Đurić na Vidovdan u Kosovskoj Mitrovici: Srbija se ne može voleti bez Kosova i Metohije

Naš narod ne bi postojao da kroz čitavu svoju novovekovnu istoriju nije gradio budućnost na temeljima stare slave i sa Kosovom na usnama i u srcu. Knez Lazar je ovde da ostane, jer su Srbi ostali. Na Vidovdan, ovde pred Bogom i pred Svetim knezom Lazarom, neka to bude naša zakletva poručio je danas, u Kosovskoj Mitrovici direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić. On je na trgu "Šumadija" u ovom gradu svečano otkrio spomenik knezu Lazaru Hrebeljanoviću. Otkrivanje spomenika pratilo je preko dve hiljade građana, uz brojne novinarske ekipe sa KiM-a i iz Beograda. Tokom događaja deo publike je uz zvižduke pogrdno skandirao premijeru Srbije, Aleksandru Vučiću, a nakon što se Đurić, na kraju svog govora, zahvalio Premijeru. Poslušajte nemontirani audio zapis sa današnjeg događaja

"Kompas koji nas je vodio ka mirnim lukama"

"Iz dubine vremena, kroz viševekovnu jad i patnju, kroz rat, mrakove i seobe, do nas dopire jedan glas i nekada šapatu sličan, nekad gromovit kao bojni poklič. Taj zov iz prošlosti bio je vodič našem narodu i kompas u istorijskim olujama, koji nas je vodio ka mirnim lukama," kazao je Đurić, dodajući:

"Toliko je snažan i neodoljiv zov Lazarev da nas je i danas, ovde, okupio da podignemo jedan pravi kip, dostojan njegove veličine."

Đurić je dodao i da bi, da su mogli, "podigli spomenik visok do neba", da se, kako je kazao, "vidi sa svake tačke kugle zemaljske", ali da je i ovakav "dovoljno veliki da ga ne mogu odavde poneti".

Srbija se ne može voleti bez Kosova i Metohije

"Narod i državu možete voleti na razne načine, ali se Srbija ne može voleti bez Kosova i Metohije. Jer, kakav je to patriotizam koji se lišava najvrednijeg što imamo, koji se odriče suštine i svakog sadržaja?" – kazao je on takođe. 

"Naš narod ne bi ni postojao da nije bio zagledan u prošlost, da kroz čitavu svoju novovekovnu istoriju nije gradio budućnost, na temeljima stare slave i sa Kosovom na usnama i u srcu," dodao je dalje. 

Nesloga ne sme biti u odbrani onoga što nam je najsvetije

Glavna politička poruka kosovske legende je, kako ističe Đurić, da je Kosovski boj izgubljen zbog nesloge i izdaje, a da se ova legenda provlači kroz čitavu našu novovekovnu istoriju kao "zlokobni podsetnik i upozorenje".

"Gde naći snagu za nove pobede, nego u nepresušnoj riznici naše prošlosti. Možemo na tom putu nove slave i stvaranja moderne i uspešne srpske države biti razjedinjeni po mnogim stvarima, ali nesloge ne sme biti u odbrani onoga što nam je najsvetije, onoga bez čega smo samo beznačajni statisti na pozornici istorije i na propast osuđena rulja," kazao je. 

Đurić je, takođe, naveo i da knez Lazar odavde gleda ka Gazimestanu "da nas usmeri", ne prostorno, već, kako je rekao, moralno.

"Umesto da idemo po belom svetu i gradimo drugima, svoju budućnost ćemo graditi tu gde jesmo, na temeljima koje već imamo. A boljih i čvršćih temelja od vidovdanskih ne možemo imati," zaključio je on. 

Đurić se na kraju govora, takođe, zahvalio premijeru Srbije, Aleksandru Vučiću, nakon čega su se iz publike čuli zvižduci i pogrdno skandiranje upućeno Premijeru.

Rakić: Kneže Lazare čekalo te je ovo mesto!

Na svečanom otkrivanju spomenika govorili su i gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić i predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandar Spirić.

Rakić je istakao da je poruka Vidovdana podizanje "nacionalne svesti i savesti", sa namerom da, kako je kazao, radimo "više i delotvornije". 

"Pokažimo da Lazareva kruna nije na Kosovu izgubljena da bi se oko nje otimali, nego da bi se oko nje Srbi okupljali. I okupljamo se, da nas kletva mimoiđe," kazao je Rakić. 

"Kneže Lazare, uzdižemo te ovde, na starini našoj. Čekalo te je ovo mesto. Niko ga nije mogao zauzeti, nikome nije pripadalo, osim tebi," zaključio je.

Spirić: Lazar je uvek bio na Kosovu. Danas je i stasom među nama. Došao je!

Aleksandar Spirić je, sa druge strane, istakao da "ovaj dan pokazuje da smo započeli da smanjujemo dug nasleđa".

"Obaveze koje nam uvekoliko traju i koje su pred nama nisu tuđe, nego naše i moramo ih rešavati zbog imena i prostora, zbog nas i naše sadašnjosti, zbog vremena koja dolaze, kazao je.

"Svoj na svome i među svojima, da okuplja i podstiče, da nas snagom napaja, i nadgleda, da Milošem hrabri. Lazar je ovekovečio Kosovo svojom mišlju. Lazar je uvek bio na Kosovu. Danas je i stasom među nama. Došao je!" – zaključio je Spirić.

Otkrivanju spomenika knezu Lazaru prisustvovali su, pored predstavnika lokalne samouprave sa Severa Kosova, i srpski predstavnici u Vladi Kosova – zamenik premijera, Branimir Stojanović, ministri Dalibor Jevtić i Ljubomir Marić. Prisutan je bio i predsednik liste "Srpska", Slavko Simić. 

Današnji događaj u Severnoj Mitrovici ujedno je bio i centralni događaj obeležavanja Vidovdana na KiM-u, kojem je prethodila sveta arhijerejska liturgija u manastiru Gračanica, te parastos stradalima u Kosovskom boju – na Gazimestanu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.