Danas se proslavlja Božić po Gregorijanskom kalendaru

Rimokatolička, Protestantska i Anglikanska crkva danas proslavljaju Božić. Božić danas proslavljaju i neke pravoslavne crkve koje su prihvatile gregorijanski kalendar. Centralna proslava za Badnje veče na Kosovu i Metohiji održana je sinoć u katedrali Svete (majke) Tereze u Prištini. "Neka Hristov mir prodre u svačije srce, vlada u vašim porodicama i cveta svuda na našoj zemlji i svuda u svetu," poručio je kosovski biskup monsinjor Dod Đerđi (Dodë Gjergji). Prijemu kod kosovskog bišopa prisustvovali su i pravoslavni i islamski poglavari, kao i kosovski zvaničnici. Kosovski predsednik Hašim Tači i premijer Ramuš Haradinaj čestitali su Božić. Čestitke stižu i od ostalih kosovskih zvaničnika, uključujući i srpske predstavnike, kao i predstavnike većinskih srpskih opština. Božićne čestitke poslate su i iz Beograda, dok je beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar poručio da je potreban otvoreniji razgovor društva i svih verskih zajednica, kao i države i crkve.

Tači: "Danas je važno da ne izgubimo veru. Veru u to da je Kosovo naš zajednički dom, da gradimo dobar dom za sve"

"Božić je festival mira i ljubavi, radosti i sreće. Mnogo puta smo bili iskušavani ali smo uvek izlazili kao pobednici… Ali smo trijumfovali jer smo imali veru u sebe, u vrednosti kojima smo posvećeni, čemu smo se žrtvovali, za šta smo se borili," rekao je Tači u katedrali.

Iz kosovskog predsedništva saopšteno je da je on u svojoj Božićnoj čestitki rekao i da "čak i danas, kada se glasine šire brže nego ikad, kada loša reč ne dozvoljava istini da se čuje, naša vera poljuljana je".

"Danas je važno da ne izgubimo veru. Veru u to da je Kosovo naš zajednički dom, da gradimo dobar dom za sve. Zbog toga pozivajući na veru, ne na sumnju, na odanost, ne na udaljavanje, na jedinstvo, ne na razjedinjenje, želim vam mir, ljubav, dobrotu u vašim životima i vašim porodicama," naglasio je Hašim Tači u svojoj čestitki katoličkim vernicima.

Haradinaj: Ovaj praznik ujedinjuje nas kao ljude i kao Albance

I kosovski premijer Ramuš Haradinaj obratio se kosovskom biskupu i vernicima:

"Želim vam srećan Božić, uz molitve da u vašim porodicama i kod svih građana naše Republike, kao i stranaca koji služe na Kosovu, postoji blagostanje, ljubav i mir. Ovaj praznik oproštaja i solidarnosti, harmonije i razumevanja među ljudima ujedinjuje nas kao ljude i kao Albance, i daje nam snagu da pomognemo onima koji su u nevolji i da brinemo o svima. Ovo je dan kada se sećamo generacija koje su se žrtvovale za našu današnjicu, ujedinjujući nas u tome da gradimo najbolju i naprednu sutrašnjicu. Srećno!"

Srpska pravoslavna crkva čestitala je Božić vernicima i sveštenstvu koji najradosniji hrišćanski praznik slave po Gregorijanskom kalendaru tradicionalnim božićnim pozdravom: "Mir Božji! Hristos se rodi!"

Jevtić: Božić podseća na zalaganje za istinu, pravdu i dostojanstvo svakog

Potpredsednik Vlade Kosova i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić u svojoj pisanoj čestitki navodi:

"Večna simbolika Hristovog rođenja vraća nam veru u bolju budućnost i predstavlja putokaz međusobnom uvažavanju, poštovanju i razumevanju. Božić podseća na važnost negovanja temeljnih ljudskih vrednosti – zalaganje za istinu, pravdu i dostojanstvo svakog. Istrajmo u uverenju da su zajedništvo, tolerancija i čovekoljublje put koji treba slediti kako bi gradili lepšu budućnost za sve građane. Želim da praznične dane provedete u miru, blagostanju i porodičnoj sreći."

Hodžić:  Čestitke u veri da Božić donese mir i blagostanje

Čestitke katoličkim vernicima stižu i sa Severa Kosova.

"Svim vernicima koji slave najradosniji među hrišćanskim praznicima po Gregorijanskom kalendaru, upućujem najsrdačnije čestitke, u veri da će Božić doneti mir i blagostanje i da će ga provesti okruženi svojim najmilijima u dobrom zdravlju i sreći," poručila je šefica Opštinske administracije Severna Mitrovica Adrijana Hodžić.

Popović: Kosovo karakteristično po multietničnosti i verujem da će Božić doprineti boljoj toleranciji

I opština Gračanica na čelu sa gradonačelnikom Srđanom Popovićem uputila je čestitke:

"Povodom najradosnijeg praznika Božića vernicima katoličke veroispovesti u ime opštine Gračanica i svoje ime upućujem najiskrenije čestitke uz želju da nastupajuće praznične dane proslave u miru, zdravlju i svakom dobru u krugu porodice. Kosovo je karakteristično po multietničosti i zato verujem da će predstojeći praznični dani doprineti većem stepenu međusobnog razumevanja i tolerancije, što je neophodno da se razvijamo kao zdravo društvo u kojem možemo očekivati bolje dane za sve građane."

"Objedinjeni opštim dobrom gradimo srećnu budućnost za sve nas i našu domovinu"

Predsednik Samostalne liberalne stranke, Slobodan Petrović, u svojoj čestitki je naveo:

"Neka veliki praznik bude vodilja najplemenitijim mislima i delima. Budimo uvek podrška opštem napretku koji je utemeljen u tradicionalnoj bliskosti i poštovanju različitosti. Istrajmo u humanoj potrebi da objedinjeni opštim dobrom gradimo srećnu budućnost za sve nas i našu domovinu."


KoSSev čestita svim čitaocima koji Božić proslavljaju po Gregorijanskom kalendaru.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.