NKM poništila izmene Etičkog kodeksa kojim se ograničavala mogućnost izveštavanja sa suđenja

Foto: NKM

Kosovska Nezavisna komisija za medije odlučila je da poništi izmene nacrta Etičkog kodeksa kojim je medijima trebalo biti zabranjeno da izveštavaju o sudskim procesima pre njihovog okončanja, javlja Kallxo.

Najava odluke naišla je na brojne kritike i optužbe da bi doprinela cenzuri medija. Izmene odluke tražio je BIRN Kosovo, ali i medijska pravnica Fljutura Kusari (Flutura Kusari).

„NKM je počela postupak promena, a jedan od dokumenata koji se očekuje da se promeni je Etički kodeks, koji se odnosi na potpunu zabranu medija. To znači da ako se odobri, novinari neće moći da izveštavaju iz sudova. Aktuelan je Specijalni sud, te ispada da novinari ne mogu da izveštavaju odatle dok se ne završi čitav proces, što možda može biti nakon jedne dekade“, rekla je Kusari u „Express“ Intervjuu za KTV početkom godine.

Da je usvojen u izvornom obliku, novi Etički kodeks novinara sprečio bi novinare da daju imena i opis događaja o kojima se raspravlja tokom suđenja.

Povezani članci:

Kusari: Ako se promeni kodeks ponašanja NKM će se pretvoriti u cenzuru medija

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.