VOX POP Građani o budžetima u školstvu i zdravstvu: Neki u penziju, neki u otpremninu, a neki ostaju da rade

U ponedeljak је кosovska vlada odobrila budžete za sve četiri opštine na Severu. Budžeti su odobreni nakon što su skupštine ovih opština usvojile izmene i dopune opštinskih budžeta u koje su uključene plate radnika zdravstva i prosvete koji rade na Severu. Opština Severna Mitrovica je u aprilu usvojila izmene i dopune budžeta, prema kojem budžet sada uključuje 318 radnika zdravstva – primarnog i sekundarnog, te 404 radnika u sektoru obrazovanja – administrativno osoblje, predškolsko obrazovanje, obdaništa, osnovno obrazovanje i srednješkolsko obrazovanje. Budžet ove opštine iznosi 6.624.622 evra. Spiskove će gradonačelnici slati u Prištinu, tako da će zahtevi za plate ići preko lokalnih samouprava. Pitali smo građane Severne Mitrovice sta oni misle o usvojenom budžetu, te šta će biti sa radnicima koji su u radnom odnosu, a nisu na spisku predviđenom novim budžetom, kao i ko će njih plaćati i na koji način će to funkcionisati u narednom periodu.  Veliki broj građana nije bio voljan da komentariše i odgovara na naša pitanja, a većina intervjuisanih građana zabrinuta je načinom funkcionisanja ovog modela u budućnosti, iako nisu svi upoznati sa detaljima. Bilo je i onih ispitanika koji, bi zastali da odgovore, ali čuvši pitanja, brzo su se udaljili od našeg reportera.  

Evo i mišljenja građana Severne Mitrovice:

“Nisam (video budžet, prim. red.), dok se ne vidi ne znam, ne bih znao, dok ne vidim ne  znam šta je, a nisam video tako da ne znam,”  zbunjeno je odgovorio jedan mladić.

Drugi ispitanik takođe ne zna za izmene u budžetiranju radnika obrazovanja i zdravstva, ali smatra da se radi o indirektnom priznavanju “države Kosovo” od strane Srbije, izrazivši zabrinutost za ostale radnike koji nisu na spisku, i koji će, on smatra, najverovatnije ostati bez posla:

“Nisam čuo za taj podatak, po meni to znači da Srbija indirektno priznaje Kosovo kao novu državu i da se odriče svoje pokrajne i to je integracija kako bi uključili Srbe u kosovske institucije preko kojih će se oni finansirati, preko kojih će finansirati prosvetu i zdravstvo i time rasteretiti svoj budžet.” 

“Ja mislim da hoće, jer ako ima neke radnike, oni imaju neki broj koji će da plaćaju, jer njima odgovara da Srbi napuste KiM, te što oni plaćaju će oni da zadrže, ostali će najverovatnije ostati bez posla,” dodao je on.

Još jedan od ispitanika je odgovorio da “ne zna baš o čemu se radi”, ali misli da će se nešto “sigurno desiti”, a da li će to ići, kako je on rekao, preko ZSO ili “nečeg trećeg”, ostaje da se vidi:

“Mislim da će nešto od toga biti nešto sigurno, da’ l’ će to biti pri ZSO, ili će to biti sasvim treće, ostaje da vidimo.˝

Na naše pitanje šta će se dogoditi sa onim zaposlenim koji ne budu bili uključeni u budžet, dodao je:

“Najverovatnije će biti neko drugo rešenje kao što smo videli na primer, u policiji, sigurno će neki u penziju, neki će dobiti otpremninu a neki će ostati da rade – sada ostaje da vidimo šta će biti od svega toga.”

Još jedan od sagovornika smatra da je usvajanje budžeta “ubrzanje procesa integracije”:

“Pa, ovo će ubrzati proces integracije institucija na severu, to jest srpskih institucija sa institucijama Kosova.”

Bilo je i onih koji misle da je budžet trebalo i ranije da bude usvojen:

“Čuo sam, mislim da je trebalo i ranije to da se uradi, a ne da se čeka ovol’ko vreme˝.

Na naše pitanje šta će se desiti sa ostalima koji nisu na spisku i kako će oni biti plaćani, on je odgovorio:

“Ja mislim da će i dalje da ostanu, ako bude modus, ja bih voleo da svi budu plaćeni kao i ovih trista i nešto što je plaćeno”.

Jedan stariji sugrađanin misli da “nije u redu” to što je budžet usvojen, iznevši kritike na račun školstva i zdravstva. Takođe je izrazio nezadovoljstvo raspolaganjem novcem lokalne samouprave koji se troši na “svetiljke i kružni tok”, a ne u, kako je on naveo, “proizvodni pogon”.

“Ja još uvek nisam to čuo, mislim da to nije u redu jer kod nas i školstvo i zdravstvo nije funkcionalno,” rekao je on.

Na naše pitanje šta mislite o radnicima koji nisu predviđeni budžetom, da li će oni ostati bez posla, on je rekao:

“Zaista ne znam, ovo je toliko zamršena situacija da svima odgovara i EULEX-u i Albancima i Srbima (ovima koji se bave politikom), to je osnov svih osnova, tu se samo vrši neko drpanje para, uzvikuju se neke nacionalističke parole i to je sve što se radi inače ništa. Evo, vidite tu kružni tok, ovde sijalica, niko ne pravi proizvodni pogon, niko ne misli na tu decu.˝

 

 

 

 

 

 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.