BLOG 485. dan epidemije: Infektolog: Na Kosovu oko 40% građana „preležalo“ koronavirus

Zdravstveni radnici Kosovska MItrovica KBC
FOTO: KoSSev

Infektolog Salji Ahmeti kaže da je oko 40 odsto građana Kosova preležalo koronavirus, ali i tvrdi da je situacija sa koronavirusom na Infektivnoj klinici u Prištini tokom ovog meseca najbolja od početka pandemije. Međutim, upozorava građane da pandemija nije gotova. „Prema nekim preliminarnim podacima koje imamo, negde je 35% – 40% populacije na Kosovu već preležalo virus, ali je pozitivno što je veliki deo osoba starije dobi vakcinisan“, kazao je.

Što se tiče Delta varijante virusa, Ahmeti je kazao da čak i ova varijanta nema nikakve posebne karakteristike u kliničkom smislu – glavobolja je izraženija, kao i curenje iz nosa“, kazao je i dodao da se ovaj soj lakše širi od originalnog i da oboljevaju i mladi. Vakcine koje Kosovo ima na raspolaganju takođe štite od Delta varijante koronavirusa, zaključio je.

Memorandum s Kinom i Emiratima zbog proizvodnje vakcine „Sinofarm“ u Srbiji

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić potpisala je memorandum o razumevanju i saradnji sa kineskim partnerima kao i sa partnerima iz Ujedinjenih Arapaskih Emirata (UAE) za proizvodnju kineske vakcine „Sinofarm“ u Srbiji i ponovo pozvala građane da se vakcinišu, javlja Beta.

„Ovo je izuzetno važan dan za Srbiju ali i za čitav region zato što ćemo vakcinu imati ovde bliže, biće nam dostupnija i moći ćemo spremnije da se dalje borimo protiv pandemije koronavirusa, a ta borba se nastavlja i u Srbiji i u čitavoj Evropi i svetu“, rekla je Brnabić.

Opširnije u posebnoj vesti.

Kosovsko ministarstvo zdravlja: Pet novih slučajeva zaraze

Za poslednja 24 sata na Kosovu je zabeleženo pet novih slučajeva koronavirusa, dok je broj testiranih 1.050, saopštilo je kosovsko ministarstvo zdravlja.

Novooboleli su iz Gnjilana i Prištine po 2 i jedna osoba iz Južne Mitrovice.

Opširnije u posebnoj vesti.

Srbija: Jedno lice preminulo, još 118 novoobolelih

Za poslednja 24 časa u Srbiji je od posledica kovida-19 preminula jedna osoba. Zvanično je potvrđeno 118 novih slučajeva infekcije virusom korona, saopšteno je na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije – covid19.rs.

Na respiratoru su četiri osobe, dok je broj pacijenata na bolničkom lečenju sada 281.

Opširnije u posebnoj vesti.

Brnabić najavila sednicu kriznog štaba za sutra – lekari su zabrinuti, pratimo brojke na dva sata

Premijerka Srbije, Ana Brnabić, najavila je da će sutra biti održana sednica Kriznog štaba na kojoj će se razgovarati o trenutnoj epidemiološkoj situaciji.

„U petak sam imala sastanak sa našim nacinalnim telom za vakcinaciju i oni će, kako je najavila, do 23. jula dati preporuku Kriznom štabu oko treće doze, koji će 1. avgusta dati svoj stav“ dodala je Brnabić, prenose Novosti.

Brnabić je na TV Pink rekla da je lekarski deo Kriznog štaba zabrinut zbog eventualnog novog talasa korona virusa i slabe imunizacije.

„Pratimo brojke na dva sata, predsednik i ja, gledamo kako je to u opštinama i gradovima. Najbeznednija situacija je u onim lokalnim samoupravama sa najvećim broj vakcinisanih- kazala je Brnabić i dodala da je od jutros i Gornji Milanovac prešao više od 50 odsto vakcinisanih“, kazala je dalej Brnabić, prenose Novosti.

Brnabić kaže da nije važno samo da pređemo 50 odsto punoletnih vakcinisanih građana, već da je potrebno posebno ponovo apelovati na mlade da to učine.

Ponovila je da će 23. jula Nacionalno telo za imunizaciju (NITAG) završiti svoje studije o potrebi treće doze i da će Kriznom štabu dati preporuku do 1. avgusta.

Direktorka Batajnice: Kako preživeti postkovid

Direktorka kovid bolnice u Batajnici i docentkinja na Medicinskom fakultetu u Beogradu dr Tatjana Adžić Vukičević, potvrdila je za portal Nova.rs da je tromboza opasnost koja nastavlja da vreba bolesnike i nakon suzbijanja infekcije, kao i da svi koji su bolovali, ne smeju da zaborave na redovne kontrolne preglede, ma koliko se dobro i zdravo osećali.

Dr Adžić Vukičević, koja je specijalista pulmologije i jedan od naših najvećih stručnjaka iz te oblasti, a od početka pandemije i jedna od najbitnijih karika koje su na svojim leđima stojički iznosile nekontrolisane udare svakog talasa infekcije, ali i sprečavale potpuni kolaps već poljuljanog zdravstvenog sistema, podsetila je za Nova.rs da je kovid multisistemska bolest koja moze da zahvati male krvne sudove svih organa, a najčešće pluća.

Opširnije u posebnoj vesti.

Na sajtu E-zdravlje dostupan Post-covid upitnik za one koji su preležali koronu

Od danas je na portalu E-zdravlje dostupan Post-covid upitnik, aplikacija za samoproveru simptoma posledica obolevanja od kovida-19.

Aplikaciji, odnosno upitniku samoprocene mogu da pristupe oni koji su preležali kovid-19, da detaljno odgovore na više pitanja i da na osnovu toga dobiju informaciju o tome da li bi trebalo da se jave izabranom lekaru.

Ukoliko za to postoji potreba, izabrani lekar će ih uputiti lekaru specijalisti.

KP: 14 kazni zbog kršenja mera

Kosovska policija tokom proteklog dana izrekla je 14 novčanih kazni zbog nepoštovanja epidemioloških mera u borbi protiv koronavirusa.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.