Odluku o vizama pozdravlja Priština, vlast preuzima zasluge, opozicija se ne slaže; Zapad podržava odluku, Dačić negoduje

Ambasadori zemalja članica EU usaglasili su danas pregovarački mandat Saveta Evrope o uredbi o putovanju bez viza za građane Kosova. Kontraproduktivno je nagrađivati Prištinu jer je ona „pretnja regionalnom miru“, smatra ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić. Sa njim se ne slažu zapadni zvaničnici koji listom pozdravljaju novu odluku. Pozdrave šalju i prištinski zvaničnici, ali i tvrde da se sa odlukom kasni. Dok Kurti zasluge pridaje svojoj vladi, iz PDK mu poručuju da njegov doprinos počinje i završava se suzavcem u skupštini.

„Danas je napravljen važan korak ka liberalizaciji viza za građane Kosova, oglasio se među prvima zamenik kosovskog premijera i šef pregovaračkog tima Prištine“, Besnik Bisljimi.

Pozdravio je dogovor ambasadora zemalja članica EU, u kojem se navodi da bi se izuzeće od zahteva za vizu primenjivalo od datuma početka rada Evropskog sistema putnih informacija i autorizacije (ETIAS), odnosno najkasnije od 1. januara 2024.

Sa druge strane, konstatovao je da je to bio dug proces konsultativnih sastanaka sa „skeptičnim zemljama“, te da se pronašao „izvor problema“.

„Pozabavili smo se time i istakli da je naša zemlja u poslednjih godinu dana napravila veliki napredak u oblasti vladavine prava, borbe protiv korupcije, jačanja graničnih kontrola i upravljanja migracijama. Rad i posvećenost u ovom procesu potvrdile su danas sve zemlje članice EU“, poručio je Bisljimi.

On je naglasio da je sledeća faza međuinstitucionalna – između Saveta EU i Evropskog Parlamenta.

„Očekujemo da se procesi brzo završe i proslede Savetu ministara na konačnu odluku“, poručio je Bisljimi koji se ujedno zahvalio predsedništvu Češke Savetom EU na „posebnoj pažnji i posvećnosti u guranju napred procesa liberalizacije“.

Zahvalio se i drugim državama članicama koje su aktivno podržale Kosovo u ovom procesu.

Odlaganje glasanja nema veze sa dijalogom

Bisljimi je jutros izveštavao Komisiju za EU integracije Kosova poručio da prošlonedeljno odlaganje glasanja o odluci koja je danas doneta nema veze sa dijalogom.

„Nije bilo nikakve veze sa procesom dijaloga, razlog zašto se o tome nije razgovaralo prošle, već ove nedelje, ima veze sa zabrinutošću pojedinih zemalja da možda neka skeptična zemlja može da zloupotrebi situaciju sa registarskim tablicama za negativne diskusije. Odluka o odlaganju je bila sa dobrim namerama za Kosovo“, kazao je Bisljimi, prenose prištinski mediji.

„Pozdravljam važnu, ali zakasnelu odluku država članica EU za proces liberalizacije viznog režima za građane Kosova“, poručio je u međuvremenu kosovksi premijer, Aljbin Kurti.

Kaže da je ova odluka priznanje i potvrda posvećenosti Kosova vladavini prava, borbi protiv korupcije i jačanju granične kontrole i upravljanju migracijama.

Kurti je podsetio da su tehnički uslovi za liberalizaciju viza odavno ispunjeni, ali kaže da je prepreka bio „loš imidž“ zbog korupcije, kulture nekažnjivosti i masovnih ilegalnih migracija u zemlje šengenskog prostora.

Zahvalio se građanima Kosova jer je donošenje današnje odluke, kako kaže, pre svega njihova zasluga.

„Samo vi možete da promenite sliku o našoj zemlji promenom vlasti kroz glasanje i upravljanje.

I dok trenutna vlast u Prištini zasluge predaje sebi za današnju odluku, deo opozicije se sa tim ne slaže.

„Što se tiče vašeg doprinosa ovom procesu, on počinje i završava se suzavcem u Parlamentu“, kazala je danas zamenica predsednika PDK, Vljora Čitaku, aludirajući na sprečavanje glasanja o demarkaciji s Crnom Gorom od strane poslanika Samoopredeljnja koji su 2018. godine bacali u skupštinu suzavce.

Demarkacija sa Crnom Gorom bila je jedan od tehničkih uslova za dodelu vizne liberalizacije Kosovu.

„Premijer u dugoj objavi na Fejsbuku  statusu, pokušavajući sebi da pripiše zasluge za viznu liberalizaciju (2024. godine), izneo je velike neistine, opravdavajući time kašnjenje EU u viznoj liberalizaciji“, poručio je.

Čitaku poručuje Kurtiju da je Kosovo zapravo ispunilo „vremenske kriterijume“.

Bivši kosovski ministar unutrašnjih poslova, Skender Hiseni iz LDK pozdravio je današnju odluku, ali i kazao da je ona doneta kasno, te da se „nepravedno razvlačilo“.

Slično kao i Čitaku, on je za Klan Kosova konstatovao da je neratifikacija demarkacije sa Crnom Gorom odugovlačila proces, te da su za to „glavni krivci“ Aljbin Kurti i Pokret Samoopredeljenje, kao i Vjosa Osmani.

„Istini za volju, ovde se mora reći da su glavni krivci za neuspeh ratifikacije demarkacije Aljbin Kurti i Samoopredeljenje, Vjosa Osmani i grupa drugih poslanika iz partija u Skupštini koji su dali EU alibi za odugovlačenje“ , rekao je Hiseni.

Bivši šef kosovske diplomatije je istakao da u ovom procesu nema nazad i da se može smatrati završenim.

Osim političara, u vezi sa današnjom odlukom o viznoj liberalizaciji oglašavale su se i ličnosti iz javnog života.

Adriatik Keljmendi, glavni urednik Klan Kosova, na svom Tviter nalogu je objavio  fotografiju sa tekstom konačne formulacije o bezviznom režimu za Kosovo, na kojoj piše:

„Nacrt pravila bi omogućio vlasinicima kosovskih pasoša da putuju u EU bez vize na period od 90 dana u bilo kom periodu od 180 dana. Prema stavu Saveta, izuzeće od viznog zahteva primenjivalo bi se od datuma početka rada Evropskog sistema putnih informacija i autorizacije (ETIAS) u svakom slučaju najkasnije do 1. januara 2024.“

Na istoj društvenoj mreži objavio je i grafički prikaz Radija Slobodna Evropa koji pokazuje preostale korake do dana kada će Ksovoo dobiti viznu liberalizaciju.

Dačić u subotu: Ako treba pomoći ćemo da Kosovo dobije viznu liberalizaciju; Danas: Nagrađivati PR je kontraproduktivno

Jedan od retkih srpskih zvaničnika koji je do sada reagovao je ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić.

Kaže da Srbija nikada nije bila protiv toga da svi građani iz našeg regiona imaju pravo da putuju bez viza u zemlje članice EU, ali i da je „ovde u pitanju nešto drugo“

Osim Dačića i predsednik Srbije je u prošlosti javno izjavljivao da nema ništa protiv toga da se Kosovu dodeli vizna liberalizacija.

Ocenio je da je kontraproduktivno nagrađivati Prištini odlukom o početku vizne liberalizacije, jer, kako kaže, upravo vlast u Prištini predstavlja smetnju za nastavak dijaloga i opasnost po regionalni mir i stabilnost jer vuče jednostrane poteze.

„Mi smo pre nekoliko dana bili svedoci da privremene institucije u Prištini predstavljaju glavni problem u sprovođenju brisleskog sporazuma, da predstavljaju pretnju regionalnom miru i stablilnosti čuli smo od strane najviših predstavnika SAD, EU i drugih zemalja…

Ovaj zvaničnik je, međutim, pre svega nekoliko dana, navodeći da se EU „sprema da Kosovu da viznu liberalizaciju“, kazao da Srbija nema ništa protiv toga.

„Mi smo saglasni sa tim. Iskreno, verujem da će trećina njih da ode, ako treba i mi ćemo da pomognemo“, poručio je Dačić.

Međunarodni predstavnici pozdravljaju

Nakon odluke u vezi sa viznom liberalizacijom oglašavali su se i međunarodni predstavnici.

Portparolka češkog predsedništva, Eva Hrnčirova, napisala je da se nada da će se proces nastaviti bez problema.

Tomas Vejc, član Evropskog parlamenta poručio je da se Savet konačno složio da započne pregovore o viznoj liberalizaciji za Kosovo.

„Ovo su zaista sjajne vesti! Nadamo se da će se to dogoditi bez odlaganja“, poručio je.

U međuvremenu ovu odluku pozdravio je nemački ambasador na Kosovu Jern Rode.

„Konačno! Davno zakasnela odluka za koju se Nemačka snažno zalagala!“, poručio je u kratkoj objavi na Tviteru.

Pročitajte još:

Usaglašen pregovarački mandat o viznoj liberalizaciji za Kosovo

Dačić u subotu: Ako treba pomoći ćemo da Kosovo dobije viznu liberalizaciju; Danas: Nagrađivati PR je kontraproduktivnoPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.