Kamberi: Ne mogu da Vam nametnem sporazum sa Albancima, izvolite ako od Srbije želite da napravite Kubu; Vučić: Vi ste Kurtijev megafon

„Ono što sam video juče i danas na ovoj skupštini najbolje se može opisati rečima poznatog američkog astronauta Houston, we’ve got a problem„, kazao je večeras Šaip Kamberi.

Desetine poslanika tokom dva dana govore o Kosovu, i na skoro svako predsednik ima višestruko duže replike. Među 163 danas prisutnih poslanika, jedan je i albanski – Šaip Kamberi, ispred „Ujedinjene doline“.

„Da, imamo problem totalnog odsustva, osećaja za realnost“, kazao je Kamberi.

Smatra da je u Srbiji prisutno antialbansko raspoloženje i narativ o Kosovu, što je posledica neprijateljske retorike koja se godinama koristi u Srbiji.

Izvlači citate iz izveštaja Kancelarije za KiM o tome da se celokupna krivica za situaciju svaljuje na albansku stranu a da se cela kriza personifikuje kroz ličnost Aljbina Kurtija.

„Nit’ je Aljbin Kurti monstrum, niti je terorista, već je legitimno izabrani predstavnik vlade Kosova. Takvog ga treba prihvatiti i sa njim postići sporazum. Žao mi je gospodine predsedniče što ste više puta juče i danas izrazii žal, što i Aljbin Kurti nije još u srpskim zatvorima“, kazao je Kamberi.

Postavljajući pitanje – zar nije upravo njegov slučaj i slučaj više desetina hiljada Albanaca u srpskim zatvorima bio dokaz srpske represivne politike devedesetih, kazao je da je Kurti sada neko sa kim se razgovara.

Uhapsili ste mladića, dobili ste premijera sa kojim morate da razgovarate i pregovarate

Kaže da su oni koji objektivno ocenjuju, svesni toga da kosovska kriza nije nastala od prošle godine, već da je posledica dugoročno vođene represivne politike Srbije devedesetih i činjenice da je baš prostor Kosova obeležen „najdužom represivnom politikom na Balkanu“.

„Sada smo došli u situaciju da je sedenju na dve stolice došao kraj, podsećajući ga da postoji potpuna sinhronizacija stavova EU i SAD, te da nema mesta više taktici odlaganja“, kazao je Kamberi takođe.

Zapadne države jasno stavljaju do znanja da su izuzetno uključene i da traže potpisivanje sporazuma, primećuje Kamberi, dalje, dodajući da tome u prilog idu poslednje posete visokih zapadnih zvaničnika koji od Srbije očekuju da se odredi.

„Sada smo na raskrsnici suočeni sa pitanjem, kuda dalje? U ovom ključnom momentu na Vama je kao izabranom predsedniku ove države da pregovorima dođete do sporazuma. Siguran sam da su pravi recept za katastofu, iluzije onih koji misle da će se NATO i Amerika jednog dana raspasti i da zato treba čekati onaj dan koji će biti povoljan za Srbiju. Pobornici tih iluzornih teorija zamrznutih konflikta, kao i oni koji najavljuju novi trijumfalni marš na Kosovu, žive u iluzijama. Njihove patriotske opklade liče na onu mudrost Selimovića: Kad bismo imali masla kao što nemamo brašna, dobar bismo kačamak napravili“.

Navodi da se sporazumom Srbije i Kosova, otvara evropska perspektiva čitavom regionu i da je to iskorak u odnosu na regresivne trendove.

Smatra da su zahtevi za unapređenje prava Srbima na Kosovu legitimni ukoliko Srbija, rukovodeći se višim standardima manjinama, na svojoj teritoriji obezbedi ista prava.

„Spomenuli ste potrebu sporazuma i poverenja sa Albancima. Ovo je dobra vest. Nadam se da je iskrena, ali je problematično da kada govorite o Kosovu, govorite samo o teritorijama, ne o ljudima. Albanci Preševske doline se nadaju da će postizanje osnovnog sporazuma Srbije sa Kosovom imati direktan pozitivan uticaj u zakonskoj i političkoj afirmaciji njihovih prava“.

Upravo sporazum Beograda i Prištine, naglasio je Kamberi, srpska prestonica treba da iskoristi za unapređenje odnosa i sa Albancima na jugu Srbije.

„Mi danas skoro 22 godine od potpisivanja sporazuma iz 2001. godine, sporazuma 2009, i 2013 godine, položaj Albanaca nije poboljšan“, takođe kaže. Kamberi krivca za to vidi u Beogradu koji, kako kaže, nije ispunio odredbe iz sporazuma.

On je siguran da će, kako opisuje diskriminatorni odnos Srbije prema položaju svojih albanskih građana na jugu, predstavljati jednu od osnovnih tački za razgovore ubuduće

Založio se i za simetrično rešavanje odnosa.

Vučić: Koliko mi ne razumemo realnost, ni vi Albanci je ne razumete

U očekivanoj replici sa Vučićeve strane, predsednik republike je jedinog albanskog poslanika koji se javio za reč, proglasio „megafonom“ Aljbina Kurtija, i da ne sagledava realnost.

Ipak, kaže da je Šaip Kamberi u pravu za jedno, a to je da „mi, Srbi, neretko ne razumemo realnost“.

„Saglasan. Jednako koliko mi Srbi to ne razumemo, vi Albanci takođe ne razumete“.

„Tako da kad gospodin Kamberi govori o realnosti iz prošlosti, uvek će da govori o porodici Bogujevci s pravom, ali nikad neće da spomene porodicu Šutaković ubijenu i teško mu je da kaže bilo koju reč. (…) Ne interesuje ih taj deo realnosti, kao što nas ne interesuje da slušamo o stradanju nekih drugih naroda na žalost“.

„Dobro ste primetili da se zalažem za mir i ne interesuje me da li verujete meni ili ne, pošto onaj koji veruje Aljbinu Kurtiju, taj ne veruje u istinu i nisam rekao da bi on bio danas u zatvoru. Ja sam samo rekao da ga je pustio neko drugi iz zatvora 2001. godine a da za to nije imao pravnog osnova, ovi koji mi drže pridike i predavanja o patriotizmu a da ga je pustio“, rekao je Vučić.

Ponavlja da želi kompromis, razgovor i pregovore jer smatra da je to lekovito i važno za bolje odnose između Srba ili Albanaca.

„Ali ovaj trik koji izvodite da izjednačite prava Srba na Kosovu sa pravima Albanaca u centralnoj Srbiji, to je toliko loš trik i to ne može da se poredi i ne liči, niti su to dve države kako vi tumačite, niti imaju isti državno pravni status, niti imaju istu poziciju u pregovaračkom procesu. Jedna uopšte ne postoji u pregovaračkom procesu a što vaš šef neformalni, da se razumemo“.

Hvali se kako najbolje zna ko je Kamberijev „šef“ i za koga poslanik u njegovoj zemlji „radi“.

Tvrdi da Kamberi za Srbe koristi termin „genocidaši“.

„A od koga da spasite vaš narod, od genocidaša, kako kažete?“ pita Vučić retorički.

Predsednik se obraća poslanicima i kaže im da baš Kamberi Srbe tako naziva čim se odmakne od stranih ambasada

Na dobacivanje Kamberija Vučić kaže da „ne može da se smiri“ zato što on zna šta ovaj radi.

Kod mene ti trikovi ne prolaze, ti trokiš klikeri ne prolaze. Slušam ja tog Kurtija dve tri godine pa mu nešto ne prolazi, ne ide

Spočitao je Šaipu Kamberiju da je Srbiju nazvao „fašističkom državom“ i to onom koja mu je napravila puteve, škole, bolnice.

Više puta spominjući „fašiste i genocidaše“, pita, „pa kako ti fašisti i genocidaši da se ponašaju drugačije“?

„Nisam znao da vam je Kosovo matična država iz vašeg ugla. Samo da znate, imaju oni velike podele, za jedne je Albanija, za druge je Kosovo, u zavisnosti ko kojem subaši odgovara, odnosno ko koji da dinar više“.

Otišao je i korak dalje pa ono za što vidi kao raspolućenost albanske političke scene, sada kaže, „primio se pelcer“ i u Srbiji.

Vaš pelcer prešao na nas, na ove patriote, sve to, kako ide, među vama, tako ide i među njima

Zamolio je da Kamberi Albancima „saopšti realnost“, da „nemaju iluzije“.

Tek nakon što je izneo oštre optužbe na račun Kamberija, zaključujući repliku, kazao je:

„Vi ste naši građani, građani Republike Srbije, nema napada na vašu decu. Ugledajte se ne samo na ove juče, već na našu državnu vlast“.

Kamberi: Ne mogu da Vam nametnem sporazum sa Albancima, izvolite ako od Srbije želite da napravite Kubu

Odgovorio mu je Kamberi kratko da nije govorio o genocidu, niti zločinima uopšte.

„Niti sam govorio o zločinima, niti genocidu, govorio sam o potrebi da Srbija otvara svoj evropsku perspektivu. Vaša je obaveza da je ostvarite, da li ćete sporazim sa Albancima ili nećete, ja vam ne mogu nametnuti, ali ako želite da od Srbije stvorite Kubu, samo nastavite tako“.

Odgovorio mu je odmah Vučić. Nije ni očekivao drugačiji odgovor od onog koji stalno pokušava da izvrši reviziju istorije, tvrdi. Poručio mu je da se ne sanjaju snovi koji su opasni.

O jučerašnjoj i današnjoj sednici Skupštine Srbije čitajte u:

Milivojević: Ko je u Rajskoj banji nudio u zamenu za skidanje sa crne liste da se pobrine da se Srbi ne bune kad Vučić završi posao?

Danas nastavak sednice Skupštine Srbije o Kosovu

Aleksić Vučiću: Ako se usvoji evropski plan ulazimo u veliku nestabilnost, to znate, ali ne smete da kažete

Sednica o Kosovu: SL na balkonu, aplauzi, transparenti o izdaji, guranje i hoškanje i misteriozni plan

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.