Dačić: Vlada Albanije da se izvini zbog izjave ministra kojom je uvredio Srbiju i njene zvaničnike

Šef srpske diplomatije, Ivica Dačić, očekuje od Vlade Albanije da osudi i da se distancira od izjave svog vršioca dužnosti ministra za Evropu i spoljne poslove, Genta Cakaja, od 7. novembra, kojom je, prema Dačićevim rečima, uvredio Republiku Srbiju i njene najviše zvaničnike.

Cakaj je reagujući na vest o pozivu Specijalnog suda koji je stigao bivšem predsedniku kosovske skupštine, Kadriju Veseljiju, između ostalog naveo i to da je Srbija tokom sukoba na Kosovu „odgovorna za ubistvo više od 12 hiljada Albanaca, masovnu deportaciju više od milion ljudi i milione dolara štete“. Kako je na Fejsbuku naveo, „ovi zločini nisu počinjeni pojedinačno, već ih je sponzorisao državni aparat Srbije“.

Cakaj tvrdi da „Srbija nije uspela da se potpuno suoči sa svojom zločinačkom prošlošću“, kao i da su „političari i paravojne snage tog vremena danas zaduženi za državu Srbiju“.

„Zbog ovih grubih falsifikata događaja na Kosovu i Metohiji i uvreda Republike Srbije i njenih najviših zvaničnika očekujemo od Vlade Republike Albanije da se distancira, da osudi i da se izvini zbog izjava svog vršioca dužnosti ministra“, odgovorio je juče ministar spoljnih poslova Srbije na ove navode.

Dačić je naveo i da Cakajeva izjava „ni na koji način ne doprinosi dobrosusedskim odnosima između Republike Srbije i Republike Albanije“ ali i da je „direktno u suprotnosti sa nastojanjima rukovodstva Srbije da unapređuje dobrosusedske odnose sa Albanijom i na taj način doprinese stabilnosti i razvoju čitavog regiona“.

Razmena teških reči, takođe je usledila nakon proslave gradske slave u severnom delu Kosovske Mitrovice ali na relaciji Priština – Beograd.

“Marko Đurić je nacionalističko smeće”, poručio je iz Prištine savetnik odlazećeg ministra spoljnih poslova Kosova.

“Jetljir Ziberaj je jedan od najvećih srbomrzaca na Kosovu i Metohiji, i današnjim govorom mržnje je samo dao na volju svojim najintimnijim i najbolesnijim šovinističkim osećanjima”, odgovorio je iz Beograda zamenik direktora Kancelarije za KiM.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.