Đurić: Hoti ponovo plasira lažne vesti da se razgovara o obostranom priznanju

Direktor kancelarije za KiM, Marko Đurić
FOTO: Kancelarija za KiM

Kosovski premijer ponovo plasira lažne vesti s ciljem da potkopa napore za nastavak dijaloga – oglasio se direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, neposredno nakon najave Avdulaha Hotija da će sutra u Briselu delegacije Beograda i Prištine razgovarati o ekonomskim pitanjima ali i da se dijalog vodi „s ciljem obostranog priznanja“.

„U okviru tehničkog dijaloga Beograda i Prištine razgovara se o raznim aspektima normalizacije odnosa i stvaranju uslova za normalan život građana na Kosovu i Metohiji, ali uzajamno priznanje nikada nije bilo niti će biti na agendi“, poručio je Đurić.

Dodaje i da Hoti može „kao i do sada, isključivo da drži monologe na tu temu“, te još jednom poručuje da dijalog o tome neće biti.

„Predstavnici Prištine su za nas predstavnici privremenih institucija samouprave naše južne pokrajine, i tako ćemo i nadalje nastaviti da ih tretiramo, u želji da srpski i albanski narod iznađu modalitete za jačanje poverenja u miran i produktivan suživot“, dodao je Đurić.

Najavljuje i da će od Evropske unije, kao posrednika u razgovorima u Briselu, zatražiti da reaguje ovim povodom „i stane na put plasiranju dezinformacija“.

Ovo nije prvi put da je direktor Kancelarije za KiM demantovao navode iz Prištine o tome o čemu se razgovara u Briselu.

Đurić je i nakon druge runde dijaloga na ekspertskom nivou krajem jula izjavio da je rekao delegaciji Prištine da „prestane da laže“ da se u Briselu razgovara o međusobnom priznanju i kosovskoj nezavisnosti, te da se razgovaralo o ekonomskoj saradnji, nestalim i raseljenim licima.

Prištinska delegacija je i tada poručila da se u Briselu razgovaralo o elementima „sporazuma koji će dovesti do međusobnog priznanja“.

Podsetimo, proces dijaloga između Beograda i Prištine otkočen je 16. jula u Briselu, posle 20 meseci zastoja. Do sada su u Briselu održane tri runde dijaloga – susret Vučića i Hotija, pa potom i dve na ekspertskom nivou.

Novi razgovori na ekspertskom nivou između delegacija Beograda i Prištine zakazani su za sutra, sa druge strane, sledeći sastanak na visokom nivou između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Avdulaha Hotija, prema ranijim najavama bi trebalo da se održi 7. odnosno 9. septembra.

U međuvremenu, Vučića i Hotija u Vašingtonu očekuje sastanak 4. septembra uz mogućnost da bi njemu mogao da prisustvuje i Donald Tramp, zbog čega je upravo datum za sastanke preko okeana još jednom pomeren – od 2. septembra kako je iznenada bio zakazan.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.