Dekani sa Upravljačkim timom: Pravni okvir i akreditacija UP-a da budu nepromenjeni u ZSO-u

Važno je da pravni okvir u kojem deluje Prištinski univerzitet sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici ostane nepromenjen, kao i procedure za akreditaciju fakulteta – poruka je koju su dekani fakulteta ovog univerziteta preneli Upravljačkom timu za pisanje Statuta Zajednice srpskih opština. Članovi Upravljačkog tima istakli su da će pitanje visokog obrazovanja imati jedno od centralnih mesta u nacrtu statuta.

„U Prvom briselskom sporazumu je, kako je ocenjeno, uvažen strateški značaj postojećeg sistema obrazovanja za ekonomske perspektive, kao i zaštitu identiteta srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, što će biti potvrđeno i nacrtom statuta Zajednice srpskih opština,“ navodi se u saopštenju Upravljačkog tima.

Ovaj tim je naveo i da će se, kako su istakli, u skladu sa sporazumima iz Brisela, nadležnosti ZSO „protezati na oblast koja obuhvata predškolsko vaspitanje i obrazovanje, osnovno i srednje obrazovanje i vaspitanje i visoko obrazovanje“.

Dekani Prištinskog univerziteta istakli su, sa druge strane, i da je strateški važno da se obezbedi da ovaj univerzitet bude povezan sa univerzitetima van teritorije buduće Zajednice, a kako bi visoko obrazovanje stabilno funkcionisalo, kao i to da se nadležnosti Zajednice „protežu“ i na oblasti – studentskog standarda, izrade programa, evaluaciju rada i stručno usavršavanje nastavnog kadra.

Rok za izradu nacrta statuta je avgust, a Upravljački tim od svog „reaktiviranja“ održao je niz sastanaka sa predstavnicima obrazovanja, zdravstva, socijalnog osiguranja, te ministrima u kosovskoj vladi iz redova Srpske liste.

Kosovsko ministarstvo administracije lokalne samouprave dostavilo je krajem prošle nedelje  Vladi Kosova izveštaj o radu na statutu ZSO, međutim, ove nedelje je kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, potvrdio da je on vraćen Ministarstvu administracije i lokalne samouprave, jer je dokument napisan ćirilicom, zatraživši da bude dostavljen na tri jezika.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.