Direktorka Batajnice za Nova.rs: Kako preživeti postkovid

Tatjana Adžić Vukičević
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Da je tromboza neminovna pojava kod većine pacijenata koji su bolovali od kovida 19, bolesti izazvane infekcijom koronavirusom, potvrdile su brojne naučne studije i istraživanja širom sveta, ali pre svega iskustva lekara koji se s ovom pošasti besomučno bore već godinu i po dana. Direktorka kovid bolnice u Batajnici i docentkinja na Medicinskom fakultetu u Beogradu dr Tatjana Adžić Vukičević, potvrdila je za portal Nova.rs da je tromboza opasnost koja nastavlja da vreba bolesnike i nakon suzbijanja infekcije, kao i da svi koji su bolovali, ne smeju da zaborave na redovne kontrolne preglede, ma koliko se dobro i zdravo osećali.

Dr Adžić Vukičević, koja je specijalista pulmologije i jedan od naših najvećih stručnjaka iz te oblasti, a od početka pandemije i jedna od najbitnijih karika koje su na svojim leđima stojički iznosile nekontrolisane udare svakog talasa infekcije, ali i sprečavale potpuni kolaps već poljuljanog zdravstvenog sistema, podsetila je za Nova.rs da je kovid multisistemska bolest koja moze da zahvati male krvne sudove svih organa, a najčešće pluća.

„Najčešće nastaju embolije pluća, odnosno infarkt pluća. Isto tako, mogu da nastanu tromboze jetre, slezine, bubrega, kao i tromboze krvnih sudova ruku i nogu, bilo arterijskog ili venskog sistema. Bolesnici se nakon prelažanog kovida moraju javiti izabranom lekaru, potrebno je da se urade osnovne labaratorijske analize, krvna slika, D-dimer. Ukoliko se održavaju povećane vrednosti D-dimera, bolesnika treba uputiti specijalisti pulmologu ili angiologu, odnosno vaskularnom hirurgu kako bi se uradio dopler krvnih sudova ruku ili nogu ili ultrazvuk abdomena“, pojasnila je dr Adžić Vukičević.
Ona napominje da se pod kontrolnim pregledima i eventualnim razvojem postkovid sindroma, ne podrazumeva samo jedan.

„Postkovid praćenje tj. kontrole u vezi tromboza treba da traju više meseci nakon preležanog kovida, neretko i duže od šest meseci“, napomenula je dr Adžić Vukičević.

Imajući u vidu da je znatnom procentu pacijenata dovoljan lični utisak kako bi procenili svoje zdravstveno stanje i neretko odustali od posete lekaru, direktorka bolnice u Batajnici apeluje da lekarski pregled i neophodne analize za sve kovid pacijente nemaju i ne smeju da imaju bilo kakvu alternativu, a potom je i objasnila zašto:

„Ovo je podmukla bolest. Trombozu mogu dobiti i pacijenti koji nemaju nikakve tegobe, simptome i koji su se nakon preležane bolesti, prividno u potpunosti oporavili. Tako smo imali nekoliko slučajeva iznenadne srčane smrti kod mladih ljudi…u kancelarijama….dva ili tri meseca po izlasku iz bolnice. Javljaju se i poremećaji ritma srca, može se u srčanoj kesi ili plućnoj maramici pojaviti voda, a to je nešto što svakom može ugroziti život. Kontrolni pregledi mogu sprečiti kobne posledice, zato se mora ići kod lekara i proveravati da li se i u kojoj meri razvija tromboza“, kazala je sagovornica Nova.rs i iskoristila priliku da još jednom, po ko zna koji put, pozove građane koji se nisu vakcinisali da to neizostavno urade jer je to jedini način da se epidemija zaustavi.

Nova.rsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.