Dan nakon obilnih padavina stabilizuje se situacija na Severu, ali stižu upozorenja o mogućem rastu nivoa Ibra

Poplave, selo Popovići kod brnjaka
Selo Popovići/FOTO: Gradimirka Popović

Nakon obilnih padavina koje su u prethodnim danima zahvatile Kosovo, situacija se danas u pojedinim delovima stabilizuje. Na Severu Kosova se voda povlači, ali iz vatrogasne službe upozoravaju na mogući rast Ibra tokom ove noći ili sutra ujutru.

Komandir vatrogasne stanice u opštini Zvečan, Vladan Radomirović, potvrdio je danas za KoSSev da je juče došlo do rasta nivoa reka, bujica i izlivanja vode.

On međutim, precizira da su nivoi reka danas u stagnaciji.

Kroz opštinu Zvečan protiču tri manje reke – Koriljačka, Kozarevačka i Banjštanska reka, kao i Ibar.

„Što se tiče lokalnih reka, one su sada u stagnaciji i tu ne bi trebalo da imamo probleme. Voda se povukla“, poručio je Radomirović.

On međutim, upozorava na mogući rast Ibra.

„I Ibar je u opadanju trenutno, ali očekujemo da se nivo pojača noćas ili sutra. I tu bi nam bilo ugroženo Rudare, Grabovac, Srbovac i taj deo opštine“, poručio je Radomirović.

On je ujedno potvrdio navode naših čitalaca – da je sinoć voda došla do pojedinih kuća u Grabovcu, ali precizira i da je nivo vode sada u opadanju.

Juče je ujedno bila kritična situacija u Joševiku kada se voda takođe približila kućama i poplavila pojedine pomoćne objekte.

Radomirović navodi da za sada ne postoji opasnost u ovom mestu, te da se situacija i tamo stabilizovala.

Naznačio je da je na upravljanju situacije u vezi sa poplavama juče bilo angažovano 18 vatrogasaca sa četiri vozila – dva vatrogasna kamiona i dva terenska.

Oni su i danas angažovani, te periodično prate tokove reka. Vatrogasci iz Zvečana takođe sarađuju sa drugim vatrogasnim stanicama na Severu Kosova.

Situacija se polako stabilizuje i u opštini Zubin Potok.

Komandir vatrogasne stanice u ovoj opštini, Saša Božović, u razgovoru za KoSSev kazao je da nisu imali većih problema sa poplavama.

„Izliio se par potoka, ali nije bilo ugroženih mesta. Zubin Potok se retko kada suočava sa poplavama“, poručio je Božović.

Građani ove opštine ali i instagram stranica ZubinPotok.info objavili su juče više klipova i fotografija na kojima se vidi kako je voda prekrila polja i približava se pojedinim kućama.

Božović je potvrdio da su vatrogasci juče imali jednu intervenciju, te da je situacija potom normalizovana.

„To je verovatno više iz kanalizacije, što nije mogla da prihvati tu količinu vode odjednom, inače nije reč o poplavi usled toga što je nadošla reka“, kazao je.

Božović poručuje da je najkritičnija situacija bila u jednom selu između Zubinog Potoka i Ugljara gde se voda približila kućama.

On podcrtava da se sada situacija stabilizovala, te da se voda polako povlači.

Našem portalu, međutim, sinoć su se javili meštani sela Popovići kod Brnjaka, navodeći da su tokom jučerašnjeg dana obilne padavine izazvale poplave.

„U selu Popovići došlo je do izlivanja reke te je voda poplavila i odnela put pa je time selo odsečeno i potpuno je onemogućeno kretanje“, kazala nam je meštanka ovog sela, dodajući ujedno da imaju problema i sa nestankom struje, a samim tim i sa komunikacijom.

Ona je danas kazala za KoSSev da se voda povukla ali i da je put i dalje neprohodan. Takođe nam je rečeno da je o situaciji u ovom selu obavešteno opštinsko rukovodstvo koje je navodno obećalo da će izaći sa mehanizacijom kako bi se rešio problem.

KoSSev portal do objavljivanja ove vesti nije uspeo da stupi u kontakt sa predsednikom Privremenog organa opštine Zubin Potok.

Sa poplavama se suočavaju i opštine južno od Ibra, a među kojima je i Kosovo Polje, odnosno selo Kuzmin.

Meštani ovog sela potvrdili su za naš portal da su pojedine kuće u centru juče poplavljene, a da je u drugim delovima voda došla do dvorišta i kuća meštana.

Ovo selo se i prethodnih godina suočavalo sa poplavama. A kao i prethodnih godina, put za ulazak u selo i sada nije prohodan usled izlivanja reka, te meštani moraju da koriste zaobilazni put.

Poplave su tokom prethodnog dana zahvatile i druge opštine južno od reke Ibar, ali se, prema navodima, medija, situacija danas i tamo stabilizuje.

Pročitajte još:

Poplave širom Kosova: Na Severu voda stigla i do pojedinih kuća

Vodovod Mitrovica: Ne konzumirati vodu sa česme

Delovi grada bez vode, prekid snabdevanja sa juga usled padavina

Tutin: Dvogodišnje dete se udavilo u nabujaloj reciPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.