BLIC: Država Srbija, SPC i Srbi su vlasnici 58 odsto teritorije Kosova

Više od polovine teritorije Kosova i Metohije nalazi se na srpskom zemljištu. Preciznije, od ukupno 1,088 miliona hektara, kolika je površina KiM-a, imovina u vlasništvu Republike Srbije, Srba, Srpske pravoslavne crkve i firmi koje su registrovane u Srbiji prostire se na čak 641.072 hektara. Procena vrednosti – neprocenjivo.

Iako je reč o samoproglašenoj državi, Kosovo praktično poseduje samo oko 450.000 hektara zemlje, u "svojoj" zemlji. U procentima, 58 odsto kosovske teritorije je srpsko. Milioni kvadrata službenih, poslovnih i stambenih zgrada, infrastruktura najvećih srpskih preduzeća samo su neke od stvari koje se nalaze na tom zemljištu. Osim toga, reč je i o prirodnim bogatstvima, od nalazišta uglja, preko vodotoka i njihovih izvorišta, do podzemnih i geotermalnih izvora.

Otimanje imovine je praktično institucionalizovano početkom ove godine, kada je Kosovo donelo odluku, koju je potpisao sada već bivši premijer Isa Mustafa, da se "sva nepokretna imovina registrovana na ime SFRJ, Srbije i Autonomne pokrajine Kosovo, registruje na ime Republike Kosovo kao njenog vlasnika".

Skoro 30.000 stanova

Prema podacima Kancelarije za Kosovo i Metohiju, privatnu imovinu u vlasništvu Srba i SPC čini 164.664 hektara zemljišta, tačnije 15 odsto teritorije KiM-a, na kojima se nalaze stanovi i komercijalni objekti.

Prema podacima, interno raseljena lica dostavila su zahteve za 29.155 uzurpiranih stanova, dok je Kosovska agencija za imovinu navela u svom izveštaju 951 komercijalni objekat koji pripada Srbima. Međutim, ovo nije konačan broj jer Katastar nepokretnosti na KiM-u nije vođen do sukoba 1999. godine, zbog čega evidencija nije precizna. Okvirna procena je da ukupna površina stambenih zgrada iznosi oko 24.688 kvadrata.

Milioni kvadrata

Osim toga, sporno je i 1,24 miliona kvadratnih metara, kolika je ukupna površina službenih zgrada na KiM-u.

Poslovne zgrade prostiru se na oko 145.202 kvadrata, objekti posebne namene zauzimaju 3.973 kvadrata, a čak 753.915 kvadratnih metara potpada pod druge građevinske objekate, restorane, odmarališta, sportske objekte.

Zgrade, infrastruktura, prirodna bogatstva

Osim privatne, na KiM-u se nalazi i imovina koja je u vlasništvu Republike Srbije, koja se prostire na čak 319.999 hektara zemljišta, na kome se nalaze i objekti, ali i svi drugi oblici imovine koje je do 1999. godine stekla Savezna Republika Jugoslavija, odnosno Republika Srbija, opštine, javne službe.

To su stambene zgrade, stanovi, poslovni prostori, ali i hartije od vrednosti i prihodi po osnovu ulaganja državnog kapitala u preduzeća i druge organizacije na teritoriji KiM-a. Takođe, reč je i o prirodnim bogatstvima, saobraćajnoj infrastrukturi (aerodromi, putna i železnička infrastruktura, škole, bolnice, poljoprivredno i šumsko zemljište, vodni objekti, kulturna dobra, javni parkovi…), ali i obaveze po osnovu javnog duga koje proističu iz stranih i domaćih kredita namenjenih za teritoriju KiM-a.

Ovde se, između ostalog, ubraja i državni udeo Srbije u privrednim subjektima poput "Trepče", u Ski centru "Brezovica", preduzeća "Lola Lešak" iz Leposavića, "Kosmet prevoz"… Takođe, tu je i infrastruktura koja pripada najvećim srpskim preduzećima poput "Železnica Srbije", Elektroprivredi (Površinski kopovi, Termoelektrane "Obilić", Elektromreže Srbije, Elektrokosmet, Ibar Zubin Potok), ali i "Poštama Srbije", JP "Srbijašume", preduzeću "NIS Petrol- Jugopetrol", zatim JP Aerodrom Priština, kao i JP Nacionalni park "Šara".

Hale, mašine, alati 

Imovinu na KiM-u imaju i brojna preduzeća, koja su registrovana uglavnom u centralnoj Srbiji i koja, prema procenama, obuhvataju 156.409 hektara zemljišta.

Reč je o akcionarskim društvima, društvima sa ograničenom odgovornošću, društvenim preduzećima, zadrugama… Međutim, osim zemljišta, tu si i fabričke hale, hladnjače, servisi, mašine, alati, upravne zgrade, ali i reprezentativni objekti, odmarališta, sportski tereni.

Šta dalje?

Rešenje ove situacije se, čini se, ne nazire jer prištinske vlasti sa jedne strane praktično sve što postoji na KiM-u smatraju svojim, dok Srbija najavljuje borbu. Kako za Blic navode izvori iz Vlade Srbije, priča oko imovine će biti pokrenuta u Briselu.

"Kosovo je proglasilo da je sve što se nalazi na njegovoj teritoriji kosovsko. Međutim, to što se radi sa imovinom protivi se jednoj od osnovnih tekovina EU – da imovina pripada vlasnicima. Ako će Unija na to da ćuti, ona praktično podriva sebe. Na KiM-u je neophodno sprovesti i postupak restitucije imovine oduzete nakon Drugog svetskog rata," priča naš izvor.

Osim toga, rad kosovske Agencije za poređenje i verifikaciju imovine suprotan je Sporazumu o katastru između Beograda i Prištine, i u njoj nema nijednog Srbina, o čijoj se imovini inače odlučuje.

Otete fabrike

Direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, najavio je da će Srbija tražiti i insistirati da bude izvršena revizija privatizacija na KiM-u, "koja je po svom karakteru nelegalna, pljačkaška i kriminalna, ali i protivna domaćim i međunarodnim propisima i rezolucijama".

"Imamo papir za svaki dinar, za svaki šraf koji smo kao država ulagali u proteklim decenijama na KiM-u," rekao je on.

On je podsetio da je više od 900 fabrika na Kosovu čiji je vlasnik država Srbija "oteto", i to bez da su Srbi sa KiM-a ili država Srbija dobili ijedan dinar od toga.

Blic
 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.