Ambasada: SAD nisu podnele nikakav predlog za Kosovo

„Amerika nastavlja da podržava dijalog pod vođstvom EU čiji je cilj potpuna normalizacija odnosa Srbije i Kosova. Razgovaramo o različitim idejama sa srpskim i kosovskim liderima kao i sa zvaničnicima EU, ali nismo podneli nikakav predlog“ – rečeno je iz ambasade Sjedinjenih Američkih Država agenciji Beta na pitanje „da li postoji neki američki predlog u bilo kojoj formi vezano za dijalog o Kosovu“.

Odgovor je usledio povodom, podseća ista agencija, pisanja medija da su SAD uputile predlog s četiri ključna načela za pravno obavezujući sporazum Beograd-Priština.

Ista agencija ranije danas javila je da izvori Službe za spoljnu politiku EU nisu želeli da odgovore na pitanje „da li imaju potvrdu da su SAD uputile predlog s četiri ključna načela za pravno obavezujući sporazum Beograd-Priština“.

Podsetimo, prošle nedelje zamenik kosovskog premijera Enver Hodžaj izjavio je da su Beogradu i Prištini predstavljena „četiri stuba“ za „istorijski sporazum“.

Hodžaj je istovremeno naveo da je, kako je javila Beta – „rešenje otvorenih bilateralnih pitanja između Kosova i Srbije – obostrano priznanje“, te da je to „papir koji ima u rukama i Beograd“.

„Ne pada nam na pamet da prihvatamo bilo kakve ultimatume i, u ovom slučaju, nepostojeće Hodžajeve papire“ – poručio je potom direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić.

Međutim, dan kasnije Večernje novosti javile su da je srpski predsednik Aleksandar Vučić „odbio „radni dokument“ u vezi sa rešavanjem kosovskog problema „poznatiji kao ‘američki paket’“ koji je navodno ocenio kao „nedostojnim pažnje i neprihvatljivim za našu zemlju“.


Pročitajte još: 

Večernje novosti posle „plana o otkidanju Severa“: Vučić odbio dokument SAD o Kosovu

Đurić: Hodžaj i Haradinaj nervozni, ne prihvatamo formiranje vojske ni nepostojeće papire

Hodžaj: Beogradu i Prištini četiri stuba za istorijski sporazum, rešenje bilateralnih pitanja je obostrano priznanje


Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.