Đurić ne veruje da će takse biti ukinute: Nismo toliko glupi

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, FOTO: Srđan Ilić

Za uvođenje taksi glasali su svi ministri Tačijeve partije, nismo toliko glupi da verujemo da je Tači protiv takve odluke, rekao je jutros u jutarnjem dnevniku TV Prva Marko Đurić. Đurić nema previše poverenja ni u američkog ambasadora koji će se sastati danas sa Ramušom Haradinajem i diskutovati o odluci o taksama, Đurić bi „voleo“ da im američki ambasador „očita bukvicu“, ali sumnja da će se to desiti.

Nacionalni koordinator za reforme u kosovskoj vladi, Besnik Tahiri, rekao je jutros da će Haradinaj na sastanku sa američkim ambasadorom u Prištini ponoviti svoj stav o taksama.

„Odluka o taksama nije došla kada smo se jednog jutra probudili i odlučili da ih odredimo, to je politička odluka koja je nastala kao rezultat akcija Srbije, posebno u poslednje vreme. Ta odluka je takođe došla kao rezultat diskusija i pomirenja između koalicionih partnera“, rekao je Tahiri za KTV prenosi RTK2.

Gostujući u jutarnjem dnevniku TV Prva, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, komentarisao je jutros izjave nacionalnog koordinatora za reforme u kosovskoj vladi, Besnika Tahirija da takse neće biti ukinute ni danas ni sutra, ali i izneo svoja očekivanja od današnjeg najavljenog sastanka američkog ambasadora u Prištini Filipa Kosneta sa predsednikom kosovske skupštine Kadrije Veseljijem i kosovskim premijerom, Ramušom Haradinajem na kom bi trebalo diskutovati zahtev SAD da se takse ukinu. Đurić je skeptičan u vezi sa današnjim sastankom.

„Voleo bih da im očita bukvicu zato što su to zaslužili, ali sumnjam da će se to desiti,“ rekao je Đurić za televiziju Prva.

Ovaj zvaničnik sumnja i u iskrenost apela koji dolaze od kosovsko gpredsednika, Hašima Tačija, a koji takođe poziva na ukidanje taksi. Problem vidi u činjenici da su upravo Tačijeve partijske kolege podržale predlog o taksama.

„Morao bih da budem mnogo naivan kada bih bio u stanju da poverujem da se zaista oni autentično protive tome. Uostalom, podsetiću vas da su za uvođenje tih taksi glasali svi ministri iz Tačijeve stranke, uključujući i njegove najbliže saradnike. Možda jesmo glupi, ali ne toliko glupi. Prvo da vidimo dela, a kada vidimo dela, razgovaraćemo na odgovarajući način.“

Juče je poslanik Srpske liste u Skupštini Kosova, Slavko Simić izrazio nešto drukčija očekivanja od današnjeg sastanka.

„Očekujemo od ambasadora u Prištini ali i od američke administracije, zemalja Kvinte i Evropske unije, koja je posrednik u dijalogu između Beograda i Prištine, da izvrše jači i snažniji pritisak na kosovske lidere kako bi se povukle takse i naravno kako bi ih naterali da sednu u Briselu za sto i kako bi se rešavali svi problemi i izazovi sa kojima se suočavaju i Srbi i Albanci na KiM. Ukoliko se to ne desi, dakle takav pritisak u utorak, sredu, četvrtak, petak, sasvim sam siguran da u prvoj polovini godine nećemo imati povlačenje odluke o uvođenju taksi na robu iz Srbije, a samim tim imaćemo i blokiran dijalog,“ naveo je juče Simić.

Kosovski mediji najavili su pre par dana da je moguć sastanak između Ramuša Haradinaja i ambasadora Filipa Kosneta na kom bi se diskutovalo o odluci o taksama čije je ukidanje nedavno navodno zatražio i američki Nacionalni savet za bezbednost. Prema navodima medija, u dokumentu koji je ova institucija  usvojila, od kosovske vlade se traži suspenzija odluke o taksama i upozorava na prestanak podrške za KBS ukoliko do toga ne dođe. Postojanje takvog dokumenta nije potvrdila američka ambasada u Prištini, ali je kosovski premijer izjavio da mu je stavove SAD preneo ambasador Kosnet.

Ubrzo nakon toga, Hašim Tači je pozvao kosovske političke predstavnike da poslušaju „prijateljske savete“ Amerike.

Inače, u kosovskim medijima se današnji sastanak tretira i kao svojevrsni dan D za Vladu Kosova, o njemu se izveštava kao o sastanku čiji bi ishod mogao da obori vladu ukoliko premijer poklekne pred pritiskom SAD jer bi time vlada pokazala da ne donosi odluke samostalno.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.