Osam meseci od ubistva Olivera Ivanovića: Ubistvo ‘rasvetljavaju’ tabloidi i privatna istraga

Oliver Ivanović, Foto: Andrej Cukić, EPA
Oliver Ivanović, Foto: Andrej Cukić, EPA

Danas je tačno osam meseci od ubistva Olivera Ivanovića. Vode se dve zvanične istrage. Dvojica predsednika, Aleksandar Vučić i Hašim Tači, više puta su najavljivali rezultate istrage i davali rokove. Uprkos njihovoj ćutnji od skora, informacije su pojačano počele da pristižu iz tabloida – i to kanalisane u dva uzajamno suprotstavljena toka. U međuvremenu javnosti je saopšteno da se vodi i treća – privatna istraga.

U najnovijoj seriji medijskih napisa sada su i tvrdnje da je navodno visoki kosovski zvaničnik naručio Ivanovićevo ubistvo.

„Lider Srba s KiM trebalo da otkrije da je ‘gospodar Kosova iz senke’ organizator masakra ‘kosovske Markale’, kako se naziva bombaški napad na pijacu u Kosovskoj Mitrovici 13. marta 1999. godine. Oliver Ivanović ubijen je zbog spremnosti da svedoči protiv Kadrija Veseljija, najmoćnijeg gospodara Kosova iz senke!“ – piše beogradski Kurir, pozivajući se i na pisanje Ekspresa.

Kadri Veselji je predsednik kosovske skupštine i lider stranke „PDK“ i jedan je od najbližih dugogodišnjih saradnika Hašima Tačija. Srpska lista je u koaliciji sa ovom strankom, kao i strankom Ramuša Haradinaja.

Naslovna stranica Ekspresa
Naslovna stranica Ekspresa

Ivanovićeva sestra, Nataša Ivanović-Ilić je, objavivši naslovnicu Ekspresa sa naslovom „Oliver ubijen zbog ponude da svedoči protiv Kadrija Veseljija“, kratko poručila „Kako se Boga ne plašite“, dok je njegov bratanac, Aleksandar Ivanović, uz istu naslovnicu napisao: „Ovu laž će sada da vrte orkestrirano. U Srbiji je potrebno malo iskustva i veštine da bi mogao da ‘čitaš’ informacije u medijskom prostoru, a kad se to savlada, onda je baš lako razumeti šta je pisac hteo da kaže.“


Dva dana posle ubistva Olivera Ivanovića, Srpski telegraf takođe je objavio tekst sa tvrdnjama da su novinari ovog lista rasvetlili pozadinu atentata – „VOĐA OVK NAREDIO OLIVEROVO UBISTVO!”, odnosno da je Kadri Veselji organizovao ubistvo i da su to pokazale prve indicije iz istrage. Detaljnije čitajte na Raskrikavanju.


Istragu je, kako je sam tvrdio, a sa „timom novinara“, vodio i Stefan Cvetković, koji je ubrzo posle ubistva izneo ono što je predstavio da su rezultati ove istrage. U poseban fokus javnosti došao je sredinom juna kada je objavljena vest da je nestao, a tim povodom se oglasio i sam Predsednik Srbije. Cvetković je po pojavljivanju u javnost održao i konferenciju za medije, tvrdeći da je otet.

Samo nekoliko dana ranije, a posle incidenta na putu ka selu Banje, kojim je srpski predsednik, Aleksandar Vučić, trebalo da prođe kako bi posetio ovo srbičko selo, i drugi beogradski listovi pisali su o Veseljiju.

„KRVAVI TRAGOVI KOSOVSKOG GOSPODARA Ko je Kadri Veselji, čovek koji stoji iz haosa i blokada na KiM Veselji ‘gospodar na Kosovu'“ – javljao je Blic, podsećajući da su prethodno objavili i da je Veselji bio „direktno umešan u teroristički napad na autobus Niš ekspresa u Podujevu pre 17 godina“.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić i njegov kosovski kolega, Hašim Tači, u više navrata su najavljivali informacije iz istrage. Sam Vučić je davao i konkretne rokove kada će izaći sa informacijama u javnost, te najavljivao da će  ubistvo Ivanovića da bude rasvetljeno.

„Videćete, pronaći ćemo ubicu, ukoliko ih ne pronađu oni koji moraju da ih pronađu.“

„Gotovo sam siguran, ne znam koliko je vremena potrebno, ali sam gotovo siguran da to zlodelo neće biti neotkriveno.“

„Neću da prihvatim da vi znate ko je ubio Olivera Ivanovića, jer to tako piše u novinama koje volite da čitate. Ako to znate, otiđite i prijavite nadležnim državnim organima, a ne da to onako usput ‘probacite’, pa ako prođe – prođe, pošto će biti interesantno da vidimo okončanje tog slučaja, zasnovanog na dokazima. Pošto naši organi vode istragu, biće interesantno da se podaci uporede i biće vrlo interesantno da vidimo u kom smeru i jednih i drugih“.

„Ne mislim da će se mnogi iznenaditi. Iznenadiće se oni koji su znali krivca unapred.“

„Mi po prvi put imamo određene informacije, možda smo na malenom tragu nečeg ozbiljnog“.

„Ali mislim da su naši organi u poslednjim nedeljama napredovali po tom pitanju i ja očekujem da dođemo do rezultata. Ne postoji savršen zločin, postoji i velika nada i potreba da taj zločin bude razrešen.“

Tačijeve najave bile su identične:

„Istražni organi uskoro će izneti konkretne rezultate istrage ubistva lidera SDP-a Olivera Ivanovića.“

„To je kriminalno mafijaški akt, bez tačnih podataka o političkom motivu. Isključuje se svaka mogućnost etničkog motiva. O tome sam razgovarao sa predsednikom Vučićem i Srbija je izrazila spremnost da pomogne institucijama Kosova u razmeni informacija oko Ivanovićevog ubistva.“

„Nadam se, ne želim da ulazim u operativna pitanja koja nisu u mojoj nadležnosti, ali institucije rade maksimalno na rasvetljavanju ubistva gospodina Ivanovića, na rasvetljavanju motiva i pronalaženju počinioca, onih koji su zapravo podstakli na ubistvo.“

„Slažem se da je prošlo mnogo od ubistva Olivera Ivanovića. Uznemiravajuće je to što nisu još identifikovani počinioci tog ubistva. Naše institucije rade uporno na tome i s međunarodnim institucijama. Imali smo kontakte i sa srpskim institucijama.“

Institucije Kosova izaći će s konkretnim rezultatima „koji će dati glavobolju mnogima i na Kosovu i u Beogradu“.

Ovakvih najava od jula nema ni od Vučića ni od Tačija, a do danas ni jedan, ni drugi nisu izneli informacije koje su najavljivali.

„BEZBEDNOST PREDSEDNIKA UGROŽENA! Rafali odjekuju na pet lokacija na Kosovu, iza svega stoji Kadri Veselji!“ – naslov je lista Alo, koji je preneo Tanjugovu vest, takođe u vezi sa incidentom na Vučićevom proputovanju Kosovom.

Ipak, ime i prezime predsednika kosovske skupštine pominje se i od dana ubistva Olivera Ivanovića.

Na konferenciji za medije 16. januara, sazvanoj upravo zbog Ivanovićevog ubistva, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, kazao je:

„Veoma je teško da razgovarate, da govorite o nečemu kada imate svakodnevne pretnje ratom i ratnim sukobom na KiM, gde onaj koji je pravi gospodar na Kosovu – a to nisu ni Ramuš Haradaj i Hašim Tači, kao što znate – već je to Kadri Veselji i to svi koji poznaju situaciju na Kosovu i Metohiju to znaju.“

Samo dan kasnije predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun tvrdio je da bi istraga ubistva trebalo da ide u pravcu Kadrija Veseljija i Vašingtona.

„Pažnja istrage treba da bude u dva pravca, jedan je prema Kadriju Veseliju, predsedniku kosovske skupštine koji je šef Tačijeve ilegalne obaveštajne službe. Ta paraslužba, zločinačka služba, deluje naročito na jugu Mitrovice, godinama vrši subverzije na Severu. Stvara svoju agenturnu mrežu. Mislim da bi Kadri Veselji mogao mnogo, mnogo informacija da da o ovom brutalnom ubistvu Olivera Ivanovića,“ naveo je Drecun za RTS.

Nekoliko dana kasnije, Drecun je ponovo govorio o Veseljiju i ponovo u kontekstu ubistva Olivera Ivanovića.

„Ona (ŠIK) je sveprisutna na KiM, zato je Kadri Veselji najmoćnija figura. U svim strukturama, i podzemlja i institucija koje funkcionišu na severu, ta služba ima ugrađene svoje ljude. Nemoguće je da oni ne znaju detalje u vezi sa pripremom ovog atentata i ko su izvršioci,“ ocenio je Drecun još jednom za RTS.

Ipak, Kurir, Ekspres i Srpski telegraf nisu jedini listovi koji su „rasvetlili“ ubistvo Ivanovića.

Pre tabloida informacije o pozadini ubistva stigle su i od Rikošeta, uz optužbe na račun Ivanovićeve poslednje životne saputnice Milene Popović, ali i najviših srpskih zvaničnika sve do samog predsednika Srbije, uključujući i direktora Kancelarije za KiM, Marka Đurića i zvaničnike Srpske liste, kao i čelne ljude Pink televizije. Redakcija ovog portala već mesecima najavljuje dugometražni dokumentarni film „Ko je ubio Olivera?!“

Neposredno nakon informacija Rikošeta u kojima se pominju Milena Popović i Marko Đurić, u nekoliko intervjua koji su usledili, Milena Popović saopštila je da vodi sopstvenu istragu, govorila je o Oliveru Ivanoviću i temi razgraničenja, kao i o svom poslu u kabinetu Ane Brnabić.

Ona se u fokusu javnosti našla i prošle nedelje nakon što je zajedno sa Predsednikom Srbije, tokom njegove posete Kosovu, obišla spomen ploču posvećenu Ivanoviću i postavljenu na mestu njegovog ubistva u Kosovskoj Mitrovici, gde je Aleksandar Vučić, položio cveće. Potom je uz srpskog predsednika došla do bine na centralni trg na kojoj je Vučić potom održao svoj, dugo najavljivani istorijski – govor, a ona stala uz rukovodstvo Srpske liste, deo vlade Srbije i direktora BIA-e u prvi red.

Usledila je lavina negativnih komentara koji su naročito bili vidljivi na Tviteru.

Milena Popović se još jednom oglasila:

„Hej tviteraši, pucajte! Sada je na vas red. Nacrtajte mi metu o kojoj toliko govorite. Pucajte!!! Samo, pre toga obujte moje cipele, možda se predomislite.“ 

Usledila je i reakcija Marka Đurića:

„Oni koji nemaju politiku moraju da se svode na laži. Ovih dana vidite jednu nenormalnu kampanju u kojoj se bukvalno demonizuje supruga Olivera Ivanovića pokojnog, koja je već izgubila sve što jedan čovek može da izgubi, pa se protiv nje najgore moguće uvrede plasiraju, kao da je ona najveći mogući nitkov. Onda se naravno povezuje i nadovezuje i napad na Andreja Vučića koji je valjda kriv za sve u ovoj zemlji samo zato što je brat Aleksandra Vučića i sve što ima bilo kakve veze sa Aleksandrom Vučićem treba samo blatiti, vređati i omalovažavati.“

Osim brojnih medijskih ekipa, niko od Ivanovićevih saradnika i članova porodice nije prisustvovao trenutku kada Aleksandar Vučić polaže venac u pratnji udovice, a u međuvremenu je i lokalni odbornik, Ivanovićev saradnik, Marko Jakšić, potvrdio da niko iz predsednikovog protokola nije obavestio GI SDP da će položiti venac, niti ih je, po njegovim rečima, iko pozvao da prisustvuju.

Ivanović: Rijaliti mogao da prođe i bez polaganja venca

„Moji baba i deda (Bogdan i Olga) su imali troje dece, Olivera, Miroslava i Natašu. Iza njih troje je nas desetoro. Vaspitani i odgajani kao da smo članovi jednog domaćinstva. Što se nas tiče, rijaliti je mogao da prođe i bez polaganja venca na mestu gde je ubijen Oliver,“ i ovaj događaj komentarisao je Aleksandar Ivanović.

Ivanović tražio zaštitu od BIA?

Bratanac Olivera Ivanovića, advokat Aleksandar Ivanović, takođe se oglasio i pridružio onima koji od ubistva Ivanovića javno tvrde da je on obavestio BIA o pretnjama koje su mu stizale.

Objavljujući skup izjava i nastupa Olivera Ivanovića u mesecima koji su prethodili ubistvu o zastrašivanjima, naveo je na svojoj Fejsbuk stranici:

„U 10 minuta je rekao sve. Nema potrebe bilo ko da ga tumači danas, dovoljno je saslušati ga. Ja bih dodao samo još jedan njegov i moj susret u kafiću kod Hrama Svetog Save, malo pre ubistva, a nakon sastanka u BIA gde je otišao da traži zaštitu:

„Ja: Olje, zašto to radiš? Znaš i sam da to neće imati nikakvog efekta.

On: Znam. Prijavio sam svima u Beogradu, Prištini i strancima. Neću da kažu – nismo znali ako se nešto desi. Svi sve znaju.“

Milena Popović je ubrzo demantovala. Na društvenim mrežama koje intenzivno koristi napisala je: „Oliver NIKADA ni od koga nije tražio zaštitu! Ni za sebe, ni za svoju porodicu sa kojom je živeo na Kosovu. O situaciji na terenu je govorio javno, svima, i to svi znaju. Borio se iskreno i srčano za ono u šta je verovao! Ali zaštitu, obezbeđenje – nikada nije ni od koga tražio!!! Da bar jeste, možda bi danas bio živ.“

Neposredno nakon ubistva, međutim, više srpskih medija prenelo je njenu izjavu u kojoj navodi da njena „noga više neće da kroči u Kosovsku Mitrovicu“, ali i:

„Moja noga više nikada neće kročiti na Kosovo! Sin i ja smo završili sa Kosovskom Mitrovicom, gradom straha, tame i bola. Naš Oliver život je dao za Kosovo i srpstvo i, kad je molio za pomoć, tražio zaštitu, nikoga nije bilo. Sad za njega kažu da je heroj, a gde su bili ti koji ga veličaju kad su nam bili najpotrebniji?“

„Meni su uradili sve što su mogli, nisu pucali samo. Mislim da bi to bilo pogrešno“

Oliver Ivanović ubijen je sa šest hitaca iz vatrenog oružja, 16. januara, pred prostorijama svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici. Bio je jedan od najistaknutijih lidera Srba sa Kosova u poslednjih dvadeset godina. Bio je poslanik u srpskoj Koaliciji povratak u prelaznim institucijama Kosova, državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije. Ubijen je kao odbornik Skupštine opštine Severna Mitrovica. Ova SO nije održala komemorativnu sednicu. Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana u Beogradu. Prošlog meseca dobio je ulicu u Kosovskoj Mitrovici. Ime Olivera Ivanovića neće da nosi ulica Sutjeska u kojoj je ubijen, niti neka od centralnih ulica ili trgova u Kosovskoj Mitrovici, već, po odluci Srpske liste u SO Severna Mitrovica – sporedna ulica u blizini glavnog Ibarskog mosta u Bošnjačkoj mahali. Uska ulica tik uz reku Ibar osvanula je kroz fotografije na kojima se vidi hrpa smeća, a uličica je pred posetu srpskog predsednika uređivana.

„Meni su uradili sve što su mogli, nisu pucali samo. Mislim da bi to bilo pogrešno“ – nekoliko meseci pred ubistvo rekao je.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.