UNS i DNKiM: Misija OEBS na Kosovu krši pravo Srba na informisanje

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Društvo novinara Kosova i Metohije (DNKiM) ocenili su danas da misija OEBS-a na Kosovu krši pravo srpske zajednice na upotrebu jezika. Reakcija novinarskih udruženja usledila je nakon što ova misija na konferenciji za medije u Prištini, o sprečavanju nasilnog ekstremizma i radikalizma, na koju je prethodno pozvala medije – nije obezbedila prevod za novinare koji su događaj pratili na srpskom jeziku. Ovakvom praksom ne krši se samo Zakon o upotrebi jezika, već se ugrožava i pravo na informisanje, koje je zagarantovano brojnim međunarodnim konvencijama, dok pravo srpske medijske zajednice na upotrebu jezika krše oni koji bi trebalo da budu primer poštovanja zakona i prava zajednica na Kosovu, saopštila su ova dva novinarska udruženja.

Predstavnici UNS-a na Kosovu su nakon konferencije uputili pismo pres službi OEBS-a u kome je zatražen odgovor na pitanje zbog čega nije ispoštovana zakonska i ustavna obaveza o poštovanju prava na upotrebu službenih jezika.

Ova misija je odgovorila da “iskreno žali zbog današnjeg propusta koji je isključivo tehničke prirode" i koji je "nastao kao rezultat nesporazuma".

“Nastojaćemo da se sličan događaj ne desi u budućnosti i ostajemo posvećeni daljem promovisanju jezičkih prava na Kosovu i saradnji sa medijima," naveo je OEBS u svom odgovoru predstavnicima UNS-a.

Iz UNS-a i DNKiM-a su istovremeno podsetili na to da su u više navrata protestovali protiv kršenja Zakona o upotrebi jezika na Kosovu od strane kosovskih institucija, dodajući da će nastaviti da prate i suprotstavljaju se kršenju zakonske i ustavne obaveze o ravnopravnoj upotrebi službenih jezika na Kosovu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.