Poslanici u Skupštini Srbije: Hoće li Predsednik sutra Tačija da pita o ‘žutoj kući’? Da li će se pravno-obavezujući sporazum potpisati do kraja godine?

Narodni poslanici su na početku današnjeg devetog vanrednog zasedanja Narodne Skupštine Srbije postavljali pitanja predsednici Vlade Srbije, članovima vlade, Predsedniku i predsednici parlamenta, Maji Gojković. Posebno se izdvojilo pitanje Kosova, odnosno briselskog dijaloga sa Prištinom.

Poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić pitao je predsednicu parlamenta Maju Gojković kada će zakazati posebnu sednicu skupštine na kojoj bi se raspravljalo o Kosovu i Metohiji i javnost upoznala o čemu Srbija pregovara u Briselu i planovima Predsednika Republike?

„O čemu se tačno priča u Briselu? Šta je do sada dogovoreno? Šta se nudi Srbiji? Šta je za Srbiju neprihvatljivo rešenje? Da li se potpisivanje pravno-obavezujućeg sporazuma očekuje do kraja ove godine?“ – pitao je on takođe.

„Građani Srbije se suočavaju sa tajnim pregovorima o svojim nacionalnim interesima, o imovini i dužni ste po Ustavu i zakonu da informišete građane šta radite na očuvanju nacionalnih interesa, to morate da kažete jasno i glasno,“ rekao je Aleksić.

On je podsetio da je predsednik Aleksandar Vučić obećao da će u martu-aprilu kao građani i poslanici dobiti platformu za pregovore i predlog za rešavanje kosovskog problema.

„Predsednik Aleksandar Vučić, a i drugi predstavnici Republike su rekli da se razgovori u Briselu neće nastaviti sve dotle dok se ne otkriju nalogodavci i počinioci ubistva Olivera Ivanovića. Ne znam šta se dogodilo u međuvremenu, ali briselski pregovori su nastavljeni. Sa druge strane, ne zna se ko je učestvovao u ubistvu Olivera Ivanovića, niti ko je to uradio,“ dodao je.

Poslanik Nove Srbije – Pokret za spas Srbije Đorđe Vukadinović je imao pitanje i za Ministarstvo spoljnih poslova i Generalni sekretarijat predsednika Republike da li su upoznati sa stavom Moskve po pitanju sveobuhvatnog sporazuma sa Prištinom.

„Oni su poslali poruku da je njihov stav po pitanju Kosova i Metohije principijelan, te da baza razgovora treba da bude Rezolucija 1244,“ rekao je.

Poslanica Dveri, Marija Janjušević, pitala je da li je istina da Odbor za spoljne poslove Evropske unije priprema dokument o saradnji između Srbije i države Kosovo kojim bi Srbija priznala njenu nezavisnost, kao i da li je tačno da je to Vučić prihvatio još 2014. godine.

Prema njenim rečima, „kukavičluk“ je to što Predsednik putem referenduma želi da „prebaci veleizdaju na građane“.

Na dnevnom redu parlamenta su zakonski predlozi o presađivanju ljudskih organa i o ljudskim ćelijama i tkivima, izmene i dopune zakona o psihoaktivnim kontrolisanim supstancama, kao i odluke o izboru sudija.

Poslanica Sanda Rašković-Ivić je, osvrćući se upravo na ove zakone, postavila pitanje Predsedniku Srbije.

„Frojd je rekao ništa nije slučajno, pa tako, evo, nije slučajno ni to da mi danas razgovaramo i sutra ćemo razgovarati i ove cele nedelje o ovim zakonima među kojima je i zakon o transplantaciji. A sutra, evo, sastaje se, predsednik Vučić sa Hašimom Tačijem koji je takođe, nekako po onim izveštajima i nalazima Dika Martija, imao veze sa transplantacijom, ali srpskih organa u ‘žutoj kući’. Naravno, niko ne kaže da je on bio taj koji je bio tu glavni, ali je svakako okretao glavu na drugu stranu. Zanima me da li će predsednik Vučić pomenuti ono što se dešavalo u ‘žutoj kući’, gospodinu, odnosno takozvanom predsedniku, takozvanog Kosova, sutra na tom sastanku?“

Lončar: Vučić će insistirati da se reši slučaj ‘Žuta kuća’

Ministar zdravstva, Zlatibor Lončar, izjavio je da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić insistirati da se reši slučaj trgovine organima koji se navodi u izveštajima bivšeg posebnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija poznat kao „žuta kuća“.

„Ni u jednom momentu nećemo odustati od toga, koliko je to moguće da imamo uticaja na ljude koji će da vode sutra taj postupak,“ kazao je Lončar u Skupštini Srbije, odgovarajući na izlaganje Sande Rašković-Ivić.

Lončar je kazao da je, prema njegovim saznanjima, i dalje ceo postupak u predistražnoj fazi.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.