Usaglašen pregovarački mandat o viznoj liberalizaciji za Kosovo

pasoš kosovo
FOTO: KoSSev

Vest je ažurirana

Ambasadori zemalja članica EU usaglasili su danas pregovarački mandat Saveta Evrope o uredbi o putovanju bez viza za građane Kosova. Ovim će predsedništvo Češke započeti pregovore sa Evropskim parlamentom.

Iz Saveta poručuju da bi na osnovu nacrta pravila onima koji poseduju kosovski pasoš bilo omogućeno da putuju bez vize u EU na period od 90 dana u bilo kom periodu od 180 dana.

Izuzeće od zahteva za vizu, navodi SE, primenjivalo bi se od datuma početka rada Evropskog sistema putnih informacija i autorizacije (ETIAS), a najkasnije do 1. januara 2024.

ETIAS je, inače, sistem za davanje ovlašćenja za putovanje u one zemlje Evropske unije koje pripadaju šengenskom prostoru. Konačnu odluku o prelasku spoljne granice donosi država članica EU prve destinacije.

Dogovoreni rok za funkcionisanje ETIAS-a je novembar 2023. U slučaju da ovaj sistem bude poptuno funkcionalan u zadatom roku, to podrazumeva da bi i vizna liberalizacija za Kosovo istovremeno stupila na snagu, prenosi RSE.

Češki ministar spoljnih poslova Jan Lipavski poručio je da je danas napravljen važan korak za Kosovo.

„Sada se nadamo da ćemo brzo postići sporazum sa Evropskim parlamentom kako bi ovo obećanje postalo stvarnost“, kazao je Lipavski.

Naznačio je da je vizna liberalizacija omogućena usled napora Kosova da „ojača graničnu kontrolu, upravljanje migracijama i bezbednost“.

Verujemo da će ova dobra saradnja biti samo jača u budućnosti

Iz Saveta Evrope konstatuju da je Kosovo postiglo značajan napredak u svim oblastima mape puta za liberalizaciju viznog režima, uključujući oblasti „bezbednosti dokumenata, upravljanja granicama i migracijama, javnog reda i bezbednosti i osnovnih prava u vezi sa slobodom kretanja“.

„Na osnovu ove procene, Komisija je predložila da se ukinu vize za nosioce pasoša koje je izdalo Kosovo. Izuzeće od viznog režima će obezbediti da ceo region Zapadnog Balkana bude pod istim viznim režimom“, navodi SE u saopštenju.

Ujedno su naglasili da će Komisija nastaviti aktivno da prati sprovođenje ovih zahteva, uključujući usklađivanje vizne politike, kroz mehanizam za libelarizaciju viznog režima.

U međuvremenu ovu odluku pozdravio je nemački ambasador na Kosovu Jern Rode.

„Konačno! Davno zakasnela odluka za koju se Nemačka snažno zalagala!“, poručio je u kratkoj objavi na Tviteru.

Da je zadnji rok za viznu liberalizaciju za Kosovo 1. decembar 2023, izvestio je ranije ovog meseca Radio Slobodna Evropa pozivajući se na svoje izvore.

Češko predsedništvo Evropske unije (EU) je, kako je 12. novembra preneo RSE, sastavilo novi nacrt odluke o viznoj liberalizaciji za Kosovo u kojem je datum primene koji je prvo bio planiran za 1. novembar 2023. pomeren na 1. decembar.

RSE je tada izvestio da je 11. novembra otpočela pojednostavljena pisana procedura u skladu sa novim tekstom, prema kojom će se smatrati da je akt usvojen na kraju roka koji odredi Predsedništvo Češke, osim ako se tome protivi neka država članica.

U slučaju da nema nikakvih primedbi, tekst se smatra usvojenim i prelazi sa ekspertskog na politički nivo. To je upravo sada i urađeno, time što su ambasadori država članica danas usvojili usaglasili pregovarački mandat Saveta Evrope o uredbi o putovanju bez viza.

Nakon današnje odluke trebalo bi da se održi sastanak predstavnika tri institucije EU: Evropske komisije, Evropskog parlamenta i Saveta EU.

Na kraju ovu odluku, glasanjem trebaju da odobre Evropski parlament i Savet ministara EU, gde se odluka donosi kvalifikovanom većinom. To podrazumeva 55 odsto država članica koje održavaju 65 odsto celokupnog stanovništva EU, preneo je RSE.

Ovaj medij takođe javlja da češko predsedništvo nastoji da sve relevantne zakonodavne procedure budu okončane do kraja ove godine.

Podsetimo, još maja 2016, Evropska komisija ocenila je da je Kosovo ispunilo sve uslove za dobijanje vizne liberalizacije i predložila je Evropskom parlamentu i Evropskom savetu da građanima sa Kosova omoguće putovanje bez viza, međutim, iako je EP više puta do sada većinom glasova evropskih parlamentaraca podržao ovaj predlog, Evropski savet, telo koje treba da donese konačnu odluku o ovom pitanju se o njemu nije izjašnjavao.

Nakon ocene Evropske komisije da je Kosovo ispunilo sve tehničke uslove za viznu liberalizaciju, pred kosovskim zvaničnicima našla su se i dva politička – demarkacija sa Crnom Gorom, koja je uz velike probleme da se obezbede glasovi za ratifikaciju ovog sporazuma izvršena marta 2018. godine, i pojačana borba protiv korupcije.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.