Hoti: Sutra u Briselu o ekonomskim pitanjima, dijalog s ciljem „obostranog priznanja“

Avdulah Hoti
Foto: Gazeta Express

Vest je ažurirana

U Briselu će se razgovarati o ekonomskim pitanjima, izjavio je danas kosovski premijer, Avdulah Hoti, ujedno potvrdivši prethodne navode iz EU da će se sutra sastati prištinska i beogradska delegacija. Hoti je ujedno uputio poziv opozicionim strankama da pošalju imena predstavnika koji bi bili deo prištinske delegacije na sastanku u Beloj kući. Ovom pozivu se neće odazvati Samoopredeljenje.

„Sutra će se u Briselu razgovarati o ekonomskim pitanjima“, rekao je Hoti na današnjoj konferenciji za štampu u Prištini.

Dodao je da se dijalog vodi „s ciljem obostranog priznanja“, a sa čime se, kaže, slaže vladajuća koalicija, prenosi prištinska Koha.

Osvrnuo se i na predstojeći sastanak u Vašingtonu koji će se održati 4. septembra u organizaciji izaslanika američkog predsednika, Ričarda Grenela.

Poručio je da je od opozicionih partija na Kosovu zatražio da pošalju imena predstavnika koji će biti deo prištinske delegacije na sastanku u Beloj kući.

„Danas sam poslao pismo opozicionim strankama da dostave imena predstavnika koji će biti u delegaciji za sastanak u Vašingtonu. Svi će biti uključeni, bez izuzetaka“, naveo je Hoti.

Samoopredeljenje se neće odazvati

Da je poziv da učestvuju u razgovorima u Vašingtonu 4. septembra, ali i u Briselu – 7 septembra, stigao pokretu Samoopredeljenje, potvrdio je portparol ove stranke, Perparim Krueziu (Përparim Kryeziu). Navodi da se Samoopredeljenje neće odazvati.

„Poziv ove vlade na jedinstvo i inkluzivnost dovodi se u pitanje zbog njenih postupaka. Ova vlada je nelegitimna i nepouzdana jer ne predstavlja volju građana“, poručio je Krueziu.

Navodi da nedostaje platforma sa principima i crvenim linijama za dijalog, da vlada nema široku podršku Skupštine, te da „zavisi od svakog glasa Srpske liste“.

Podsetio je na stav Samoopredeljenja povodom dijaloga.

„Kosovo može voditi dijalog sa Srbijom tek nakon prevremenih izbora kada ćemo dobiti vladu sa punim legitimitetom, koja će da dizajnira, predstavi i obezbedi jedinstvo kroz platformu koja ima podršku 2/3 poslanika u Skupštini i uvek polazeći od reciprociteta kao principu ravnopravnih međudržavnih odnosa“, dodao je.

Inicijalna potvrda o sutrašnjem sastanku u Briselu na ekspertskom nivou stigla je juče iz Brisela.

„Dijalog koji je nastavljen na najvišem nivou u julu nastavlja se nizom sastanaka na nivou stručnjaka, kao deo tekućeg procesa. Možemo potvrditi da će se sledeći sastanak održati 27. avgusta. Po pravilu, mi ne komentarišemo rasprave koje su u toku“, rekla je za RSE Nabila Masrali, portparolka EU za spoljne poslove i bezbednost.

Sa druge strane, sledeći sastanak u sklopu briselskih pregovora na visokom nivou između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Avdulaha Hotija, prema ranijim najavama bi trebalo da se održi 7. odnosno 9. septembra.

Dijalog između Beograda i Prištine, uz posredstvo Evropske unije, posle gotovo 20 meseci otkočen je 16. jula. Do sada su u Briselu održane tri runde dijaloga – dve na ekspertskom nivou i susret Vučića i Hotija.

U međuvremenu, Vučića i Hotija u Vašingtonu očekuje sastanak 4. septembra uz mogućnost da bi njemu mogao da prisustvuje i Donald Tramp, zbog čega je upravo datum za sastanke preko okeana još jednom pomeren – od 2. septembra kako je iznenada bio zakazan.

Prethodno je takođe iznenada ranije letos najavljen sastanak za 27. jun u Beloj kući, ali je on otkazan uoči samog susreta, zbog oglašavanja Specijalnog tužilaštva za zločine na Kosovu da se Hašim Tači, uz Kadrija Veseljija, nalazi na predlogu optužnice koju su poslali sudu na potvrđivanje i da su obojica opisani kao osobe koje opstruišu rad ovog suda. Tači se praktično nalazio u avionu, na putu ka SAD, zbog čega je on otkazao odlazak.

Pročitajte još:

Brisel pre Vašingtona, za sada najavljeni tehnički razgovori

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.