Delavi: 2018. – godina pregovora o konačnom sporazumu u dijalogu

Postoji sve veći zamah i stvarna ozbiljnost oko konačnog postizanja normalizacije Kosova i Srbije. Ova godina je godina kada Kosovo mora da prevaziđe svoje razlike sa Srbijom i pregovara o konačnom sporazumu u dijalogu. Nemate drugi izbor već da pregovarate o konačnom rešenju upravo sada, u 2018. – jedna je od ključnih poruka američkog ambasadora u Prištini, Grega Delavija, sa proslave Dana nezavisnosti SAD – upućena zvaničnoj Prištini i javnosti. Za Delavija, osim dijaloga, ključni izazov za Kosovo je borba protiv korupcije i poboljšanje poverenja javnosti. Dan nezavisnosti tradicionalno je proslavljen u prištinskoj rezidenciji. Prisustvovali su najviši kosovski i međunarodni zvaničnici – kosovski predsednik, Hašim Tači, kosovski premijer Ramuš Haradinaj, šefica kancelarije EU, Natalija Apostolova, ambasadori, general major Salvatore Kuoči i drugi. Među njima su bili i predstavnici Srba, uključujući pojedine poslanike Srpske liste i predsednika liste i gradonačelnika Severne Mitrovice, Gorana Rakića. 

Američki ambasador dijalog vidi kao „strmo brdo“, navodeći da „ne postoji drugi način da se otvori put Kosova ka punopravnom članstvu u zapadnoj zajednici“:

„Diskusija mora da se pomeri sa tačke da li će biti sporazuma i razloga ‘zašto ne’ – ka pregovaranju.“

„EU je naglasila da za ulazak u Evropsku uniju dve zemlje moraju da postignu dogovor. To je najbolje pregovaračko sredstvo koje će Kosovo ikada dobiti. Ali Evropska unija ima izbore 2019. godine i niko ne može reći šta će naredna generacija lidera EU učiniti. Sada je vreme da Kosovo nastupi zajedno sa osećajem jedinstva i nacionalnom svrhom za konačni napor u dijalogu,“ kazao je Delavi.

Kosovo neće moći da se pridruži EU ili NATO-u sve dok ne postignete „normalizaciju sa Srbijom“, navodi.

„Dugoročni troškovi te prepreke su zaista neprocenjivi.“

Za Delavija je ovo istovremeno „težak teret zvezdice koju Kosovo još uvek nosi“.

A drugo „brdo na koje Kosovo treba da se popne“ je borba protiv korupcije i poboljšanje poverenja javnosti.

„Javni zvaničnici u demokratiji imaju obavezu da budu odgovorni prema ljudima koji plaćaju njihove plate i da svoju zemlju postave na prvo mesto, iznad ličnih ili političkih interesa. To važi za sve javne službenike, opštinske i centralne, od policijskih službenika do tužioca, sudija, vladinih službenika i poslanika skupštine,“ kazao je američki ambasador.

Kultura koja postavlja javne interese iznad lične dobiti i sistemska, održiva borba protiv korupcije su od suštinskog značaja za sve ono za šta se Kosovo nada da će postići, dodao je Delavi.

I za kosovskog predsednika Hašima Tačija glavna „prepreka strateškim ciljevima Kosova“ – da postane deo EU, NATO i UN, uz reforme u vladavini prava i zakona, privrede, obrazovanja, zdravstva koje će „olakšati putovanje“ – „ostaje neophodnost postizanja konačnog sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom“.

„Upravo ova neophodnost čini ovaj dijalog neizbežnim i odlučujućim za našu evro-atlantsku budućnost,“ kazao je.

Poruke o dijalogu Beograda i Prištine dan ranije uputuli su u američki ambasador u Beogradu, Kajl Skot i britanski ambasador u Prištini Rori O’ Konel (Ruairi O’Connell).

Detaljnije u vest:

Ambasadori iz Beograda i Prištine uputili poruke o dijalogu: Nova faza, intenziviranje, kompromis…

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.