Analitičari o učešću Vučića na Saboru: Neki episkopi oštro protiv njegovih ideja

Sabor SPC
FOTO: Fejsbuk, Aleksandar Vučić

Dan pošto je predsednik Srbije učestvovao na Saboru Srpske pravoslavne crkve, ni iz same Crkve ni od predsednika nema novih informacija o tom susretu.

Vučič je, neuobičajeno, izbegao novinarska pitanja na događaju na kome je učestvovao. S druge strane, analitičari veruju da predsednika na Saboru nisu tapšali po ramenu, te da je znatan broj episkopa i dalje oštro protiv njegovih ideja o rešenju kosovskog problema.

Posle pitanja šta će predsednik na Saboru, javnost se sada pita šta je predsednik uradio na Saboru.

„Govorio sam otvoreno i iskreno o svemu onome što tišti naš narod, odgovarao na pitanja, primedbe”, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Šta je šef države išao da ponese raport kako pregovara o Kosovu i kako misli da reši, ili je otišao da pridobije one vladike koje su protiv njega, što verujem da se neće dogoditi, osim ako neće da se kandiduje za patrijarha. Ovo je traženje saučesništva u tom poslu koji se radi sa Kosovom”, smatra novinar Đorđe Vlajić.

Crkva na to saučesništvo neće pristati, veruje sociolog Slobodan Sadžakov. To mu je, kaže, bilo jasno posle predsednikovog i patrijarhovog obraćanja u Patrijaršiji.

„Izjave su krajnje diplomatske i kurtoazne i iz njih se može videti da do približavanja stavova nije došlo. Verovatno se u nekim budućim pregovorima opet može očekivati direktna konfrontacija između crkve i države”, smatra Sadžakov.

Očekivati da vladike posle jednog susreta menjaju tvrde stavove o Kosovu nije ni realno, ocenjuje verski analitičar Draško Đenović.

„Verujem da su sada makar svi upoznati kakvo je stanovište državnog vrha”, dodaje Đenović.

Javnost nije čula stanovište državnog vrha, a iz Crkve je za sada čula samo poglavara.

„Ne sumnjamo u njegove dobre namere, u njegov trud koji vidimo. Ja mu se divim kako to izdržava i molim se Bogu da mu da snage i mudrosti”, rekao je patrijarh Irinej.

„Hvala njegovoj svetosti, koji je pokazao ogromnu odgovornost”, rekao je Vučić.

Patrijarh je zapravo pokazao da ume da balansira, ocenjuju analitičari.

„Patrijarh Irinej sada balansira između toga što je većinski stav u SPC po pitanju Kosova, a sa druge strane, onoga što je želja crkve da ipak bude u nekoj vrsti saglasnosti i dobrih odnosa sa državom”, navodi sociolog Slobodan Sadžakov.

Kao što su Crkvi, zbog privilegija koje uživa, važni odnosi sa državom i političarima je važna podrška Crkve. Za nju se bore na razne načina, pa analitičare ne čudi što je nekoliko dana pre Vučićevog dolaska na Sabor, Vlada odobrila 30 miliona dinara za izgradnju manastira, Srpskog centra i muzeja u Švedskoj i Mađarskoj.

„Činjenica jeste da lojalnost Crkve država plaća. Nedavno je dato 10 miliona evra za Hram Svetog Save, prethodnih godinu dana dva puta je izdvojeno po milion dolara za određene stavke”, rekao je Draško Đenović.

Analitičari veruju da je bez podrške većine u Crkvi o najvažnijem poliitčkom pitanju, upitna predsednikova politčka sudbina.

N1

Povezani članci:

Milivojević: Primerenije da se predsednik pojavio u Skupštini

Sabor SPC sa Vučićem i Dodikom: Neko mora da donosi teške ovozemaljske odluke

Danas: Pritisci na protivnike Vučićevog obraćanja

Savez za Srbiju: Zloupotreba Crkve od strane Vučića i Irineja, igrokaz pred odluku o Kosovu

Vučić među vladikama SPC, analitičari kažu – priprema za pregovore s Prištinom

Danas: Patrijarh pozvao Vučića, većina vladika protiv

BLIC: Patrijarh pozvao Vučića na Sabor; DANAS: Većina vladika protiv

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.