Sutra „odlučujući“ sastanak o taksama; Vučić: Kako da razgovaraju o gubitku teritorije kad ne mogu da ukinu takse

Slavko Simić i Aleksandar Vučić
Foto: RTS, caption

Prema neimenovanim izvorima kosovskih medija, sutra se očekuje da se u Prištini sastanu američki ambasador Filip Kosnet, potpredsednik kosovske skupštine, Kadri Veselji i kosovski premijer, Ramuš Haradinaj. Navodno, tema sastanka biće ukidanje odluke o taksama. Poslanik Srpske liste u kosovskoj skupštini, Slavko Simić, sastanak ocenjuje kao odlučujući za budućnost dijaloga, a svoju partiju koja je kao koalicioni partner Ramušu Haradinaju formirala kosovsku vladu, srpskoj javnosti predstavlja kao najjaču opozicionu stranku.

Simić: Ambasador i MZ da izvrše jači pritisak na kosovske lidere

Gostujući u jutarnjem dnevniku RTS, Slavko Simić, poslanik Srpske liste, prema njegovoj oceni, „najjače opozicione partije u kosovskim institucijama“ izrazio je očekivanje da će na predstojećem sastanku, ili u narednim danima biti izvršen „jači i snažniji pritisak“ za ukidanje odluke o taksi.

„Očekujemo od ambasadora u Prištini ali i od američke administracije, zemalja Kvinte i Evropske unije, koja je posrednik u dijalogu između Beograda i Prištine, da izvrše jači i snažniji pritisak na kosovske lidere kako bi se povukle takse i naravno kako bi ih naterali da sednu u Briselu za sto i kako bi se rešavali svi problemi i izazovi sa kojima se suočavaju i Srbi i Albanci na KiM. Ukoliko se to ne desi, dakle takav pritisak u utorak, sredu, četvrtak, petak, sasvim sam siguran da u prvoj polovini godine nećemo imati povlačenje odluke o uvođenju taksi na robu iz Srbije, a samim tim imaćemo i blokiran dijalog,“ navodi Simić.

„Opoziciona Srpska lista borila se na sve načine za Srbe“

Na pitanje o tome šta Srpska lista može da učini u vezi sa ovom odlukom, Simić navodi da je „Srpska lista u prethodnom periodu pokušavala na sve moguće načine da se bori za prava i interese srpskog naroda kroz kosovske institucije“ ali da još od završetka oružanih sukoba na Kosovu „kosovski sistem ne poštuje međunarodno pravo, međunarodne sporazume, dogovore između Beograda i Prištine, niti postojeće kosovsko zakonodavstvo“.

I pored toga, kako kaže Simić, „Srpska lista ima veoma važnu ulogu u poslednje vreme zato što je najjača opoziciona partija u kosovskim institucijama i tako će i nastaviti da deluje“.

Upozorava da se opoziciono delovanje Srpske liste neće promeniti ukoliko se ne promeni stav Prištine prema dijalogu i kosovskim Srbima.

Vučić: Kako da razgovaraju o gubitku teritorije kad ne mogu da ukinu takse

Takse, ali ponovo i „kvadratni metri“ Kosova i Metohije su jutros bile i jedne od tema gostovanja predsednika Srbije u istoj emisiji RTS-a. Kao i do sada, takse, vidi kao prepreku konačnom rešenju oko kojeg ionako „nije optimističan“, dok ovog puta gubitak kvadratnih metara kosovskometohijske zemlje nije vezao za Srbe, već za Albance.

„Ne znam o kakvoj razmeni teritorija se govori…ne bih o takvim stvarima (novinarka: Podela Kosova). ‘Ajde ljudi da prvo vidimo takse, znate. Kako će oni da razgovaraju o nečemu što je iz njihovog ugla… Pošto oni misle da je celo Kosovo njihovo, gubitak makar metra kvadratnog ili bilo čega ako nisu spremni da ukinu takse,“ pita Vučić.

Komentarisao je i novu meru Prištine o postavljanju zastava koje ukazuju na zemlju porekla proizvoda na rafovima prodavnica na Kosovu.

„Za njih ‘smoki’ valjda ima etničku pripadnost. To što se ne dešava ni u jednoj zemlji na svetu, na teritoriji koju kontroliše Priština se događa. Plašim se da to govori mnogo manje optimistično od svega onoga o čemu govore albanski lideri,“ poručio je predsednik Srbije.

Ponovio je da je spreman za teške odluke, ali da one moraju biti kompromisne, teške i za Prištinu, ne samo za Beograd.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.