Deo zdravstvenih radnika najavljuje štrajk zbog neuplaćenog dodatka od 300 evra

 

Foto: Koha

Izvor: KosovaPress (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim odrednice “sledeće nedelje” koja je promenjena u “ove nedelje”, jučerašnje izdanje)

Ove nedelje najavljen je štrajk zdravstvenih radnika, tehničara i vozača, zbog neisplaćivanja dodataka na platu u iznosu od 300 evra.

Predsednik Nezavisnog sindikata privatnog sektora, Jusuf Azemi, rekao je za KosovaPress da tehnički radnici, vozači, kao i radnici obezbeđenje u kosovskim bolnicama imaju direktan kontakt sa pacijentima koji potencijalno imaju covid-19, pa kako naglašava on, prema njima treba da se postupa isto kao sa lekarima i medicinskim sestrama kada je reč o dodatku na platu od 300 evra.

„Izvršili smo sve pripreme za štrajk. Sada imamo pritisak tehničkih radnika koji rade u centrima porodične medicine i univerzitetskim kliničkim centrima. Definitivno su svi za štrajk, mada u Bolničkoj službi UKK još uvek ima onih koji oklevaju da stupe u štrajk, nadamo se da ćemo koordinisati sa njima i sledeće nedelje započeti sa celodnevni štrajk. Vlada Kosova i Ministarstvo zdravlja imali su dovoljno vremena. Najavili smo da ćemo zaustaviti naše usluge i one će biti prekinute od sledeće nedelje“, rekao je Azemi u nedelju.

Šef ovog sindikata je nagovestio da će se rešavati samo hitni slučajevi, dok će sve ostale usluge biti ukinute.

„Od jutra do popodneva uopšte se neće raditi. Rešavaće se samo hitni slučajevi, dok će sve ostale usluge biti ukinute, a oni na vodećim mestima će biti odgovorni. Želimo da budemo jednaki u odnosu na sve radnike. Da imamo jednake uslove kao lekari, specijalisti“, kaže on.

Podsećamo da su protesti sa istim zahtevima održani u Centru za porodičnu medicinu u Podujevu, Bolničkoj službi u Uroševcu i drugim opštinama.

Kao još jedan razlog za brigu je istakao to što se do kraja godine očekuje zatvaranje do 100 hiljada radnih mesta u privatnom sektoru zbog pandemije.

„Prema statističkim podacima, do Nove godine biće preko 100 hiljada otpuštenih radnika. Tu spadaju i radnici sa ugovorima i oni bez njega. Mi smo adresa za tačne podatke, jer se otpušteni radnici prvo javljaju na adresu sindikata. Oko 30 posto svih radnika u privatnom sektoru ostaće bez posla. Bilo je budžetskih sredstava, ali nije bilo volje poslanika i vladinih zvaničnika da u određenim trenucima budu pristupačniji preduzećima“, naglašava Azemi.

Poslovna zajednica je takođe planirala da zatvori preko 70.000 radnih mesta zbog nedostatka podrške privatnom sektoru od strane države.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.