MUP: Kod migranata pronađeni pištolji, automatsko oružje i obeležja OVK; Dačić: Ne preti nam teroristički napad

Šest migranata je u bolnici posle pucnjave u Horgošu, a više od 1.000 je prebačeno u prihvatne centre. Policija je pronašla automatsko oružje, pištolje, municiju, a kod pojedinih i obeležja OVK, kazao je danas pomoćnik direktora policije, pukovnik Dragan Vasiljević, nakon akcije na krajnjem Severu Srbije. Ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić, tvrdi da Srbiji „ne preti teroristički napad“, jer „oni idu sa oružjem i terorističkim grupama ka zapadnoj Evropi“. Dačić je ujedno kazao i da je Srbija spremna da pomogne da Kosovo dobije viznu liberalizaciju. „Verujem da će trećina njih da ode“, poručio je.

Vasiljević je ovog jutra govorio za RTS o akciji koja je započeta u četvrtak po podne ubrzo nakon oružanog incidenta koji se dogodio na području Horgoša. On je, kako prenosi MUP Srbije, naznačio da je prijavljeno da se oružani sukob dogodio između grupe krijumčara i „iregularnih“ migranata.

Vasiljević precizira da je policija uradila detalјan pregled terena i da je pronašla oko 1.000 migranata koji su prevezeni u prihvatne centre.

„Uglavnom se radi o državlјanima Avganistana i Maroka. Inače, šest lica se javilo sa povredama u bolnici u Subotici i oni se nalaze pod policijskim nadzorom“, izjavio je Vasilјević.

On je rekao i da je pronađeno uglavnom automatsko oružje, pištolјi i određena količina municije, ali i da su pretragom terena kod određenog broja lica na garderobi pronađena obeležja „Oslobodilačke vojske Kosova“ – na kapama, šalovima, kačketima.

„Nastavlјamo dalјi intenzivni rad. Obavlјaju se razgovori i nastavlјa rad u saradnji sa drugim bezbednosnim službama. Po nalogu ministra unutrašnjih poslova akcija traje na celoj teritoriji Republike Srbije, pojačano je prisustvo policije“, poručio je Vasilјević, saopšteno je iz MUP-a.

Dačić: Ako treba i mi ćemo da pomognemo da Kosovo dobije viznu liberalizaciju, nema straha od terorističkog napada

Ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić, upitan da prokomentariše navode o sukobu migranata, ali i pronađenim obeležjima OVK, kazao je ovog jutra za TV Pink da je to nešto što bi više trebalo da plaši EU nego Srbiju.

„Ti ljudi ne žele da ostanu u Srbiji, žele da idu dalje“, poručio je Dačić.

On ujedno kaže da se EU „sprema da Kosovu da viznu liberalizaciju“, ali i dodaje da Srbija nema ništa protiv toga.

„Mi smo saglasni sa tim. Iskreno, verujem da će trećina njih da ode, ako treba i mi ćemo da pomognemo“, poručio je Dačić.

Kaže da „nema potrebe da se mi previše uzbuđujemo“.

„Oni idu sa oružjem i terorističkim grupama ka zapadnoj Evropi. To su njihovi miljenici i njihova čeda. Neka vide oni šta će sa njima da rade“, dodao je Dačić.

Upitan „da li preti teroristički napad od migranata koji su zatečeni sa oznakama OVK“, Dačić kaže da ne preti, ali i da treba biti na oprezu. Ponavlja da je to veći problem za EU.

„Možda je jedan deo tih migranata prošao i preko Kosova. Oni najviše dolaze iz Severne Makedonije i Bugarske. Ako vi zatvorite jednu stranu, oni odu 100 kilometara na drugu, pa uđu preko Kosova“, precizira Dačić.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.