Đurić: Lažna vest o ukidanju kampanje povlačenja priznanja mešanje u izbore u Srbiji

Rajska Banja
Foto: KoSSev

Prvi veliki test za vladu Avdulaha Hotija je da li će u toku sledeće nedelje ukinuti mere reciprociteta prema Srbiji, rekao je u jutarnjem Dnevniku RTS direktor Kancelarije za KiM. S druge strane, vesti o obustavljanju kampanje povlačenja priznanja Kosova, pokušaj su stranog mešanja u izborne procese u Srbiji.

Na pitanje da li treba očekivati da novi kosovski premijer, Avdulah Hoti, ukine mere reciprociteta, Đurić je rekao da srpska zajednica i Srbija se tome nadaju i to očekuju.

„Videćemo da li će biti okrenut budućnosti ili će i on kao svoji prethodnici delovati na potpuno drugačiji način“, rekao je.

Na pitanje da li će Srpska lista imati bolju saradnju sa novom vladom, Đurić podvlači da ona sada ima odlučujuću ulogu u opstanku vlade, tj. da „vlada zavisi od njihove podrške“.

„Sada se vidi koliko je važno to što su Srbi na Kosovu i Metohiji jedinstveni. To što su svi, u političkom smislu, okupljeni oko Srpske liste, znači da ona ima ulogu jezička na vagi i da ima odlučujuću ulogu u parlamentu“.

Komentarisao je i saznanja Radija slobodna Evropa da će Srbija radi nastavka dijaloga obustaviti kampanju povlačenja priznanja Kosova. Kao ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić i on je demantovao ovu informaciju.

„Voleo bih da znam ko je izvor te lažne vesti i bojim se, i ne mogu da isključim da je reč o pokušaju direktnog stranog mešanja u naše izbore“, dodavši da je zabrinut što „neko ovakvim manipulacijama pokušava da utiče na naše izbore“.

Četiri godine traju zahtevi prema Srbiji da obustavi ovu kampanju, na šta Srbija uvek odgovara da je spremna na privremenu suspenziju ukoliko i Kosovo odustane od traženja članstva u međunarodnim organizacijama, rekao je takođe.

„Nema tante za tante, samo tante za kukuriku“.

Srbija je izdejstvovala 18 povlačenja priznanja i članstvo u 13 međunarodnih organizacija na šta je ponosna podsetio je Đurić.

Đurić je rekao još i da očekuje veći angažman specijalnog izaslanika predsednika SAD za mirovne pregovore Kosova i Srbije, Ričarda Grenela u narednom periodu, a isto tako očekuje i veći pritisak i izazove kada je reč o KiM.

Novi kosovski premijer, Avdulah Hoti, juče je u intervjuu za RTK najavio ukidanje mera, ali i to da će on biti glavni pregovarač.

Hoti potvrdio da će ukinuti meru reciprociteta protiv Srbije

Hoti: Ja ću biti glavni pregovarač u dijalogu sa Beogradom

Comments

comments



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.