Pred devet meseci od ubistva Ivanovića, Stefanović: „Puno spinovanja i spekulacija“

Oliver Ivanović iz sudnice FOTO: Tanjug
Oliver Ivanović iz sudnice FOTO: Tanjug

I dok iz prištinskih medija stižu optužbe na račun sprske države po pitanju nesaradnje i namernog ometanja u istrazi ubistva Olivera Ivanovića, ali i neposrednog povezivanja ovog ubistva sa srpskom stranom, ministar unutrašnjih poslova Srbije, Nebojša Stefanović, poručuje: Srbija ostaje posvećena pronalaženju ubice Olivera Ivanovića, i potpuno suprotno – Prištinu optužuje za nesaradnju.

Prema njegovim rečima, o ubistvu predsednika Inicijative SDP u javnosti je bilo „puno spinovanja i spekulacija“, ali Srbija, kako kaže, ostaje posvećena nalaženju ubice i organizatora ubistva „zato što je to važno za bezbednost građana na Kosovu i opštu bezbednost Srbije“, prenosi B92 izveštaj Tanjuga.

Upravo ubistvo Olivera Ivanovića karakteriše bezbednosnu situaciju na Kosovu, prvi čovek srpske policije kaže. Ona je zato i teška „EULEX, KFOR i KPS, ne razmenjuju podatke sa Tužilaštvom za organizovani kriminal Srbije“.

„Pored velikog broja urgencija i kontakata, i zamolnica pre svega EULEX-u koji je nadležan za komunikaciju vezano za bezbednost na Kosovu, srpski istražni organi nisu dobili ni jedan značajniji i relevantan podatak da bi istraga mogla da se vodi,“ tvrdi  Stefanović.

On je ukazao da nema mogućnosti da Srbija u punom obimu učestvuje u istrazi na teritoriji Kosova, ali da „sve pokušava“.

„Nudili smo da budemo deo istražnih timova, nudili smo forenzičare, ali svaki put smo odbijeni. Nama je važno da saznamo ubicu i organizatora i Srbija će i dalje da insistira na tome“, rekao je Stefanović.

A najveće razočaranje je upravo (odlazeći) EULEX za ovog ministra: Vodio je istrage za mnogo lakša krivična dela, dok povodom ubistva Ivanovića gotovo da nema bilo kakve aktivnosti.

Ni tužilaštvo nema pristup kamerama, risiverima, originalnim dokumentima kao što nije imalo pristup ni mestu na kojem je Ivanović ubijen.

Ko je naručilac i finansijer spota na TV Pink i TV Most?

Ako već MUP ne može da istraži ubicu, može li da sazna ko je naručio i platio spot sa kojim je Oliveru Ivanoviću nacrtana meta, na istom odboru postavio je pitanje poslanik Socijaldemokratske stranke Marko Đurišić.

„Ko je naručio spotove na nacionalnoj televiziji koji su direktno crtali metu na Oliveru Ivanoviću, nazivali ga izdajnikom srpskog naroda u političkoj kampanji i da li je to u Srbiji dozvoljeno i da li ćemo u kampanjama koje slede čekati da neko nacrta metu i nama?“- upitao je Đurišić na šta je i poslanik Demokratske stranke, Balša Božović, rekao da je medijski progon politička pozadina tog ubistva.

Specijalni tužilac: Povećavaju se teškoće da se slučaj rasvetli, srpski organi ne daju informacije

Prištinski Zeri piše da Specijalno tužilaštvo Kosova, koje vodi jednu od tri istrage, pored srpske, ali i treće koju iz prostorija vlade Srbije najavljuje više puta poslednja životna saputnica Olivera Ivanovića – Milena Popović, gde je u kabinetu premijera, posle ubistva počela da radi na kulturnim projektima, nema ništa konkretno u vezi sa istragom ovog slučaja i da još nije identifikovalo ni jednog osumnjičenog da bi se obuhvatio u ovom slučaju.

„Povećavaju se poteškoće za rasvetljavanje ovog slučaja, kaže specijalni tužilac, Sulj Hodža (Syl Hoxha), i to kao posledica nesaradnje srpskih zvaničnika sa kosovskim. Hodža je potvrdio da istražni organi Srbije ne daju informacije kojima raspolažu,“ piše Zeri.

„Imamo nekakvu saradnju, ali nismo zadovoljni rezultatima saradnje. Mi komuniciramo preko Odeljenja za međunarodnu pravnu saradnju. Policija je imala nekoliko sastanaka, sastali smo se i komuniciramo, ali nismo zadovoljni saradnjom. Ne daju nam podatke, kojima raspolažu,“ rekao je Sulja.

„Mislim da država Srbija, bilo tužilaštvo ili policija, nikada neće dati informacije ili dokaze ko je izvršio njegovo ubistvo. Premda zvaničnici Srbije sarađuju sa zvaničnicima Kosova, oni nikada neće da upute u pravcu rasvetljavanja slučaja, već će ih što više dezorijentisati, kako se ubistvo ne bi rasvetlilo“, rekao je za isti list profesor bezbednosnih nauka na Univerzitetu u Prištini, Avni Islami, uz tvrdnju da Olivera Ivanovića nisu ubili Albanci.

Uskoro će devet meseci od ubistva najviđenijeg srpskog političara sa Kosova i Metohije od 1999. Ubijen je u rano jutro 16. januara, neposredno na ulazu u kancelarije, s leđa i to sa 6 hitaca. Bio je tri i po godine u pritvoru, a potom i dalje u sudskom procesu koji je vodilo sudsko veće EULEX-a, i to sa presudom na 9 godina zatvora. Suđeno mu je za ratne zločine. I on, i značajan deo javnosti videli su to kao politički montiran proces. Dvojica predsednika, Aleksandar Vučić i Hašim Tači, više puta su najavljivali rezultate istrage i davali rokove. To se još uvek nije dogodilo, a istragom su se u međuvremenu, pored Popovićeve, počeli da bave i tabloidi.

Osam meseci od ubistva Olivera Ivanovića: Ubistvo ‘rasvetljavaju’ tabloidi i privatna istraga

O ubistvu Ivanovića čitajte na tematskoj stranici

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.