Dačić: Niko ne može da izbaci temu Kosova iz agende SB UN. Pirs: Razgovaramo, Kosovo važno, ali fokus na najvažnija pitanja

Izostavljanje pitanja Kosova sa dnevnog reda sednica Saveta bezbednosti UN veliki je presedan, za koji nema opravdanih razloga. Niko ne može da izbaci temu Kosova iz agende SB-a – poruka je šefa srpske diplomatije, Ivice Dačića, posle sinoćne informacije o odluci sada već predsedavajuće zemlje SB UN da u dnevni red za avgust ne uvrsti pitanje Kosova. „SB treba da se fokusira na najvažnija pitanja međunarodnog mira i bezbednosti“ – poručuje britanska ambasadorka u UN-u, Karen Pirs. Pitanje Kosova jeste važno ali ne zahteva redovne sastanke, razgovaramo sa srpskom stranom i Rusima kako bi više ciljani, ritmični sastanci trebalo da izgledaju. Cilj je da se složimo oko razumnog zaključka koji možemo svi da prihvatimo – poručila je ona takođe.

„Mi ne želimo nikakav spektakl, ali o tome da postoje problemi, da Kosovu treba trajno rešenje, u EU se raspravlja gotovo svakih mesec dana, a u UN se traži da se ukine ta rasprava. Ovde nema nikakvih opravdanih razloga osim da se udovolji želji Prištine – a to je da se što pre verifikuje da je sve na Kosovu idealno i da nema potrebe da se raspravlja u SB,“ ocenio je šef srpske diplomatije, Ivica Dačić, za Tanjug.

On je istakao i da je ovo prvi put posle 10 godina da jedna zemlja samostalno odlučuje da ne stavi temu Kosova na dnevni red Saveta bezbednosti.

Objasnio je i zahtev Velike Britanije – da se o Kosovu govori na zatvorenim sednicama – bez prisustva Prištine i Beograda, i da se to smanji na dva puta godišnje, jer smatra da je situacija na KiM dobra i da nema potrebe da se o tome raspravlja.

Sa druge strane, naveo je Dačić, Rusija i Kina čvrsto zastupaju stav da ta tema mora da bude na sednicama Saveta bezbednosti, jer do danas nije došlo do dogovora u tom telu UN.

Ako to ne želi Velika Britanija, na dnevni red Kosovo će da stave zemlje koje nisu priznale nezavisnost – ističe.

I on potvrđuje da će se konsultacije nastaviti i navodi da je to sa ciljem da bi se izbeglo zvanično glasanje i dovelo do „velikih podela u SB“.

Ali ističe i da je veoma važno da se postigne dogovor i da se o ovoj temi raspravlja.

Kaže i da nije jasno zašto Velika Britanija insistira na izostavljanju Kosova iz dnevnog reda sednica SB, naročito što, kako je naveo, stalno ističu da žele dobre odnose sa Srbijom.

Ovaj potez je apsolutno protiv interesa Srbije i potpuno u nesaglasnosti sa željom Londona da se organizuje samit sa Zapadnim Balkanom, ocenio je on takođe.

„Pre samo nekoliko nedelja, London je stao na stranu Prištine i apsolutno krši sve dosadašnje dogovore koji su postignuti u SB,“ ocenio je.

Pirs: Kosovo važno, ali fokus na najvažnija pitanja

A britanska ambasadorka u UN-u navodi: „SB treba da se fokusira na najvažnija pitanja međunarodnog mira i bezbednosti. I pitanje Kosova ostaje važno. Vrlo je važno evropsko, regionalno pitanje, ali nije u intenzitetu nekih 18 godina od 1999., a koje zahteva tako redovne sastanke u Savetu.“

„Razgovaramo sa srpskom stranom i sa Rusima kako bi više ciljani, ritmični sastanci trebalo da izgledaju. Nismo postigli zaključak još, ali nastavićemo da razgovaramo i naš je cilj da pokušamo da se složimo oko razumnog zaključka koji možemo svi da prihvatimo i da se onda vratimo u Savet sa tim,“ dodaje.

Ipak, kaže, da je „najkritičnija stvar u vezi sa Kosovom – da Srbija i Kosovo mogu da napreduju ka EU koja im pomaže da normalizuju njihove odnose“.

„I samo kroz realizaciju normalizacije odnosa će moći da napreduju u integracijama ka EU i to je zaista vitalno za oba njihova naroda i ekonomije,“ zaključila je.

Takođe je „ohrabrila“ obe strane da „ne ulaze previše u pitanje taktike ovde“, već da se „posvete velikom cilju i da ulože sve napore u to da rade sa visokom predstavnicom da normalizuju odnose“.

Zahtev za ređim održavanjem sednica SB UN o Kosovu, koje se inače održavaju na tromesečnom nivou, u više navrata je iznosila zvanična Priština, a uz zahtev da se smanji i rekonfiguriše misija UN-a na Kosovu (UNMIK). Na terenu je ova misija i minimizirana od 2008. godine, dok Beograd ističe njenu važnost zbog poštovanja Rezolucije 1244, za koju je, međutim, i sam predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, isticao da se ne tiče Srbije, već SR Jugoslavije. Zahtev Prištine su uglavnom podržavale zapadne zemlje, kao što su Britanija, Amerika, Francuska, a protivila se Rusija.

Pročitajte još:

PR: Izveštavanje UNMIK-a o Kosovu uklonjeno sa dnevnog reda

Može li Britanija da izbaci KiM sa dnevnog reda sednica SB?

Večernje novosti tvrde: London namerava da spreči održavanje redovne sednice SB UN o Kosovu

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.