nakon toga neki od vodećih komadanata koji su, kako kaže, odgovorni za to što u Prištini i drugim gradovima nema Srba, sede na najodgovornijim pozicijama institucija u Prištini.

Đurić je kazao da cilj te tribine treba da bude da jedni druge, kao i buduće naraštaje, opomene na značaj srpske borbe da pre 20 godina sačuva svoj narod i državu.

„Da očuvamo sećanje i zasadimo i očuvamo seme koje će u budućem vremenu pomoći da ispravimo određene istorijske nepravde”, rekao je Đurić.

Istoričar Predrag Marković kazao je da je čudno da su „saveznici iz Drugog svetskog rata izdali Srbiju, svog najlojalnijeg saveznika, kao i zašto su to uradili”.

On je rekao da su „Albanci u tom trenutku bili najgori mogući saveznik i da je je jedina SS jedinica koja je bila rasformirana bila albanska jedinica”.

Marković je naveo da su „Albanci prognali i mrtve Srbe i da su Nemci u Beogradu u to vreme imali dva netaknuta jevrejska groblja”.

„Oni su gori za srpske grobove nego što su bili Nemci za jevrejske”, rekao je Marković.

N1

Povezavni članci:

Priština: Ceremonija „Za našu slobodu“

„20 godina slobode“, „20 godina egzodusa“

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.