NVO i pojedinci poslali poziv srpskim institucijama da podrže sporazum o Kosovu

FOTO: KoSSev

Grupa nevladinih organizacija i pojedinaca uputila je juče poziv institucijama u Srbiji da podrže sporazum o Kosovu. Institucijama su poručili da je evropski predlog dobra osnova za „zaokret“ Srbije i izgradnju politike pomirenja. Ujedno su od njih tražili transparentnost u vezi sa evropskim predlogom.

Devetnaest NVO i pojedinaca uputilo je juče poziv srpskom predsedniku, Vladi i skupštini da prihvate predloge koji se tiču normalizacije odnosa Beograda i Prištine, uz opasku da su institucije i njihovi predstavnici „dužni da građanima i budućim generacijama garantuju punu primenu budućih sporazuma Kosova i Srbije“.

„Ovo je istorijska prilika da vlasti u Srbiji i njeni građani prihvate realnost, kao i da se postave temelji za izgradnju dobrosusedskih odnosa Srba i Albanaca koji bi trajno promenili perspektivu čitavog Balkana“, poručili su u pozivu koji je objavila Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR).

Institucijama u Srbiji poručili su da svaka nemogućnost razgovora sa Prištinom „ima korene u konfliktnoj prošlosti“, te da je zato neophodno da se rešenja pronalaze radom na uzrocima koji „predstavljaju žarišta nerazumevanja i imaju posledice na svakodnevne živote ljudi“.

Društvima je, kako su naveli, potrebno zrelo i odgovorno političko delovanje koje će otvoriti prostor za razmenu na svim nivoima, kao i promenu onoga što nazivaju „ustaljenim načinom na koji se međusobno posmatramo (Beograd i Priština, prim. red) više od tri decenije“.

Smatraju da je za trajno društveno isceljenje neophodno nastaviti sa procesom traganja za sudbinom ubijenih i nestalih tokom rata na Kosovu, te da se počne sa primenom mehanizama tranzicione pravde na institucionalnom nivou.

Potpisinici su ocenili i da srpske institucije moraju biti odlučne, istrajne i spremne da zaustave ono što nazivaju „ekstremističkom politikom i delovanja različitih grupa i pojedinaca“, uključujući i one koji su, kako navode, delovali uz podršku vlasti u Srbiji, „a koje ugrožavaju mir, evropsku budućnost zemlje i promovišu kršenje ljudskih prava, diskriminaciju, mržnju i laži u javnom prostoru“.

I oni su srpskim institucijama poručili da evropski predlog mora da bude transparentan, uz iznošenje relevantnih informacija.

„Ovaj sporazum dobra je prilika za zaokret Srbije i izgradnju politike pomirenja koja će graditi veze, čuvati mir i jačati vladavinu prava. Ujedno su i prilika da Srbija svetu pokaže da se njena spremnost da ide napred ogleda u hrabrosti da donose odluke koje doprinose rešavanju istorijskih konflikata. Samo takav politički i društveni kurs garancija je za neponavljanje sukoba iz prošlosti i izgradnju budućnosti u kojoj jedni drugima nismo pretnja, već partneri“, zaključili su u pozivu.

Potpisnici poziva:

Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji
Hartefakt
Centar za praktičnu politiku
Civil Rights Defenders
Institut za evropske poslove
Građanske inicijative
Žene za mir
Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji
Novi Optimizam
Centar za ljudska prava-Niš
Konsultacije za lezbejke
Nataša Govedarica
Centar za kulturnu dekontaminaciju
Žene u crnom Srbija
Beogradski centar za ljudska prava
Fond za humanitarno pravo
Biljana Srbljanović
Svetislav Basara
Atina – Udruženje građana za borbu protiv trgovine ljudima i svih oblika rodno zasnovanog nasilja

U danima pred zasedanje srpske Skupštine institucijama objavljena su još dva, suprotstavljena apela, odnosno proglasa.

Grupa srpskih intelektualaca i javnih ličnosti, među kojima su bivši ambasadori, novinari, istoričari, političari i umetnici, pozvala je u sredu srpsku vlast i građane da prihvate tzv. nemačko-francuski predlog, odnosno predlog EU, kao priliku da se Srbija „po prvi put definitivno orijentiše na evroatlantske integracije“.

Dva dana ranije, u ponedeljak, Pokret za odbranu Kosova i Metohije objavio je proglas i peticiju protiv evropskog predloga, a među potpisnicima je i Vojislav Koštunica.

Istovremeno sa slanjem poziva od strane NVO i pojedinaca juče, u Beogradu se održavala sednica Skupštine na kojoj je predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio Izveštaj Kancelarije za KiM o pregovaračkom procesu sa Prištinom.

O izveštaju se, međutim, najmanje govorilo. Poslanici vladajuće koalicije, kao i sam Vučić pozivali su na jedinstvo povodom evropskog predloga dok je opozicija, zahtevala transparentnost, odnosno da predsednik javno objavi ili ih na konsultacijama upozna sa sadržajem evropskog predloga, što je on odbio pravdajući se da je reč o non pejperu koji nije javan. On je, ipak, pročitao samo pojedine tačke među kojima je i ona koja nalaže da se Srbija obavezuje da neće da ometa članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.

Sednica Narodne Skupštine Srbije nastavlja se i danas, od 11 časova.

O jučerašnjoj sednici opširnije čitajte u:

 

Sednica o Kosovu: SL na balkonu, aplauzi, transparenti o izdaji, guranje i hoškanje i misteriozni planPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.