Đorđević: U novinarstvu se poverenje dugo gradi, ali se može preko noći izgubiti

Aleksandar BIRN
FOTO: KoSSev

„Bojim se da smo ušli u fazu kada je skoro nemoguće razgovarati sa neistomišljenicima bez opasnosti da se običan razgovor pretvori u izliv agresije“, rekao je u kratkom intervjuu za Glas razuma, Aleksandar Đorđević, novinar BIRN-a. Za tako „obolelo društvo, lek za dušu je razmena mišljenja“, poručuje.

Đorđević trenutnu situaciju u srpskim medijima ocenjuje kao veoma kritičnu, premda oni već decenijama prolaze kroz razna iskušenja.

„Na Kosovu je to sve još izraženije“, dao je svoju ocenu položaja srpskih medija na Kosovu.

Kriza u medijima odrazila se i na krizu same novinarske profesije, ugled je urušen i to sa pravom, smatra Đorđević. Ipak imidž se u više časti i marljivog rada, da popraviti.

„Ko svoj posao radi iz ljubavi i savesno, on to ne vidi kao izliv hrabrosti, već kao svoju dužnost. Vatrogasac vam nikada neće reći za sebe da je hrabar, ali će sigurno istaknuti da je ponosan što mu je to profesija“, navodi odgovarajući na pitanje da li je hrabro odbrati novinarstvo kao profesiju.

Mladim novinarima zato poručuje da budu uporni i strpljivi.

U novinarstvu se poverenje dugo gradi, ali se može preko noći izgubiti


Autori intervjua, Iva Manojlović i Andrija Lazarević polaznici su treninga o medijskoj pismenosti koji je održao Aleksandar Đorđević, a organizovao portal KoSSev uz podršku Misije Ujedinjenih nacija na Kosovu. Intervju u izvornom obliku pročitajte na Glasu razuma, portalu koji uređuju studenti Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.