Delegacija američkog ministarstva energetike u poseti Beogradu

SAD-zastava
FOTO: Banjaluka24h

Delegacija američkog ministarstva energetike, koju čine naučnici, inžinjeri i zvaničnici, boravi trenutno u Beogradu kako bi se sastala sa državnim zvaničnicima, kompanijama koje se bave energetikom i ljudima iz biznisa, potvrđeno je za N1 iz ambasade Sjedinjenih Država u Beogradu.

Američka delegacija u Beogradu boravi nakon posete Prištini i jezeru Gazivode. Prema navodima jednog od zvaničnika iz američkog ministarstva energetike, poseta Zapadnom Balkanu odraz je ozbiljne posvećenosti američke vlade da pomogne Srbiji i Kosovu da implementiraju Vašingtonski sporazum.

„Jedna od naših ključnih poruka obema stranama jeste da su diversifikacija, i održivo snabdevanje energijom osnova dugoročnog ekonomskog razvoja i prosperiteta“, navodi se iz Ambasade u Beogradu.

Podsećaju da su se lideri obe strane složili da će normalizovati ekonomske odnose tokom susreta u Beloj kući u 4. septembra, potpisujući Sporazum, a čemu je prisustvovao i američki predsednik Donald Tramp.

Predstavnici Ministarstva energetike SAD sastali su se prethodno ove nedelje sa kosovskim premijerom, Avdulahom Hotijem i na odvojenom sastanku sa kosovskim ministrom ekonomije i životne sredine Bljerimom Kućijem (Blerim Kuçi).

Prema izvorima iz Prištine, na sastanku sa Kućijem se razgovaralo se o sprovođenju projekata dogovorenih u „sporazumu za normalizaciju ekonomskih odnosa između Kosova i Srbije“.

U međuvremenu, kako je javila prištinska Koha, istog dana je kosovska vlada donela plan primene vašingtonskog sporazuma od 16 tačaka, od kojih se, kako ovaj list piše, pozivajući se na dokument, 7. tačka odnosi na jezero Gazivode koje je deo sporazuma potpisanog u Vašigntonu.

„Kancelarija premijera i Ministarstvo ekonomije i zaštite životne sredine pružaju neophodnu saradnju američkom Ministarstvu za energetiku i drugim jedinicama vlade SAD uspostavljanjem radne grupe za studiju izvodljivosti, fokusirajući se na:

  • Utvrđivanje postojeće tehničke raspodele resursa jezerskih voda;
  • Istraživanje mogućnosti, ukoliko postoje, za poboljšanje jezerske infrastrukture, optimizaciju vodosnabdevanja, omogućavanje upotrebe u druge svrhe (npr. navodnjavanje, pijaća voda);
  • Obezbeđivanje toga da svaka preporuka ili predlog u studiji (izvodljivosti) ne bi trebalo da ugrozi postojeću upotrebu vode“, navodi se u tački o jezeru Gazivode, prenela je prištinska Koha.

Pročitajte još:

Kosovska vlada donela plan primene vašingtonskog sporazuma od 16 tačaka

Predstavnici Ministarstva za energetiku SAD sa Kućijem, „pet stubova“ buduće strategije

Hoti sa predstavnicima Ministarstva za energetiku SADPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.