Devet meseci od ubistva Olivera Ivanovića, i dalje bez informacija ko je naručio, organizovao i izvršio ubistvo

Devet meseci od ubistva Olivera Ivanovica

Lider građanske inicijative SDP, Oliver Ivanović, ubijen je pre tačno devet meseci,16 januara, nešto posle 8 časova, kada je nepoznato lice ispalilo šest hitaca iz vatrenog oružja u njegova leđa. Saradnici, članovi porodice i prijatelji zapalili su danas sveće upravo na mestu gde je ubijen, kao što to čine svakog 16. u mesecu. Iz Građanske inicijative „Srbija, demokratija pravda“ posle devetomesečne istrage navode da njegovi saradnici i porodica nemaju nikakve informacije dokle se stiglo sa istragom i da li postoji bilo kakav relevantan podatak ko je naručio, organizovao i ubio Olivera Ivanovića.

Umesto toga stižu samo optužbe i poprečne izjave iz Beograda i Prištine, dok međunarodna zajednica samo ćuti, poručuju iz ove stranke.

„Ministar Stefanović izjavljuje da oni nemaju značajne podatke oko organizatora i ubice i da ostaju posvećeni da se pronađu jer je to važno za bezbednost građana ne samo Kosova, nego i Srbije. A mi pitamo – ako za devet meseci nemaju, šta to može da se desi kasnije? Onda imamo izjavu specijalnog tužioca iz Prištine koji vodi postupak kako nema značajnih detalja u istrazi koji bi ukazali ko bi mogao biti potencijalni ubica i govori o nesaradnji sa istražnim organima Srbije. Jedini detalj koji je izneo je da crnogorski državljanin koji je uhapšen u Prištini i koji se sumnjičio, nema veze sa ubistvom iako se u medijima, danima spekulisalo da je umešan. I posle devet meseci nastavljaju se prepucavanja, spekulacije, spinovanja i politički govori,“  navodi se u saopštenju SDP-a.


Oliver Ivanović ubijen je ispred prostorija svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici. Bio je jedan od najistaknutijih lidera Srba sa Kosova u poslednjih dvadeset godina. Bio je poslanik u srpskoj Koaliciji povratak u prelaznim institucijama Kosova, državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije. Ubijen je kao odbornik Skupštine opštine Severna Mitrovica. Ova SO nije održala komemorativnu sednicu. Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana u Beogradu.

Pre dva meseca dobio je ulicu u Kosovskoj Mitrovici. Ime Olivera Ivanovića ne nosi ulica Sutjeska u kojoj je ubijen, niti neka od centralnih ulica ili trgova u Kosovskoj Mitrovici, već, po odluci Srpske liste u SO Severna Mitrovica – sporedna ulica u blizini glavnog Ibarskog mosta u Bošnjačkoj mahali.

„Meni su uradili sve što su mogli, nisu pucali samo. Mislim da bi to bilo pogrešno“ – nekoliko meseci pred ubistvo rekao je sam Ivanović.

Pročitajte još:

Devet meseci: Kome je u interesu da se ne otkriju ubice Olivera Ivanovića?

Pred devet meseci od ubistva Ivanovića: „Puno spinovanja i spekulacija“

SDP na osam meseci od ubistva Olivera Ivanovića: Da se prestane sa spinovanjem i širenjem dezinformacija

Osam meseci od ubistva Olivera Ivanovića: Ubistvo „rasvetljavaju“ tabloidi i privatna istraga

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.