Vulin: Kosovski Albanci pokušavaju da otmu srpsku istoriju

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Aleksandar Vulin, izjavio je večeras u Sočanici na severu Kosova da neki u albanskom narodu, u nedostatku sopstvene istorije, hoće da preotmu srpsku istoriju. Vulin je, reagujući na inicijativu  lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja da se na Gazimestanu podigne spomenik Albancima stradalim u Kosovskom boju, rekao da oni koji nemaju svoju istoriju po pravilu pokušavaju da otmu tuđu.

"Očigledno je da u nedostatku sopstvene istorije neki u albanskom narodu hoće da preotmu srpsku istoriju. Sada nam je valjda jasno koliko je bilo važno izboriti se da Kosovo ne bude deo UNESCO-u. Zamislite šta bi bilo da jeste, onda bi sva srpska istorija odjedanput postala istorija nekakvog Kosova i onda bi manastiri postali manastiri nekakvog Kosova," rekao je Vulin.

Pročitajte još:

Đurić na Vidovdan u Kosovskoj Mitrovici: Srbija se ne može voleti bez Kosova i Metohije

Haradinaj traži spomenik za "pale albanske borce" u Kosovskom boju

On je istakao da je jako važno da čitavom svetu pokažemo da srpska istorija na KiM neće postati albanska i bilo čija druga, jer je ona srpska.

"Biće napora i pokušavaće se da se srpska istorija prepiše, da se zatre i da se potpiše nekim drugim imenom. Ko nema svoju istoriju – hoće da otme tuđu, ali onaj ko ima istoriju, a Srbi imaju istoriju – ne sme nikada dozvoliti da se otme," rekao je Vulin.

Vulin je poručio da Srbi bez istorije, imena, manastira i našeg KiM-a ne bi bili ono što jesu i da su mnogi spremni da uzmu ono što ne pripada njima i da pokušaju da stvore ono što njihovi preci kroz istoriju nisu uspeli da stvore.

ZSO ne može da ostane mrtvo slovo na papiru

Ministar za rad izjavio je i da Zajednica srpskih opština (ZSO) ne može da ostane mrtvo slovo na papiru, jer se radi o ključnom delu Briselskog sporazuma.

Vulin je istakao da bez ZSO Briselski sporazum nema smisla i da ne može da opravda svoju svrhu koja se ogleda u jačanju Srba na KiM, očuvanju njihovog prisustva na ovom prostoru, omogućavanju svih njihovih prava i normalnog života.

"Naravno da će se ZSO sabotirati…Na KiM među albanskim političarima postoji značajan broj onih  koji žele zemlju, a ne žele ljude, koji žele Kosovo, ali ga žele bez Srba. A ZSO je jedan od načina da Srbi na KiM budu jači i da ih bude više, da ne odlaze i da se sačuvaju," poručio je Vulin.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.