Iz vojvođanske žitnice stiglo 20 tona brašna za narodne kuhinje na KiM

FOTO: Brašno stiglo iz Vojvodine/ERP KiM
FOTO: Brašno stiglo iz Vojvodine/ERP KiM

Кompanija „Mitrosrem“ našla se među prvim kompanijama čija je robna donacija ovih dana pristigla u sredine nastanjene Srbima južno od Ibra. Donirali su 20 tona brašna, a eparhija Raško-prizrenska upozorava i da se narodnim kuhinjama javlja sve veći broj korisnika koji nisu koristili ovu pomoć ranije.

„U ovoj teškoj i itekako kriznoj situaciji, koja kao lanac steže čitavu planetu, našu državu, i stradalno Кosovo i Metohiju, kao dar sa neba dolazi nam lepa vest od strane kompanije Mitrosrem a.d. iz Sremske Mitrovice, koja velikodušno i nesebično upućuje donaciju od 20t pšeničnog brašna za nastavak i neometani rad Narodnih kuhinja na ovim prostorima“, potvrdila je ERP KiM, kao i da je donacija i stigla.

FOTO: Brašno donacija/ERP KiM
FOTO: Brašno donacija/ERP KiM

U tome ističu angažovanje vojvođanske vlade, uz posredstvo Sekretarijata za nauku i visoko obrazovanje, kao i dugogodišnjeg dobročinitelja i donatora eparhije – profesora Zorana Miloševića, te Kancelarije za KiM.

Eparhija prenosi pozitivne utiske narodnih kuhinja koje pri Eparhiji funkcionišu već 20 godina, ali i upozoravaju da je sve više onih koji se za pomoć javljaju.

„(…) Na vrata nam dolaze i oni koji se nikada nisu našli na spisku korisnika narodnih kuhinja. Pomoć je ovih dana mnogima preko potrebna, i zato je ovaj gest u vidu ove veoma značajne i važne donacije jasan pokazitelj ljubavi, sloge, razumevanja i saosećanja“, istaknuto je u Eparhiji.

Crkva je apelovala na solidarnost:

„Jako je bitno da se u ovim teškim danima držimo zajedno, solidarno, razumno, i saosećajno, da pokažemo društvenu odgovornost i čuvamo jedni druge. Da se pomažemo, ujedinimo i zajedno oteramo ove olovne dane što prete da nas slome. U trenucima poput ovih, kada pomoć i pored raznih iskušenja pristigne, osećamo se jakim, smelim i sigurnijim“.

Šest narodnih kuhinja vodi organizacija „Majka devet Jugovića“ pri Eparhiji raško-prizrenskoj, koja postoji skoro 20 godina. U njima se hrani oko 2.000 korisnika. Imaju svoja poljoprivredna gazdinstva – farme koza i mlekare.

Francuski humanitarni aktivista Arno Gujon nedavno je uputio apel javnosti da se prikupe nove donacije i pomoć za ove narodne kuhinje.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.