Đurić: Opremanje ležajeva u studentskom centru, infektivnog u Gračanici, šiju se maske, zatražili saglasnost da zaposlimo lekare i sestre volontere

Marko Đurić
Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

U studentskom centru u Kosovskoj Mitrovici u toku je fazno opremanje za prijem pacijenata sa lakšim simptomima koronavirusa. Danas su lekari KBC Kosovska Mitrovica potvrdili prva dva pozitivna slučaja, koji su jutros prebačeni u KBC Niš i trenutno su dobrog opšteg zdravlja.

Do sada je u mitrovičkom studentskom centru 1677 ležajeva opredeljeno za smeštaj lakše obolelih, potvrdio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, koji od nedavno, na svom instagram nalogu objavljuje presek dnevnog stanja sa Kosova.

Danas je stiglo i 10 novih postelja na novoformirano infektivno odeljenje u КBC Gračanica.

U Novim Badovcima, kod Gračanice, pokrenuto je šivenje zaštitnih maski, kao i u Ranilugu kod Gnjilana, gde je ustupljen prostor takođe za šivenje maski, dok je u Leposaviću stiglo dodatnih 200 zaštitnih maski za višekratnu upotrebu i 1000 za jednokratnu upotrebu koje su podeljene volonterima i građanima.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Što se tiče istrage o kontaktima inficiranih pacijenata, u Zvečanu se tri lica koja su došla iz inostranstva nalaze u samoizolaciji i pod nadzorom su epidemiologa. Oni su bili u kontaktu sa licem koje je pozitivno na virus COVID-19, Đurić je obavestio javnost.

75 lekara i 900 medicinskih sestara čeka na posao

Đurić je saopštio i podatak da je na listi nezaposlenih lekara i tehničara u sredinama većinski nastanjenim Srbima 75 lekara i 900 medicinskih sestara opšteg smera.

„Radi se na dobijanju saglasnosti Ministarstva zdravlja za zapošljavanje određenog broja lekara volontera i medicinskih tehničara za zdravstvene ustanove u Кosovskoj Mitrovici, Gračanici i Pasjanu“, tvrdi ovaj vladin zvaničnik.

KBC KM: Istražujemo sve kontakte, nema mesta panici, oko 100 osoba u izolaciji

Dvoje pozitivno na koronavirus u K. Mitrovici i Leposaviću

Gračanica: Pacijentkinja zaražena koronavirusom u dobrom stanju, 20 osoba u samoizolaciji

Đurić: Osoba sa KiM zaražena virusom korona smeštena u KC Niš, porodici naložena samoizolacija

Vučić potvrdio: Prvi slučaj koronavirusa u srpskim sredinama na Kosovu

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.