Struja iz MHE statistička greška, korist samo za investitore

FOTO: Brana, Nova S

Udeo malih hidroelektrana u ukupnoj proizvodnji električne energije je samo jedan odsto, što ne pravi nikakvu promenu u pogledu povećanja energije iz obnovljivih izvora, pa od toga korist imaju samo investitori, kaže za Nova.rs Mirko Popović iz Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI).

Popović kaže da se u izveštaju Agencije za zaštitu životne sredine i u energetskom bilansu jasno vidi da je udeo malih hiroelektrana u ukupnoj proizvodnji električne energije na nivou statističke greške.

“Ako je nekad neko imao tu ideju da kroz izgradnju MHE poveća udeo obnovljivih izvora energije u finalnoj potrošnji, onda je do sada trebalo da bude jasno da je ta ideja duboko pogrešna, ali od nje niko ne želi da odustane”, kaže Popović za Nova.rs.

Smatra da od malih hidroelektrana korist imaju samo privatni investitori, koji su “korupcionaškim vezama” povezani sa vlastima na opštinskom i centralnom nivou.

“Svi slučajevi kojima se RERI bavio ukazuju na to da investitori imaju podršku za bezakonje koje čine nad prirodom i da im u tome pomažu lokalne vlasti, ali i Ministarstvo građevinarstva”, tvrdi Popović.

Da od gradnje malih hidroelektrana korist imaju samo investitori smatra i Ratko Ristić, dekan Šumarskog fakulteta.

“Njihova izgradnja nije opravdana, ni sa energetskog, ni sa ekološkog, ni sa ekonomskog stanovišta, za širu zajednicu. Opravdano je samo sa aspekta brutalnog interesa investitora, oni jedini tu profitiraju, niko od drugih nema korist”, rekao je dekan za Novu ekonomiju.

Trivan obećao prestanak gradnje

Obećanje da mini hidroelektrane više neće biti građene u zaštićenim područjima dao je u petak ministar zaštite životne sredine, Goran Trivan gostujući na “Radio Beogradu”.

“Niko iz javne uprave neće rušiti postojeće MHE, ali ne želimo da se grade nove. I svim investitorima koji su u međuvremenu dobili nekakve dozvole za izgradnju u zaštićenim dobrima spremni smo da zamenimo lokacije van tih prostora, da ih obeštetimo ako treba, da bismo sačuvali ono najvrednije što imamo”, rekao je Trivan.

Na pitanje zašto se ne ruše nepropisno izgrađene male hidroelektrane iz Ministarstva za zaštitu životne sredine, do objavljivanja teksta redakcija Nove.rs nije dobila odgovor.

Programski direktor RERI kaže da je svakako bolje “spasiti nešto nego ništa”, ali od Trivanovog obećanja ne očekuje mnogo.

“Ono što možemo da očekujemo jeste da se kaže kako se zabranjuju izgradnje, ali svima koji su pokrenuli postupak biće omogućeno da taj postupak završe”, tvrdi on i objašnjava:

“To znači da će svi bliski saradnici vlasti dobiti signal da podnesu zahtev za izdavanje dozvola i to će ući u proceduru.”

Po Popovićevoj proceni, u Srbiji postoji tehnički potencijal da se izgradi ukupno oko 250 MHE, što znači da je veliki deo tog potencijala već iskorišćen.

“Kad svi koji inače planiraju gradnju podnesu zahteve, onda će država reći, eto mi smo zabranili, a zabraniće meni i Vama kojima to nikad neće pasti na pamet”, kaže on.

Naglašava da nisu samo zaštićena područja ona u kojima bi gradnja trebalo da bude zabranjena, već se mora paziti i na prirodne resurse.

“Reka je prirodni resurs, izgradnja MHE podrazumeva uništavanje reke, uništavanje priobalnog pojasa, uništavanje šume, pustošenje staništa divljih biljaka i životinja. Sve su to prirodni resursi koji bi trebalo da budu zaštićeni”, zaključuje on.

O vezama investitora malih hidroelektrana sa državnim vrhom Srbije, lokalnim funcionerima, ali i kriminalnim grupama, pisao je u više navrata Centar za istraživačko novinarstvo (CINS).

CINS je još u novembru 2014. godine otkrio da od 120 kompanija kojima je omogućeno da izgrade mini hidroelektrane, neke su u sukobu sa zakonom, neke imaju skriveno vlasništvo u of-šor zonama, a neki vlasnici su u potencijalnom sukobu interesa, jer su istovremeno i lokalni političari.

Zatim je u aprilu 2018. godine CINS pisao da je od novca koji je država u 2017. godini isplatila vlasnicima malih hidroelektrana, 40 odsto otišlo EPS-u i firmama povezanim sa kumom Aleksandra Vučića, Nikolom Petrovićem.

U tekstu objavljenom krajem 2019. godine CINS navodi kako je Miloš Pandrc, osuđivani pripadnik klana Darka Šarića, iz zatvora postavljen za zastupnika firme koja je izgradila hidroelektranu Virovci u Bosilegradu.

U najnovijem tekstu o MHE, CINS pominje kako je poslovni saradnik brata premijerke Srbije, Ane Brnabić u poslu sa malim hidroelektranama.

Nova SPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.