Svetski dan slobode medija: Antikampanje, pretnje, napadi, nekažnjivost

 

Stigle novine na Severu
Foto: Radio Kontakt plus

Srbija je postala mesto u kom bavljenje novinarstvom nije bezbedno niti podržano od strane države, napadi na integritet i fizičku bezbednost novinara sve su učestaliji, posebno od strane zvaničnika vlade, a učestale su klevete i antikampanje koje protiv istraživačkih novinara vode pro-vladini mediji, ocena je Reportera bez granica o stanju slobode medija u Srbiji uoči Svetskog dana slobode medija. Uz to, srpski mediji na Kosovu, 3. maj dočekuju uz optužbe predsednika Srbije, Aleksandra Vučića da uzimaju milione stranih para kako bi rušili ugled Srpske liste i kriminalizovali Sever Kosova.

Ovogodišnji Svetski dan slobode medija u senci je novog dramatičnog pada Srbije na Svetskom indeksu medijskih sloboda. Nakon pada od 10 mesta prošle godine, Srbija je ove godine zabeležila još ozbiljniji pad i to od 14 mesta i sada se nalazi na 90 od ukupno 180 mesta liste koju prave Reporteri bez granica. Od evropskih zemalja od Srbije se lošije kotiraju još Moldavija, Severna Makedonija, Crna Gora, Ukrajina i Bugarska.

Kosovo 75. na listi

U izveštaju za Kosovo RBG navode da novinari koji kritikuju nacionalističke politike kosovskog predsednika, Hašima Tačija, bivaju etiketirani kao „srpski simpatizeri“ ili „izdajnici“, s druge strane, srpski mediji na Kosovu trpe verbalne i sajber napade, dok pro-vladinih mediji protiv njih vode kampanje. Kosovo zauzima 75 mesto na listi indeksa slobode.

Udruženje novinara Srbije na Kosovu i Metohiji upozorava na nekažnjivost

Ovaj dan, Udruženje novinara Srbije na Kosovu i Metohiji obeležiće okupljanjem ispred umetničke instalacije MISSING  u Gračanici u nastojanju da ukažu na nerasvetljena ubistva i otmice, napade i pritiske na novinare i medije. Na instalaciji MISSING nalaze se, pored imena drugih otetih i nestalih, i imena novinara i medijskih radnika koji su stradali od 21.09.1998. godine, podsećaju iz Udruženja.

„U protekloj godini nastavljeni su napadi i pritisci na novinare na Kosovu i Metohiji. Policija nije istražila obaranje Portala Slobodno srpski  kao i pretnje upućene predsedniku UNS-a na KiM Budimiru Ničiću. Nastavljene su pretnje i pritisci na Portal KoSSev iz Kosovske Mitrovice i RTV KIM iz Čaglavice. Sedmi put je srušena tabla otetim novinarima Đuru Slavuju i Ranku Pereniću“, neki su od negativnih događaja koji su obeležili proteklu godinu, navode iz UNSKiM.

Optužbe: Rušitelji ugleda Srpske liste i jedinstva srpskog naroda

Inače, srpski mediji na Kosovu i Metohiji našli su se tri puta u roku od proteklih nedelju dana pod verbalnim napadom predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji ih je optužio da su plaćani spolja, i to milionima dolara kako bi „srušili jedinstvo srpskog naroda na Severu Kosova i Metohije i u drugim delovima Kosova i Metohije“. Pored rušenja jedinstva, prema informacijama srpskog predsednika, srpski mediji na Kosovu takođe uništavaju ugled i razaraju Srpsku listu.

Nekoliko dana nakon ovih izjava i posle reakcija dela srpskih novinara sa KiM, udruženja novinara ali i nevladinih organizacija skupljenih oko Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji, predsednik Vučić se „izvinio“ zbog svoje izjave, objašnjavajući da je kritikovao strance „kojima je potrebno rušenje Severa“ i da „nijedan mediji nije pomenuo poimence“.

Ipak, nije negirao da postoje mediji koji imaju tu nameru, a izvinio se kako bi predupredio bezbednosne incidente usmerene protiv „takvih medija“.

„Ja prihvatam da sam i za to kriv, a reći ću vam i zašto: Zato što neko može da razume da mu je zato dozvoljeno da nekoga od ljudi koji u takvim medijima rade može da napadne“, poručio je predsednik države nakon više upozorenja novinara sa KiM da njegove izjave koje su nacrtale metu srpskim novinarima mogu biti protumačene kao poziv na nasilje od strane njegovih političkih istomišljenika, ili zloupotrebljene i od strane njegovih političkih protivnika.

Predsednk je nacrtao metu svim srpskim novinarima sa Kosova i Metohije, upozorio je potpredsednik UNS-a sa KiM-a Budimir Ničić.

„Kakva politička borba?! Nema crtanja mete nikome, to je opasan posao i šta ćemo mi, ako ne daj Bože strada neki vlasnik srpskog medija, ili novinar sa Severa Kosova, ili iz Gračanice?! Hoće li predsednik da kaže da je to bila politička borba?! Kakva politička borba sa medijima?!“, poručio je Ničić.

Odgovor urednice portala KoSSev na optužbe predsednika Srbije usmerene protiv srpskih medija na Kosovu možete pročitati u posebnoj vesti: Razglednica iz Pekinga: Predsednikov kosovski safari.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.