Hetemi sumnja da su Srbi bili primorani da potpišu peticiju za njegovu smenu, Zećiri smatra da peticija neće uspeti

FOTO: Fejsbuk/Lëvizja Press

U danu kada se krenulo sa potpisivanje peticije za smenu gradonačelnika u opštinama Severna Mitrovica, Zubin Potok i Leposavić, stižu reakcije dvojice predsednika opština – Ljuljzima Hetemija i Izmira Zećirija. Gradonačelnik Leposavića sumnja da, kako kaže, „paralelne institucije teraju Srbe da potpišu peticiju za njegovu smenu“, dok je Zećiri ubeđen da peticija neće uspeti.

U nastavku prenosimo izvorni prevod navoda dvojice gradonačelnika iz kosovske štampe.

Hetemi: Sumnjam da su Srbi bili primorani da potpišu peticiju da me smene

Izvor: Koha (Deo teksta je izvorno preveden sa albanskog)

Gradonačelnik Leposavića, Ljuljzim (Lulzim) Hetemi, izneo je sumnju da paralelne institucije teraju Srbe da potpišu peticiju za njegovu smenu. Hetemi iskustvo na čelu Opštine opisuje kao teško, isključujući mogućnost da se kandiduje za još jedan mandat.

Sada, prikupljanjem potpisa, poziciju predsednika opštine Leposavić poljuljali su građani srpske nacionalnosti. Ali, prema njegovim rečima, dok god je sve u skladu sa zakonima, razrešenje sa funkcije nije problem.

Govoreći o dobroj saradnji koju je za to vreme imao sa građanima srpske nacionalnosti, on je izneo sumnju da su oni prinuđeni da potpišu peticiju za njegovu smenu.

U slučaju da peticija ne uspe, Hetemi kaže da će nastaviti da realizuje planirane projekte, sve dok se po drugi put ne bude birao gradonačelnik Leposavića.

„Imam negde cilj i mi smo ga ostvarili: proširenje suvereniteta u Leposaviću i na celoj teritoriji Republike, posebno na Severu Kosova. Dakle, postigao sam cilj koji sam želeo“, rekao je on.

Hetemi je uveren da izbor njegovog naslednika, za kojeg se očekuje da će biti iz srpske zajednice, neće uticati na to da Leposavić ne bude pod kontrolom državnih institucija.

Hetemi je preuzeo dužnost gradonačelnika u maju prošle godine, usred tenzija i protesta zbog njegovog prisustva u glavnoj zgradi opštine, ali on nastavlja da radi odatle i živi u istim prostorijama.

Gradonačelnik Zubinog Potoka: Ne verujem da će peticija uspeti

Izvor: Klan Kosova (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Gradonačelnik Zubinog Potoka, Izmir Zećiri (Zeqiri) je u Rubikon-u na Klan Kosova naglasio da inicijative za smenu njega i njegovih kolega – gradonačelnika četiri opštine na severu zemlje, neće uspeti.

„Od donošenja odluke Vlade o administrativnom uputstvu bio sam skeptičan, gledajući situaciju na terenu, ne verujem i još uvek sam skeptičan da će to uspeti. To je zbog volje građana, da kažemo srpske većine, da se održe prvi demokratski i redovni izbori, bio sam i ostao skeptičan prema ovoj inicijativi”.

„Ovo gledam kao zakulisnu scenu Srpske liste i grupa koje su vršile pritisak na srpske građane i još uvek to čine. Vidim samo konfuznu situaciju, a nikakav uspeh”, rekao je Zećiri.

Opširnije o prikupljanju potpisa za smenu gradonačelnika u:

Krtinić: Slobodna procena je da smo danas prikupili više od polovine potrebnih potpisa

Građani traže da se Srbin vrati za gradonačelnika, a Rakić, Simić, Milović… danas bez komentara

Krtinić: Bilo je opstukcija, ali verujem da možemo čak i u jednom danu da prikupimo potpise

Počelo potpisivanje peticije za smenu gradonačelnika Opštine Severna MitrovicaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.