Dačić: Priština pozvala BiH da prizna Kosovo protivno Vašingtonskom sporazumu

Dačić
FOTO: Pink/Printscreen

Ministarka sa Kosova uputila je poziv Bosni i Hercegovini da prizna Kosovo, izjavio je sinoć bivši ministar spoljnih poslova, i novi predsednik Skupštine Srbije, Ivica Dačić, optuživši ujedno Prištinu da je time prekršila vašingtonski sporazum.

Nakon više optužbi na račun Beograda iz Prištine a povodom „kršenja“ tačke vašingtonskog sporazuma o jednogodišnjem moratorijumu na lobiranje za povlačenje priznanja Kosova – zbog toga što su se srpski zvaničnici u više navrata zahvaljivali pojedinim zemlmaja jer nisu priznale Kosovo, sada, iz Beograda stiže optužba na račun Prištine – da je prekršila istu tačku sporazuma – lobiranjem.

U sinoćnom gostovanju na Pinku u emisiji „Hit Tvit“, novi predsednik Skupštine Srbije, Ivica Dačić, izjavio je da je ministarka sa Kosova, ne navodeći o kojoj ministarki je reč, poslala pismo ministarki spoljnih poslova BiH, Biserki Turković, s pozivom da ova zemlja prizna Kosovo.

Kaže da je o tome obavestio člana predsedništva BiH, Milorada Dodika koji je takođe gostovao u sinoćnom „Hit-Tvitu“, ali i izaslanika američkog predsednika, Ričarda Grenela.

Iako Dačić navodi da je ovim pozivom prekršen vašingtonski sporazum od strane Prištine, u tački 15. ovog dokumenta koji je potpisan septembra meseca, navodi se da se Kosovo obavezuje na jednogodišnji moratorijum, ali samo na podnošenje zahteva za članstvo u međunarodnim organizacijama. Sa druge strane, Beograd je pristao da neće da lobira za povlačenja priznanja, ali i da će da se uzdržava od slanja zahteva bilo kojoj naciji ili međunarodnoj organizaciji da ne prizna Kosovo.

Iz Prištine, sa druge strane, već stižu najave o kršenju upravo tačke 15. potpisanog dokumenta.

Predsednica kosovske skupštine, Vjosa Osmani, najavila je prošle nedelje da će uskoro aplicirati za članstvo u jednoj organizaciji, ne navodeći o kojoj je organizaciji reč, uz naznaku da kosovska skupština „nikada nije izrazila volju za moratorijumom na apliciranja“.

Na sednici SB UN Rusija insistirala da se ukloni kosovska zastava iza Stuble

Dačić se osvrnuo i na nedavno održanu sednicu Saveta bezbednosti UN-a.

Podsetivši na to da je sednica održana elektronskim putem, ukazao je na jedan detalj – da je iza kosovske ministarke spoljnih poslova, Meljize Haradinaj Stuble, stajala kosovska zastava, a čemu se, prema Dačićevim rečima, protivila Rusija.

Dačić kaže da se pre početka sednice raspravljalo o tome, te da je predstavnik Rusije insistirao da se zastava ukloni.

„Na kraju je ostalo tako, ali da to više neće da se toleriše“, dodao je Dačić.

Ocenio je da bi Kosovo u UN-u sada priznale najviše 92 članice od 193, ali i da se Kosovo ne prijavljuje za članstva u međunarodne organizacije „kako ne bi izgubilo“.

Dodik: „Za mene BiH zvanično nije priznala Kosovo“

Srpski član predsedništva BiH, Milorad Dodik, podsetivši na nedavno održanu sednicu predsedništva BiH, poručio je da, po njemu, BiH i „zvanično“ ne priznaje Kosovo.

Na prošlonedeljnoj sednici predsedništa BiH, Dodik je glasao protiv nezavisnosti Kosova, uprkos tome što tačka o priznanju nije bila na dnevnom redu.

Kako je sinoć podsetio u „Hit Tvitu“, od dvojice preostalih članova predsedništva jedan je bio uzdržan, a drugi nije glasao.

Kazao je da je BiH „propala država“, naznačivši još jednom da je cilj Republike Srpske samoopredeljenje.

Na pitanje da li to znači da će se u tom slučaju pripojiti Srbiji, Dodik poručuje da se za sada radi na rešavanju problema u Bosni.

„Ljudi Republiku Srpsku doživljavaju kao svoju državu, a zagledani su u Srbiju. Nigde ne piše da Republika Srpska može da sprovede referendum o svom statusu, ali ni i da je zabranjeno“, rekao je Dodik.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.