Đurić: Instrumentalizovani telali podržavaju nezavisnost Kosova i Metohije

Đurić Marko
Foto: N1/Printscreen

Međunarodna zajednica je na KiM instrumentalizovala telale koji podržavaju nezavisnost Kosova. Sa njihovim delovanjem se direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić ne slaže i smatra da nikoga ne ugrožava time što to otvoreno kaže. Uoči današnjeg Svetskog dana slobode medija poručuje da „mnogi u međunarodnoj zajednici instrumentalizuju određene političke krugove i koriste društvene mreže i pojedina sredstva javnog informisanja kako bi promovisali političke stavove koji nisu u interesu građana na Severu Kosova i nisu u skladu sa stavovima države Srbije“. Izjave državnog vrha o srpskim medijima na Kosovu u kontekstu stranih agentura „ne ugrožavaju ta sredstva javnog informisanja“, već predstavljaju „izražavanje drugačijeg političkog stava“, tvrdi visoki zvaničnik.

Na pitanje novinarke N1, Tatjane Aleksić da li državni vrh ugrožava novinare na Severu Kosova kada ih etiketira kao deo strane agenture, Đurić je juče rekao da je njegov lični utisak da postoje mnogi u međunarodnoj zajednici koji, instrumentalizujući određene političke krugove, koristeći društvene mreže i pojedina sredstva javnog informisanja, žele da promovišu političke stavove koji nisu u interesu građana na severu Kosova i nisu u skladu sa stavovima države Srbije.

„Ima onih kojima je u interesu da imaju telale (dobošar, glasnik, prim.red.) koji će da podržavaju politiku nezavisnosti Kosova i Metohije. Ja na to ne gledam sa odobravanjem. Da li to što ja kažem vama otvoreno da ne gledam na to sa odobravanjem, znači da bilo ko ugrožava bilo koga? Mislim da je apsurdno govoriti o ugrožavanju nečije bezbednosti, zbog toga što se usuđujem da iznesem politički stav da se ne slažem sa njim“, kaže Đurić.

Podsećamo, srpski predsednik, Aleksandar Vučić, poručio je pre nedelju dana da mediji na Kosovu primaju milione dolara kako bi rušili srpsko jedinstvo i ugled Srpske liste.

Srpsko jedinstvo

Srpsku listu uskoro – 19. maja, očekuju kosovski izbori za gradonačelnike u četiri severne opštine, na kojima se od srpskih stranaka jedino ona prijavila.

Srpsko jedinstvo je do sada bio glavni motiv svake predizborne kampanje.

U predizbornoj kampanji poslednjih kosovskih izbora koji su do sada održani – lokalni 2017, kao glavni rušitelj srpskog jedinstva prikazan je bio kasnije inače i ubijeni lider SDP, Oliver Ivanović, kao i svi potencijalni glasači.

Za razliku od „telala“ koji otvoreno podržavaju nezavisnost Kosova i Metohije, kako je rekao direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, izjava ministra vojnog, Aleksandra Vulina o razgraničenju sa Albancima nije antiustavno delovanje – još jedna je od poruka koju je Đurić preneo na jučerašnjoj konferenciji za štampu. Izjava ovog zvaničnika srpske vlade je, kako je Đurić ocenio, „racionalna“ i takođe predstavlja izražavanje „ličnog stava“ smatra Đurić. O tome čitajte u posebnoj vesti: Đurić: Vulinov stav o razgraničenju racionalan

Manje od tri meseca pre nego što će Ivanović biti ubijen, upravo direktor Kancelarije za KiM je na RTS-u poručio da je „svaki glas za Olivera Ivanovića i bilo koga ko nije na Srpskoj listi, glas protiv interesa srpskog naroda i glas za razbijanje srpskog jedinstva u pokrajini i očigledno glas protiv očuvanja organske veze državnih institucija Srbije sa srpskim narodom u pokrajini“.

Podrivao srpsko jedinstvo sa svojim mentorima u Prištini

Srpska lista okrivljivala je Ivanovića da je tokom pogroma 2004. „ćutao štiteći svoju fotelju i interese dok su Srbe proterivali“ i sve to dok je pokušavao da „perfidno i potunjeno podriva srpsko jedinstvo“ u potrazi za vlašću.

„Predlažem mu da to pokuša da ostvari sa svojim mentorima u Prištini, gde je i bio poslanik u dva mandata, u vreme pogroma Srba na Kosovu i Metohiji 2004. godine i vlade Ramuša Haradinaja. A Srbe neka ostavi da sami biraju svoje predstavnike. Srbi su i u nedelju potvrdili da žele da sa svojom Vladom u Beogradu i predsednikom Vučićem nastave politiku jedinstva i zajedničke borbe za srpske interese na KiM“.

Međutim, upravo juče je na konstataciju novinarke N1 da je Oliver Ivanović svojevremeno etiketiran kao „neprijatelj srpskih interesa na Kosovu“, i pitanja da li iz ove perspektive deli percepciju da ga ta kampanja nije životno ugrozila, Đurić odgovara da je sramno dovoditi u vezu različite stavove o lokalnim izborima i ubistvo.

„Mnogi ljudi vole da izdvoje onaj jedan period vezan za lokalne izbore na Kosovu i Metohiji, kada se, recimo, ja nisam slagao sa njegovim konceptom oko toga kako Srbi treba da izađu na lokalne izbore, da to izdvoje iz konteksta i da onda implicitno optuže da zato što nismo imali isti stav o lokalnim izborima na Kosovu, da smo nekako mi krivi za ubistvo Olivera Ivanovića. Mislim da je to sramno. Mislim da je sramno dovoditi u vezu činjenicu da mi imamo različite stavove o jednim lokalnim izborima sa ubistvom jednog čoveka“, pojasnio je Đurić.

Ipak, kako je juče tvrdio direktor Kancelarije za KiM, kampanja se danas vodi samo sa namerom diskreditacije i to onih koji „se bore za Kosovo i Metohiju“, a nju „vodi neko ko želi da sakupi jeftine političke poene“, objašnjava direktor Đurić motivaciju naručioca antikampanja.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.