Dačić u subotu: Ako treba pomoći ćemo da Kosovo dobije viznu liberalizaciju; Danas: Nagrađivati PR je kontraproduktivno

Ivica Dačić
FOTO: Ana Paunković

Ambasadori zemalja članica EU usaglasili su danas pregovarački mandat Saveta Evrope o uredbi o putovanju bez viza za građane Kosova. Kontraproduktivno je nagrađivati Prištinu jer je ona „pretnja regionalnom miru“, reagovao je u međuvremenu srpski ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić. Ovaj zvaničnik je, međutim, pre svega nekoliko dana, navodeći da se EU „sprema da Kosovu da viznu liberalizaciju“, kazao da Srbija nema ništa protiv toga.

Odlukom ambasadora zemalja članica EU za vize za Kosovo, odlučeno je da predsedništvo Češke započne pregovore sa Evropskim parlamentom.

Kako je saopšteno iz Saveta Evrope, izuzeće od zahteva za vizu primenjivalo bi se od datuma početka rada Evropskog sistema putnih informacija i autorizacije (ETIAS), a najkasnije do 1. januara 2024.

Na osnovu nacrta pravila, onima koji poseduju kosovski pasoš bilo bi omogućeno da putuju bez vize u EU na period od 90 dana u bilo kom periodu od 180 dana.

Današnja odluka o pregovaračkom mandatu za viznu liberalizaciju naišla je na reakcije pojedinih zapadnih zvaničnika koji su je pozdravili. Pozdrave šalju i prištinski zvaničnici, ali i tvrde da se sa odlukom kasni.

Jedan od retkih srpskih zvaničnika koji je do sada reagovao je ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić.

„Srbija nikada nije bila protiv toga da svi građani iz našeg regiona imaju pravo da putuju bez viza u zemlje članice EU“, poručio je i danas Dačić.

Osim Dačića i predsednik Srbije je u prošlosti javno izjavljivao da nema ništa protiv toga da se Kosovu dodeli vizna liberalizacija.

Dačić, međutim, sada kaže da je „ovde u pitanju nešto drugo“

Ocenio je da je kontraproduktivno nagrađivati Prištini odlukom o početku vizne liberalizacije, jer, kako kaže, upravo vlast u Prištini predstavlja smetnju za nastavak dijaloga i opasnost po regionalni mir i stabilnost jer vuče jednostrane poteze.

„Mi smo pre nekoliko dana bili svedoci da privremene institucije u Prištini predstavljaju glavni problem u sprovođenju brisleskog sporazuma, da predstavljaju pretnju regionalnom miru i stablilnosti“, poručio je Dačić

Precizira i da ovim potezom Evropska unija pokazuje da „nema autoritet“, a da, sa druge strane, ima dvostruke standarde.

„Ne znam kakva bi to tek bila poruka za Srbiju, koja je svih ovih godina bila korektna, koja je bila predvidiv partner, a koja se stalno suočava sa pretnjama, pritiscima i uslovljavanjima, za razliku od predstavnika Prištine, koji bivaju praktično nagrađivani za svoju nekorektnost i neispunjavanje međunarodno preuzetih obaveza“, rekao je danas Dačić, prenosi Tanjug.

Dačić: Ako treba i mi ćemo da pomognemo da Kosovo dobije viznu liberalizaciju, 

Ovaj isti ministar je pre svega nekoliko dana – odnosno u subotu, govoreći o sukobu migranata na Severu Srbije, ali i pronađenim obeležjima OVK kod pojedinih, kazao da „ti ljudi ne žele da ostanu u Srbiji“, već da žele da idu u EU.

„Oni idu sa oružjem i terorističkim grupama ka zapadnoj Evropi. To su njihovi miljenici i njihova čeda. Neka vide oni šta će sa njima da rade“, dodao je Dačić.

On je ujedno najavio da se EU „sprema da Kosovu da viznu liberalizaciju“, ali tada uz poruku da Srbija nema ništa protiv toga.

„Mi smo saglasni sa tim. Iskreno, verujem da će trećina njih da ode, ako treba i mi ćemo da pomognemo“, poručio je Dačić.

Pročitajte još:

Usaglašen pregovarački mandat o viznoj liberalizaciji za KosovoPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.