Američki ambasador za religijske slobode u Beogradu 11. u Prištini 14. novembra

religijske slobode sad ambasador
FOTO: AP, Orlin Wagner

Američki ambasador za međunarodne verske slobode, Sem Braunbek (Sam Brownback), posetiće Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Crnu Goru i Albaniju od 10. do 20. novembra. 

Kako su iz Stejt Departmenta naveli, Braunbek će prvo posetiti Srbiju, 11. novembra.  Sastaće se sa patrijarhom SPC Irinejom i predstavnicima drugih religijskih zajednica kako bi razgovarali o verskim slobodama u Srbiji.

Sutradan će boraviti u Bosni i Hercegovini, tačnije u Srebrenici i Sarajevu, gde će posetiti Memorijalni centar i groblje i položiti venac u spomen na živote izgubljene na tom mestu, nakon čega će uslediti sastanci sa verskim vođama, navode iz Stejt Departmenta. 

Braunbek stiže u Prištinu 14. novembra i učestvuje na događaju američke ambasade o religijskom pluralizmu sa mladima iz različitih verskih zajednica. Sastanak sa predstavnicima verskih zajednica, uslediće nakon toga.

Sutradan nastavlja put za Podgoricu, da bi 18. i 19. novembra u Tirani učestvovao na konferenciji „Religija kao instrument mira“.

Nepoštovanja imovinskih prava Srpske pravoslavne crkve, diskriminacija muslimanskih vernika pri zapošljavanju i oslobađanje optužbi imama osumnjičenih za raspirivanje verske i etničke mržnje neke su od tema koje su se našle u poslednjem izveštaju Stejt Departmenta o verskim slobodama na Kosovu.

O stanju slobode veroispovesti na Kosovu i problemima sa kojima se suočavaju verske zajednice, čitajte u

Izveštaj Stejt departmenta o verskim slobodama na Kosovu: Primeri kršenja zakona

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.