U toku drugi dan sednice Skupštine Srbije o Kosovu, i danas prisustvuje Vučić

Skupština Srbije
FOTO: N1
Vest se ažurira
22.10 – Nakon dva dana rasprave Skupština Srbije usvojila izveštaj o Kosovu

Sa 153 glasova ZA, posle dva dana razmene optužbi između opozicije sa jedne i predsednika Vučića sa strankama u vlasti, poslanici Skupštine Srbije usvojili su večeras izveštaj Kancelarije za KiM Vlade Srbije o pregovorima o Kosovu od septembra 2022. do polovine januara 2023.

Od 186 prisutnih poslanika, za izveštaj je glasalo 153, protiv 23, dok devet poslanika nije glasalo.

21.01 – Kamberi: Ne mogu da Vam nametnem sporazum sa Albancima, izvolite ako od Srbije želite da napravite Kubu; Vučić: Vi ste Kurtijev megafon

„Ono što sam video juče i danas na ovoj skupštini najbolje se može opisati rečima poznatog američkog astronauta Houston, we’ve got a problem„, kazao je večeras Šaip Kamberi.

Desetine poslanika tokom dva dana govore o Kosovu, i na skoro svako predsednik ima višestruko duže replike. Među 163 danas prisutnih poslanika, jedan je i albanski – Šaip Kamberi, ispred „Ujedinjene doline“.

„Da, imamo problem totalnog odsustva, osećaja za realnost“, kazao je Kamberi.

Smatra da je u Srbiji prisutno antialbansko raspoloženje i narativ o Kosovu, što je posledica neprijateljske retorike koja se godinama koristi u Srbiji.

Opširnije u posebnoj vesti.

18:00 – Slaviša Ristić: Srbi su prepušteni sami sebi, Vučić informiše medije da je u Mogili uboden srpski mladić

Poslanik „Ujedinjenih“ Slaviša Ristić smatra da je u izveštaju za KiM, „verno preneta“ situacija, „makar kad je u pitanju nasilničko ponašanje fašističkog režima Aljbina Kurtija“.

Smatra da štaviše, građani Srbije traže odgovor na pitanje „ko će i na koji način da ih zaštiti od terora Aljbina Kurtija“.

„Međutim, postavljam pitanje svima vama, a posebno Vama predsedniče, šta je država uradila i da li je dovoljno uradila da spreči Kurtija u nekim zlodelima. Ja mislim da nije. Ili, bar, da nije dovoljno. Osim podizanja borbene gotovosti i intervencija kod predstavnika međunarodne zajednice, koji se po pravilu prave gluvi i slepi, drugi poteza nije bilo.. Srbi s Kosova i Metohije su skoro prepušteni sami sebi“, kazao je Ristić.

Da i Kurti „hoće sukob“, kaže i Vučić.

„Danas vidim kod nas isto ono što vidim kod Kurtija – da uopšte ne možete da razgovarate ni o čemu na racionalnoj bazi. Njegovih 6 uslova za formiranje ZSO – to je sramota. Sramota je šta rade. To vam pokazuje da hoće sukob“.

Našao je i ‘dokaz’.

Pokazao je fotografije mladića, uz iznošenje punog imena i prezimena, koji je navodno u Mogili „uboden u rame od dvojice Albanaca“.

„Sada se dogodilo. Mržnja koju Kurtijev režim promovišu protiv Srba. I na ovo će, plašim se, naši zapadni partneri da reaguju sa tim da se obe strane umire“.

Istim povodom reagovala je i kancelarija za KiM, kao i Srpska lista, koja već drugi dan sednicu prati sa balkona.

16.00 – Antić: Oni koji su se krili od rata sada pozivaju olako na sukob

Na današnjoj sednici govorio je i poslanik koalicije „Aleksandar Vučić-Zajedno možemo sve“ Ivan Antić – More iz Kosovske Mitrovice. Poručio je da se „Kosovo brani kroz povratak i opstanak srpskog naroda, otvaranjem radnih mesta, izgradnjom stanova, suživotom sa Albancima“, a da je to moguće samo odgovornom politikom.

Ujedno je kazao da se na Košarama borio da Kosovo ostane u sastavu srpske države, a u „ime vojnika sa Košara i Paštrika, Srbiji se zahvalio što vodi računa o njima“.

„Nikog od onih koji se sada busaju u grudi nisam video pored sebe. Tamo su bili momci koji su bili dosta mlađi od njih i ostavili su živote da bi KiM ostala u sastavu naše države, dok su drugi činili sve da bi izbegli poziv u vojsku. Znam šta je rat i oružani sukob i ne želim da nijedno dete to doživi. Oni koji su se krili od rata sada pozivaju olako na sukob. Ono što rade danas je pozivanje na rat“, kazao je.

14.51 – Milivojević: Ko je u Rajskoj banji nudio u zamenu za skidanje sa crne liste da se pobrine da se Srbi ne bune kad Vučić završi posao?

Rezultati politike predsednika Srbije Aleksandra Vučića apokaliptični su za državu Srbiju, tragični za njene građane, pogubni za buduće generacije i katastrofični sa aspekta naših nacionalnih interesa, kazao je na današnjoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu poslanik iz redova Demokratske stranke Srđan Milivojević.

Od srpskog predsednika, kao i tokom prethodne sednice o Kosovu u septembru prošle godine, zatražio je ostavku i poručio mu da pokaže spremnost „da se suoči sa svojim nedelima“.

„Vama je Ustav svetinja, to nam tvrdite, ali kosovski Ustav. Nad ovim se Vi zavetujete, nad ovim se Vi zaklinjete. A kad se zaklinjete na Miroslavljevo Jevanđelje, okrenete onu stranu gde Juda prodaje Hrista za 30 srebrnjaka, i tu se Vi zaklinjete“, obratio se Aleksandru Vučiću.

Kao i prethodne, Milivojevićev osmominutni govor bio je jedan od najupečatljivijih, a pratila su ga i dobacivanja drugih poslanika svaki put kada je pomenuo Srbe na Kosovu i incidente na Severu.

Izvorno obraćanje Srđana Milivojevića, poslanika DS čitajte u posebnoj vesti.

13.00 – Ćuta: Kome nije jasno čije je Kosovo, neka pogleda Ustav Srbije

Ekološki ustanak nikada neće priznati Kosovo, a kome nije jasno čije je Kosovo, neka pogleda Ustav, kazao je na današnjoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu narodni poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta.

„Bilo bi lepše da se prekine s politikom nevidljivih dokumenata i da dođi svi koji su sačinili evropski plan o Kosovu i da kažu šta je plan, kakva je sudbina Kosova i Srbije“, poručio je.

Ocenio je i da je posle višegodišnjih neuspešnih pregovora, Srbija sada ponovo u devedesetima, „jer joj se preti sankcijama i izolacijom, ali i kontramitinzima.

12.30 – Narodna stranka danas ne učestvuje na sednici

Narodna stranka ne prisustvuje današnjoj sednici Skupštine Srbije, potvrdila je na konferenciji za medije poslanica ove partije Sanda Rašković-Ivić.

Razlog je, kako je kazala, jučerašnja sednica za koju njena stranka smatra da se vodila krajnje neozbiljno, te da se o svemu govorilo, osim o non-pejperu i rešavanju „kosovskog čvora“.

„Suočeni smo sa papirom koji je u stvari ultimatum i za koji predsednik nije rekao da će ga odbaciti. Namerno kažem odbaciti, a ne odbiti, jer vi odbijate nešto što vam ponudi neko ko ima legitimitet da vam da ponudu“, rekla je Rašković-Ivić.

Non-pejper o Kosovu, smatra ona, ponudila je „nelegitimna i neformalna grupa zapadnih zemalja“, te da „nema prava da ponudi predlog koji se bavi statusom Kosova kao nezavisne države“.

Ujedno je kazala i da poslanici Narodne stranke ne koriste priliku da danas iznesu svoje stavove u Skupštini, jer je to juče uradio šef njihove poslaničke grupe Miroslav Aleksić.

Na konferenciji za medije govorio je i portparol ove stranke, Stefan Jovanović takođe o napuštanju skupštinske sale od strane poslanika, poručivši da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić raspravu o najvažnijem državnom i nacionalnom pitanju „pretvorio u cirkusku predstavu i jer mu je rejting važniji od svega, pa i od Kosova i Metohije“.

„Vučić nije na sednicu parlamenta došao kao predsednik Srbije nego je nastupio kao predsednik SNS-a kojem je rejting najvažniji. Umesto da se razgovara o najvažnijem nacionalnom pitanju i postizanju nacionalnog jedinstva, on je zloupotrebio skupštinsku govornicu napadima na opoziciju, nego je vadio dosijee BIA i govorio o tome ko je išao na popravni ispit u školi“, kazao je Jovanović na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

Ujedno je kazao i da se poslanici na današnju sednicu neće vraćati, ali će učestvovatu na sutrašnjoj o setu pravosudnih zakona.

11. 50 – Građani i danas okupljeni ispred zgrade Skupštine Srbije

Više desetina građana, kako prenosi N1, i danas se okupilo ispred zgrade Skupštine Srbije zahtevajući da parlament ne podrži potpisivanje evropskog, odnosno takozvanog francusko-nemačkog predloga. Među njima je i Nemanja Šarović, lider pokreta „Ljubav, vera, nada“ , koji je predvodio jučerašnji protest na istom mestu.

11.00 – Počeo nastavak sednice Skupštine Srbije o Kosovu

Nastavku današnje sednice prisustvuje 165 poslanika, a na osnovu ubačenih kartica prisustvuje 163 poslanika.

I današnjoj sednici prisustvuju predsednik Aleksandar Vučić, direktor Kancelarije za KiM i direktor Kancelarije za pregovarački proces sa Prištinom Milan Ravić.

10.50 – Uskoro počinje nastavak sednice Skupštine Srbije o Kosovu. Premda su i poslanici i javnost danima pre sednice očekivali da će se na njoj naći diskusija o Evropskom predlogu za Kosovo, odnosno da će imati uvid u njegov sadržaj – to se nije dogodilo. Umesto toga, kao zvanična tema za diskusiju u skupštinskoj hali uvršten je najnoviji izveštaj Kancelarije za KiM, o kom se takođe nije mnogo raspravljalo.

Prvi dan završen je uz razmenu teških optužbi između poslanika opozicije i samo jednog predstavnika vlasti za govornicom predsednika Aleksandra Vučića, ako se izuzme predsedavajući Vladimir Orlić.

Štaviše, prvi deo jučerašnjeg dana obeležio je incident u kojem su poslanici izašli iz svojih klupa, tako što su jedni podizali transparente: „Izdaja“, „Ne kapitulaciji“ i uzvikivali Kosovo je Srbija, a ovi ostali izašli da „brane predsednika“.

Upravo zbog ovog ‘spektakla’, drugi deo dana je, prema mišljenjima analitičara ili većeg dela javnosti – prošao mirnije i ‘manje interesantno’.

O samom izveštaju tokom čitavog dana – tek po koja reč, i nijedna za govornicom poslanika vladajuće Srpske napredne stranke.

Na jučerašnjoj sednici u Galeriji Skupštine sedela je Srpska lista – uz ostale njima bliske ljude, ali i žrtve incidenata i pojedini članovi njihove porodice.

Njima se predsednik sa govornice obraćao više puta.

O jučerašnjoj sednici opširnije čitajte u:

Sednica o Kosovu: SL na balkonu, aplauzi, transparenti o izdaji, guranje i hoškanje i misteriozni planPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.