Diplomatski kor u Visokim Dečanima danas, podsećaju na neizvršenu odluku Ustavnog suda i lepotu manastira

Oko 30-tak diplomata sa šefovima misija EU, UN i OEBS-a, ambasadorima Кvinte i komandantom КFOR-a danas su posetili Visoke Dečane i dali podršku izvršenju sudske presude Ustavnog suda Кosova u zaštiti verskih prava i baštine.

Veću delegaciju stranih diplomata predvodili su ambasadori, uključujući i šefa EU na Кosovu Tomaša Sunjoga, šefa OEBS-a Majkla Devenporta, šefice UNMIK-a Karolin Zijade, Кomandanta КFOR-a italijanskog generala Mikele Ristuće.

Iguman Manastira Dečani, arhimandrit Sava, pozdravio je goste i preneo posebne pozdrave u ime Episkopa Teodosija.

„Danas smo imali izuzetnu čast da u manastiru Visoki Dečani primimo tridesetak međunarodnih šefova misija, ambasadora i drugih diplomata akreditovanim na КiM. Neposredni povod za ovaj skup bila je namera da se potvrdi čvrsta međunarodna podrška za sprovođenje odluke Ustavnog suda Кosova iz 2016, koja se tiče zemljišta Manastira Dečani i koju kosovske vlasti još nisu sprovele. Ovu odluku suda su pre par dana odlučno podržali ambasadori zemalja Кvinte i šefove misija EU i OEBS-a u Prištini povodom njene sedme godišnjice. Osim toga, ovo je bila i prilika da se izrazi jaka podrška za poštovanje prava i poštovanje verskih sloboda za sve zajednice na Кosovu i Metohiji“.

Nakon kratkog obilaska crkve i fotografisanja ispred Manastira koji datira iz 14. veka, gosti su se okupili u konferencijskoj sali na jednočasovni razgovor.

Izrazivši duboku zahvalnost za njihovu posetu i podršku, o. Sava je obavestio diplomate o najvažnijim problemima sa kojima se susreće Srpska pravoslavna crkva na Кosovu i kako Crkva vidi put napred.

O. Sava je odgovarao na pitanja diplomata i razjasnio stav SPC o njenoj budućnosti i obezbeđenju njenog dugoročnog pravnog statusa, zaštiti srpskog naroda i njegovih ljudskih prava i očuvanja svetinja SPC. Naglasio je da bi rešavanje pravnih problema SPC moglo „značajno da doprinese unapređenju multietničnosti i tolerancije na КiM, što bi bilo na korist svim zajednicama i daljem procesu dijaloga“, navodi se u crkvenom saopštenju.

„Ovaj događaj je zaista predstavljao priliku za otvorenu razmenu mišljenja, raspravu o nizu pitanja i pre svega za jačanje veza između naše Crkve i međunarodne diplomatske zajednice akreditovane u Prištini“, dodaju.

Na kraju, o. Sava je izrazio svoju zahvalnost svim posetiocima na njihovom razumevanju i naporu da zajedno dođu do Manastira. Nakon razgovora, dečanski monasi su priredili ručak za sve posetioce u tripezariji Manastira.

„Danas smo uživali u još jednoj sjajnoj poseti mestu koje je pod zaštitom Uneska“ – manastiru Dečani“, poručio je nakon posete nemački ambasador Jern Rode, koji se u ime svojih kolega diplomata javno zahvalio ocu Savi na dočeku.

„Divno je što sam se danas pridružio kolegama iz diplomatskog kora na Kosovu u poseti lepom, istorijskom manastiru Dečani“, poručio je odmah za njim američki ambasador Džefri Hovenijer, retvitujući Rodeovu poruku.

Specijalnoj predstavnici Generalnog sekretara Ujedinjenih Nacija na Kosovu Karolin Zijade bilo je drago da poseti manastir Dečani sa međunarodnim partnerima.

„Ona poziva kosovske institucije da podrže vladavinu prava i sprovedu dugotrajnu odluku Ustavnog suda o manastirskoj zemljišnoj svojini. Poštovanje sudskih odluka promoviše poverenje u javne institucije i zajednice“, poručio je UNMIK.

Poseta manastiru Dečani sa još 25 predstavnika ambasada ili međunarodnih organizacija na Kosovu, naveo je francuski ambasador Olivije Gero uz fotografiju na kojoj diplomate poziraju ispred manastira, dodajući:

„Prošle subote Kvinta se oglasila saopštenjem o odluci Ustavnog suda“. Gero je uz to ponovo objavio nedavno zajedničko saopštenje Kvinte povodom 7-godišnjice neizvršavanje odluke Ustavnog suda da se Visokim Dečanima vrati zemlja.

Sedam godina je prošlo od kada je kosovski Ustavni sud nakon 16 godina dugog sudskog procesa potvrdio odluku Vrhovnog suda Kosova – da 24 hektara zemlje pripada manastiru Visoki Dečani. Iako odluka postoji, ona sve do dan danas nije sprovedena u delo, tj. zemlja nije uknjižena u katastar.

Nasuprot njima, i ranijih, kao i ove godine, kosovske vlasti ne samo što ne izvršavaju odluku svog Ustavnog suda, već je najviši zvaničnici preispituju i kritikuju.

Tako je ranije ovog meseca, kosovska predsednica Vjosa Osmani kazala da je „zabrinjava“ odluka Ustavnog suda Kosova po pitanju manastira Visoki Dečani, jer je u pitanju „Miloševićeva odluka“ i kao takva je „diskriminatorna“.

Odluku je u više navrata takođe u negativnom svetlu komentarisao i kosovski premijer, koji je u međuvremenu obeležio i Dan kulturne baštine uz poruke o „međureligijskom skladu“, „poštovanju kulturne raznolikosti“, promovisanju istorije i identiteta, te podršci razvoju i miru.

 

 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.