Stojadinović: Od Vučića se traži da prizna Kosovo, a on pokušava da sačuva mit o nepobedivosti

Razgraničenje o kojem priča predsednik Srbije, Aleksandar Vučić je veliki rizik i sigurno se neće desiti. Od Vučića se sada traži da preda ono „što inače nije u našem posedu“, čime se ruši njegov „mito o nepobedivosti“. Možda će uspeti u tome da to predstavi kao svoju pobedu, a možda će i nestati, izjavio je u Pressingu na N1, novinar Ljubodrag Stojadinović, koji je i srpski pukovnik u rezervi.

„Sigurno se neće desiti razgraničenje o kome govori predsednik (Srbije, Aleksandar Vučić), moguća je neka vrsta demarkacije – ovo selo, ono selo, na nekom prostoru koji je možda sporan, ali razgraničenje je veliki rizik“, rekao je Stojadinović.

Kaže da razgraničenje podrazumeva razmenu teritorija i transfer stanovništva, „što se neizbežno završava, vrlo tragično“.

„Ovde se radi o pritiscima koji za Vučića postaju neodoljivi i on to najavljuje kao nešto što je imperativ za njega i za vladu koja bi trebalo da bude jaka, kako kaže, a koja će biti formirana posle izbora“, dodaje.

Kaže da će ta vlada imati težak posao, to jest, da će morati „da učini nešto što ne sme“.

„Znači konačni cilj je implicitno priznanje Kosova, konačni cilj je onih koji vrše pritisak na njega. A to bi se dogodilo priznavanjem stolice Kosova u UN-u“, navodi Stojadinović.

Od Vučića se danas traži da preda ono što „inače nije u našem posedu“, navodi dalje Stojadinović.

„I to je najteža stvar, jer on pokušava da sačuva mit o svojoj nepobedivosti i da to što mora da uradi, da to predstavi kao svoju pobedu“.

„Možda će u tome uspeti, a možda će“, kako navodi sagovornik N1, „nestati u situaciji kada se taj mit bude rušio samim činom koji je izgleda, za njegova vremena, neizbežan“.

Stojadinović je ujedno rekao da je Srbija „okupirana iznutra“, te da „ključna opasnost preti od vlasti“.

„Okupacija se sastoji od više nivoa, pljačka je jedan, tu je i gubitak sloboda, kontrola štampe, potcenjivanje građana, vređanje i beskonačno pojavljivanje predsednika koji govori o stvarima koje mu nisu jasne“, smatra.

Ujedno tvrdi da je vlast u Srbiji konstituisana kao „mafijaška organizacija, te da se „podzemlje popelo na vlast“.

„Postoji simbioza između podzemlja i vlasti, podzemlje se popelo na vlast, vlast je sišla u podzemlje i to je teško iseći. Vučić ne može da bude izvan toga, da nije tu gde jeste… Vidi se na svim nivoima, na nivou zarobljene države i društva, administracija čiji je smisao da bude servis, pokušava da društvo pretvori u slugu i da bude servis ljudi koji su nedostojni i prigrabili su vlast. Oni koji su cedili pivo ispred palanačkih bakalnica su postali bogataši“, kaže Stojadinović.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.