„Dijalog vodi premijer Hoti, nema datuma za Grenelove i Lajčakove posete Kosovu“

Avdulah Hoti konferencija
FOTO: KoSSev

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; jučerašnje izdanje)

Pominjanje uloge kosovskog predsednika u programu Hotijeve vlade, u delu gde govorimo o dijalogu sa Srbijom, izazvalo je mnogo različitih rasprava i tumačenja o tome ko će predstavljati Kosovo za pregovaračkim stolom sa Srbijom. Uprkos tome, kabinet premijera Hotija kaže da je Vlada ta koja vodi proces i dodaje da nema potrebe za raznim izmišljotinama, jer je tako nešto jasno. Između ostalog, iz njegove kancelarije kažu da je Hoti u stalnom kontaktu sa izaslanikom Donalda Trampa Ričardom Grenelom, ali da još uvek nema datum za moguću posetu američkog ili izaslanika EU, Miroslava Lajčaka.

Premijer Kosova Avdulah Hoti kaže da će predvoditi dijalog sa Srbijom. U odgovoru za Gazeta Express, iz kabineta premijera kazali su da nema potrebe za stvaranjem uslova za delegiranje ovlašćenja predsedniku, jer, kako navode, predsednik vlade nije mogao da prenese ovlašćenja koja su mu Ustavom data – na bilo koga drugog.

„Premijer Hoti već je pojasnio da, čak i ako želi, svoja ustavna ovlašćenja ne može da prenese ni na koga drugog, čak ni na predsednika države. Nadležnosti su vrlo jasne i nema potrebe da se izmišlja bilo kakva dilema. Dijalog će voditi premijer Hoti, to je više nego jasno“, navodi se u odgovoru.

U odgovoru kabineta premijera, naglašava se da u procesu dijaloga za normalizaciju odnosa sa Srbijom, Kosovo mora biti jedinstveno i govoriti jednim glasom. Takođe, u odgovoru se navodi da su predsednik Tači, predsednica parlamenta Osmani i lideri političkih stranaka dobrodošli da doprinesu procesu.

„Ali i predsednik i predsednica parlamenta, kao i lideri političkih subjekata su dobrodošli da doprinesu ovom procesu. Kosovo će govoriti jednim glasom u ovom procesu, jer, osim današnjih političkih interesa, kada su u pitanju teme od nacionalnog interesa, Kosovo ima jedinstven stav“, dalje se navodi.

Nakon uspostavljanja novih institucija u Prištini na čelu sa Avdulahom Hotijem, usledile su trenutne reakcije Vašingtona i Brisela, koji su izrazili neposrednu spremnost da sarađuju sa novom vladom u smislu dijaloga.

Ričard Grenel je rekao da se raduje saradnji sa novom vladom, ali međutim još uvek nije poznato da li će Trampov izaslanik realizovati neku posetu Prištini.

Iz kabineta premijera kažu da je Hoti u stalnom kontaktu sa Grenelom, iako kaže da nemaju datum za moguću posetu izaslanika SAD Prištini.

„Da, otkad je preuzeo funkciju, premijer Hoti je bio u stalnom kontaktu sa specijalnim predstavnikom predsednika Sjedinjenih Američkih Država, ambasadorom Ričardom Grenelom. Što se tiče pitanja o njegovoj mogućoj poseti, još uvek nemamo precizan datum“, navodi se u odgovoru za Gazeta Express.

U međuvremenu, ne zna se ni datum kada će Lajčak posetiti Prištinu i da je njegova potvrda stvar Evropske unije i kancelarije Miroslava Lajčaka kao specijalnog predstavnika za dijalog.

„Tačno je da je komesar EU za dijalog Lajčak najavio posetu Prištini i Beogradu. Ali, kada i kako to, naravno, njegova Kancelarija mora da potvrdi“, zaključuje Kancelarija premijera.

Za Lajčakovu posetu Prištini juče su za Express govorili i iz Evropske unije. Petar Stano, ne određujući neki datum, rekao je da će Lajčak u narednim danima da poseti region kako bi pripremio teren za ponovni početak dijaloga.

U međuvremenu, još nije poznato kada bi bilo kakvu konkretnu inicijativu mogao da preduzme specijalni predstavnik SAD-a Ričard Grenel, koji se već nalazi u Vašingtonu, nakon što je podneo ostavku na mesto američkog ambasadora u Berlinu.

Kosovska vlada je u upravljačkom programu kao prioritet navela dijalog sa Srbijom. U njemu se navodi da Vlada usmerava dijalog i da odgovara Skupštini, a da predsednik predstavlja Kosovo samo na osnovu nadležnosti koje su mu dodeljene Ustavom.

„Pre nego što započnemo dijalog za konačni dogovor sa Srbijom o uzajamnom priznavanju unutar postojećih granica, biće pripremljena platforma za dijalog, koja će precizirati ciljeve koji treba da se postignu konačnim sporazumom, pitanja koja bi trebalo da uključuju izveštavanje i transparentnost tokom procesa postizanja ovog sporazuma. Strana koja pregovara u dijalogu biće Vlada koja je odgovorna Skupštini, dok predsednik predstavlja zemlju na osnovu ustavnih nadležnosti „, navedeno je u tački 7.3 programa.

Da je vlada predstavnik Kosova za stolom sa Srbijom rekao je i Ustavni sud Kosova.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.