NUNS uručio nagrade „Dejan Anastasijević“ za istraživačko novinarstvo

NUNS

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) uručilo je danas u Beogradu nagrade „Dejan Anastasijević“ koje na godišnjem nivou dodeljuje za zasluge u istraživačkom novinarstvu iz oblasti elektronskih, štampanih i onlajn medija. U žiriju ove godine bila je i naša urednica Tatjana Lazarević.

Nagradu u kategoriji elektronskih medija dobila je novinarka televizije N1 Maja Nikolić za dokumentarni film „Ispod površine: Poslednja počast“ o pogibiji pripadnika Vojske Srbije tokom vojne vežbe na Pešteru.

„Poslednja počast“ bavi se pogibijom starijeg vodnika prve klase Dejana Stojkovića tokom probe vojne vežbe “Munjeviti udar”, 24. juna 2021. na Pešteru. Tvrdnjom da mu je tokom vežbe „iznenada pozlilo“, Ministarstvo odbrane navelo je javnost da pomisli da je reč o prirodnoj smrti vojnika, ali obdukcioni nalaz do kog je N1 došao pokazuje da je smrt vodnika Stojkovića nasilna i da se ugušio udisanjem toksičnih gasova.

Nikolić je nagradu posvetila nedavno preminulom uredniku te televizije Peđi Obradoviću.

Nagradu u kategoriji štampanih medija dobila je priča „Papagaji vredni kao kokain“ objavljena u nedeljniku Vreme, čiji su autori Nemanja Rujević, Tristen Tejlor, Ingrid Gerkma i Natali Bertrams, a koja se bavi međunarodnim švercom egzotičnih ptica preko Srbije.

U kategoriji onlajn medija nagrađen je novinar portala BIRN Radmilo Marković za priču o skoro 500 miliona nelegalno izgrađenih kvadrata u Beogradu Beograd – raj za divlju gradnju i sumnjiva ozakonjenja: BIRN našao skoro pola miliona spornih kvadrata.

Marković je rekao da novinarski posao u jednom trenutku dolazi do zida, gde bi priču trebalo da preuzmu nadležne institucije, ali da se u Srbiji to ne dešava više od 10 godina i da to „pomalo obesmišljava rad novinara“.

Nagradu publike dobio je novinar vojvođanskog istraživačkog portala VOICE i dopisnik agencije Beta iz Novog Sada Dalibor Stupar za film „Šta nas greje, to nas truje“ o zagađenju vazduha, koji je objavljen na Jutjub kanalu Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

Posebne nagrade dobili su novinarka čačanskog „Epicentra“ Milena Gavrilović za priču o višegodišnjoj borbi meštana sa izgradnjom autoputa „Miloš Veliki“ i novinar pirotskog portala „Plus onlajn“ Nenad Paunović za izveštavanje o iskliznuću cisterni sa amonijakom kod Pirota.

Predsednik NUNS-a Željko Bodrožić ocenio je da svi pristigli radovi pokazuju da je prava novinarska scena u Srbiji „još uvek žilava i borbena“ i da u teškim vremenima „drži baklju slibode izražavanja i mišljenja“.

„Istraživački novinari posebno su obeležili poreklu deceniju jer su uprkos pritiscima, pretnjama, prisluškivanju, sistematičnoj kriminalizaciji i dehumanizaciji, užasnim kampanjama u režiji vlasti, iznedrili sijaset tekstova i priloga koji razotkrivaju kriminal i korupciju u našoj zemlji“, rekao je Bodrožić.

Dodao je da su na novinare, iako su se već navikli da rade u „neprijateljskom okruženju koje kreira režim“, posebno uticale tragedije koje su se početkom maja dogodile u Srbiji.

„Poslednji dani i nedelje jasno govore da dno propagande režima ne postoji i svedoci smo brutalnog gaženja profesije i još dubljeg sunovrata propagandista koji sebe nazivaju novinarima“, ocenio je Bodrožić.

Naveo je da je NUNS u 2022. godini dokumentovao 137 prekršaja prema novinarima, a da je od početka ove bilo nekoliko desetina, među kojima 11 verbalnih napada, šest fizičkih, kao i 40 slučajeva pritisaka na novinare.

Ambasador SAD Kristofer Hil istakao je značaj slobode medija i istraživačkog novinarstva i zahvalio svima koji su učestvovali na konkursu zbog značaja posla koji rade.

„Najvažnije je uvek govoriti istinu i ići gde god vas istina vodi. Zbog toga smo danas ovde“, kazao je ambasador.

Na konkurs za nagradu „Dejan Anastasijević“ prijavilo se 45 radova koji su objavljeni u periodu od marta prošle do marta ove godine, a najveći broj bio je iz onlajn medija.

NUNS dodeljuje nagradu 18. godinu za redom, a iako je bilo planirano da priznanja budu uručena 3. maja, na Međunarodni dan slobode medija, ceremonija je zbog dva masovna ubistva koja su se dogodila u Srbiji početkom meseca, održana danas.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.