Komentar dana: Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić smatra da otvaranja teme „kosovske kulturne baštine“ kako je to učinjeno na festivalu „Mirdita“ u Beogradu nanosi štetu međunacionalnim i međuverskim odnosima na KiM i ne doprinosi pomirenju. On je na Fejsbuku napisao da su kosovski Srbi i predstavnici SPC, koja na ovom prostoru poseduje vrednu baštinu, isključeni iz dijaloga, kao da na KiM žive samo Albanci, a da Srbi žive samo u centralnoj Srbiji.

Kako se nekim ljudima ne dosadi da ponovo i ponovo provociraju nestabilnost međuetničkih odnosa na KiM i to putem najosetljivijeg područja kao što je kulturna baština. Svako ima svoju i samo treba da je neguje, a da ne uzurpira ili ruši i otima tuđu. Veoma prosto, a veoma teško održati i to potpuno bez razloga.

Vladimir Bilčik, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, kaže da je formiranje Zajednica srpskih opština obaveza i složeno pitanje, za koje treba više vremena, pozdravio je angažman SAD u dijalogu Beograda i Prištine i naglasio da EU ima vodeću ulogu u tom procesu. Bilčik je za Kosovo onlajn rekao da se sve preuzete obaveze moraju poštovati i sprovoditi i tako odgovorio na pitanje da li Priština mora da poštuje obaveze preuzete u Briselu 2013. godine, posebno kada je reč o Zajednici srpskih opština.

I ja to kažem i nije Bilčik prvi koji je to rekao i mnogi su pre nas to rekli i … I ništa.

Odluku Kosovske vlade o ukidanju Radne grupe za borbu protiv korupcije i smenu direktora policije Rašita Ćaljaja, direktor Kosovskog centra za bezbednosne studije Mentor Vrajoli ocenjuje proizvoljnim i neprihvatljivim. Istakao je da je Kosovo postiglo ograničen napredak u borbi protiv korupcije, sa negativnim trendom poslednjih godina, ali da uzrok trenutne situacije nije povezan sa mehanizmom Radne grupe. Glavni razlog za to, dodao je Vrajoli, povezan je sa intervencijom politike direktno u institucijama vladavine prava. Istakao je da borba protiv korupcije na Kosovu “uopšte nije za ponos” i da su rezultati radne grupe “bili prilično ograničeni”, ali da se “stagnacija ni na koji način ne može pripisati postojanju radne grupe” već političkom uplitanju u funkcionisanje pravosudnih institucija i vladavinu prava putem političkih imenovanja na čelu tih institucija.

Kad god se formira grupa za neki posao na Kosovu od tog posla nema ništa. Uverio sam se u to i lično još iz vremena Task force grupe za povratak raseljenih 2002. i 2003. godine.

Predsednik Srpske napredne stranke i predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je on predložio zamenu ljudi na čelu Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i Ministarstva odbrane, kao i zamene na čelu ministarstva rudarstva i energetike. On je rekao da udarac organizovanom kriminalu moraju da zadaju MUP, Bezbednosno-informativna agencija, Ministarstvo finansija i brojne inspekcije, jer je to moderan kriminal. On je istakao da Srbija ne sme da bude Kolumbija kao 2002. i 2003. Godine.

Aleksandar Vulin, Bratislav Gašić i Siniša Mali su dakle na čelu borbe protiv kriminala. Samo mogu da se saglasim da je kriminal u sigurnim rukama.

Mandatarka za sastav Vlade Srbije i članica Predsedništva Srpske napredne stranke Ana Brnabić izjavila je danas da će ministar spoljnih poslova biti Nikola Selaković, unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin i odbrane Nebojša Stefanović. Na čelu novog ministarstva za ljudska prava, ravnopravnost polova i društveni dijalog biće Gordana Čomić, na čelu ministarstva za brigu o porodici i demografiju Ratko Dmitrović, a ministar za brigu o selu biće Milan Krkobabić. Ministarstvo kulture i informisanja vodiće Maja Gojković, ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević.Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija vodiće Tatjana Matić, građevinarstva i infrastrukture Tomislav Momirović, finansija Siniša Mali i privrede Anđelka Atanasković, dok će na čelu ministarstva poljoprivrede biti Branislav Nedimović, a energetike i rudarstva Zorana Mihajlović.

Iz predstavljenog se može izvesti samo jedan i to konačan zaključak. U Srbiji može biti poslanik, ministar, predsednik vlade i predsednik države bilo ko. A tako i jeste.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.