Đurić: Priština otkazala dolazak na pregovore o Zajednici srpskih opština

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije, Marko Đurić, saopštio je danas da je Priština odlučila da otkaže unapred zakazane pregovore o Zajednici srpskih opština (ZSO), čime grubo krši Briselski sporazum.

Đurić je na vanrednoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da su za 12. maj u Briselu bili zakazani razgovori sa Prištinom o Zajednici srpskih opština, a da je Priština bez najave, opravdavajući se unutrašnjopolitičkim razlozima, otkazala dolazak svojih predstavnika.

On je, navodeći da će Srbija istrajati na formiranju Zajednice srpskih opština, ponovio da Priština na taj način flagrantno krši i tačku 14 briselskog sporazuma, koja govori o tome da Priština ima obavezu da ne blokira Srbiju u njenim evropskim integracijama.

Jednostrano otkazivanje Prištine u političkom smislu jeste pokušaj stvaranja talačke krize u kojoj mi treba da budemo taoci, istakao je Đurić i ocenio da je jasno da Priština nema političku volju da sprovede dogovoreno.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je, na pitanje kakva je reakcija Brisela na otkazivanje dolaska predstavnika Prištine na razgovore, rekao da su oni u nezvaničnim razgovorima izrazili nezadovoljstvo zbog takvog stava Prištine.

Đurić je poručio da je važno da se EU postara za to da Srbija ne trpi posledice zbog neodgovornog ponašanja Prištine.

Ta odluka Prištine je loša poruka i za normalizaciju odnosa, ocenio je on i ponovio da očekuje da i međunarodni posrednici, koji su i garant briselskog sporazuma, izvrše pritisak na Prištinu i ne dozvole da Srbija bude talac njenog neodgovornog i štetnog ponašanja.

Đurić je naveo da je i komesar EU za susedsku politiku i proširenje Johanes Han juče rekao ono što govore i drugi zvaničnici EU, a to je da je rad na stvaranju Zajednice srpskih opština jedan od ključnih elemenata koji treba ispuniti.

Delegacija Beograda će otići u Brisel 12. maja, potvrdio je on i poručio da svima treba da bude jasno da je Srbija opredeljena za to da do kraja poštuje briselski sporazum.

Važno je, kako je naglasio, da cela evropska i svetska javnost vidi gde je glavna prepreka sprovođenju sporazuma.

Đurić je saopštio da je danas posle 12 časova obavešten o tome da je Priština otkazala dolazak, uz ocenu da ona takvim ponašanjem obesmišljava proces normalizacije odnosa.

Na pitanje kako vidi mogućnost dogovora o Gazivodama, on je ponovio da Srbija neće praviti kompromise o tom važnom hidrosistemu i da Priština različitim trikovima pokušava da to pitanje prikaže u svoju korist.

Đurić je naveo da je najveći deo Gazivoda na teritoriji centralne Srbije, a da se reč Gazivode ne pominje ni u jednom sporazumu.

Srbija nema nikakve obaveze vezano za jezero Gazivode, a naše obaveze ćemo da sprovedemo, ponovio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Takođe, on je na pitanje da li bi taj problem mogao da zaustavi evropske integracije Srbije, odgovorio da ne misli da EU ne vidi i ne ceni napore koje Srbija čini, kao i da neće ostati bez reakcije odluka Prištine da ne dođe na razgovore u Brisel.

Niko ne može da krivi Srbiju što nema napretka u normalizaciji jer je jasno da Priština o nekim stvarima neće da razgovara, zaključio je Đurić.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.